Szülők, tudtok tanácsot adni?
Sziasztok!
A férjemmel két lányunk van, 17 és 15 évesek. Még márciusban vesztek össze. A fiatalabb a nővére megkérdezése nélkül kölcsönvette a nővére kabátját, és valahogy elszakadt. Az idősebb ezt a fiújától kapta, ezért nagyon érzékenyen érinti.. A húga bocsánatot kért, de a nagyobb nem fogadta el, kijelentette, hogy csak akkor, ha a húga vesz neki egy ugyanilyet. Erre a kisebbik nem hajlandó, így a nővére egy cipőt akart tőle elvenni, de ezt meg a húga nem hagyta. Szó szót követett, majdnem összeverekedtek. Felajánlottuk a férjemmel, hogy pótoljuk a kabátot a nagyobbnak, de ezt sem fogadta el, mondván, hogy a húgának kell ezt jóvátennie, nem nekünk kvázi kezesként.
Azóta a nagyobb nem hajlandó a húgával másodperceket sem tölteni, azóta nem is ettünk együtt négyen. Volt, hogy előttünk pl. féregnek nevezte a húgát, ezért persze megkapta a leszidást.
#21 milyen jó hogy te jobban tudod hogy fogok reagálni mint én
a kabátot elvette, elszakította
vagyis elvitte a bmwt és összetörte
mégis az lenne az első gondolatom, hogy ő rendben van e
ha tudnád hogy a tesóm hány cuccomat tette tönkre! és? ettől függetlenül a tesóm és én szeretem. és az tudod, hogy ehhez képest mennyi cuccot vettem neki? szóval baromira nem tudod mit gondolok, sőt, el sem tudod képzelni
Sziasztok!
Mindkettő diákmunkázik, azóta minden este megpróbáltuk leültetni őket beszélni, tegnap este sikerült, bár eredmény nem sok van. A kissebb azt mondta, hogy nem tudja megakadályozni, hogy behajtsuk rajta az összeget, amennyibe a megvarrás kerül. A nagyobb erre, hogy összegszerűség terén ez így rendben van, de a szavakért csak akkor kér bocsánatot a húgától, ha az előbb elismeri, hogy ő kezdte az egészet, és először ő kér a szavakért is bocsánatot. A húg erre viszont nem hajlandó (azt mondja, ez megalázkodás), végül mindketten gyorsan belapátolták a vacsorát majd szó nélkül felmentek... Az idősebben érzem, hogy nagyon gyanakvó, hogy a húga felé húzunk, pedig erről szó sincs, csak nehéz a kompromisszum, elvégre egyikőjük sem makulátlan, de mindkettő elmondta ránk utalva, hogy a cinkosság gusztustalan... Tanácstalan vagyok...
Akkor jársz el a legjobban, ha fogod a gyerekeket, és elviszed egy mediátorhoz, aki segít a dolgot tisztázni. Ti. ő erre van kitalálva.
Egyébként ilyen helyzetben az enged előbb (ha egyáltalán), akinek a jövőbeli kapcsolat haszna jobban kell, mint az aktuális ügybeli kárának a megtérítése.
Hát egyértelműen a kicsi kezdte, mert ő szakította el a kabátot, tehát neki kell kezdenie a bocsánatkérést is. A kicsi akarta a dolgot egy francos bocsánatkéréssel helyreállítani, amikor a kabátnak sokkal nagyobb az eszmei értéke. És amikor ezt így nem fogadta el a nagy, akkor a kicsit belelovalta magát abba, hogy ő eleget tett az illemnek és a józan észnek, ami csak részben igaz, és hogy ha ez a nagynak nem tetszik, akkor a nagy dögöljön meg.
A kicsi jól látja, az elsőnek bocsánatkérés megalázkodás. De ennek pont ez a lényege, hogy hibáztam, elismertem, sajnálom, nem teszem többet, és anyagilag is kártérítelek.
A szülők szarok a történetben. Alap szintű figyelmességet és egymással kapcsolat ápolást, nomeg viselkedési normákat, betegségek kezelését mem tanította meg a gyerekeknek.
Go pszichológus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!