Szülők, tudtok tanácsot adni?
Sziasztok!
A férjemmel két lányunk van, 17 és 15 évesek. Még márciusban vesztek össze. A fiatalabb a nővére megkérdezése nélkül kölcsönvette a nővére kabátját, és valahogy elszakadt. Az idősebb ezt a fiújától kapta, ezért nagyon érzékenyen érinti.. A húga bocsánatot kért, de a nagyobb nem fogadta el, kijelentette, hogy csak akkor, ha a húga vesz neki egy ugyanilyet. Erre a kisebbik nem hajlandó, így a nővére egy cipőt akart tőle elvenni, de ezt meg a húga nem hagyta. Szó szót követett, majdnem összeverekedtek. Felajánlottuk a férjemmel, hogy pótoljuk a kabátot a nagyobbnak, de ezt sem fogadta el, mondván, hogy a húgának kell ezt jóvátennie, nem nekünk kvázi kezesként.
Azóta a nagyobb nem hajlandó a húgával másodperceket sem tölteni, azóta nem is ettünk együtt négyen. Volt, hogy előttünk pl. féregnek nevezte a húgát, ezért persze megkapta a leszidást.
#18:
"egy kabát nem bmw" De, most neki még az.
"ha a tesóm elviszi az ajándékba kapott bmwmet" Elnézést kérek! Nem voltam pontos. A tesód megtöri az álló BMW-det a saját vagy másvalaki tragacsával. De, érdekelni fog.
"nem fontosabb mint a tesóm" Feltéve, hogy sértetlenül megúszta. Ha megúszta, és önhibás, de érdekelni fog.
Szulo vagyok 44 eves.
Kerdezonek:
Zsebpenzt nem szoktatok adni a lanyaitoknak havi vagy heti bontasban? Mert ha igen, akkor egyszeru lenne a megoldas. Leultetni a ket lanyt es elmondani. A szo nelkul kolcsonveves meg rokonok es baratok kozott se szep dolog, ha meg ilyenkor kar keletkezik az "elcsent" targyban, akkor bizony jogos, ha a keletkezett kart meg kell teriteni. Ez a felnott vilagban is igy mukodik. Sajnos mivel nem tudtak egymas kozott megegyezni, ti ugy dontottetek, hogy addig nem kap zsebpenzt a kisebbik, amig a kabat ara osze nem jon. A kabat most ennyibe kerul ebben a boltan. Oont pont.
De hozza kell tennetek, hogy 1 legkozelebb nincs kolcsonveszem a masik dolgait a megkerdezese nelkul 2 befejezik egymas piszkalasat, alazasat, hergeleset elottetek es a hatatok mogott is
3. A bar veteltel volna el szemetkedest barmelyik nonek is mondani nagyon alja huzas, hiszen a vilagon rengeteg no elvetel es az egy veszteseg az anyanak es sokan eü-i okok miatt meddok es nem jon ossze soha egy gyerek se, nem hogy testverek. Tehat errol szokjanak le es egy eletre felejtsek el ezt a sertegetest, mert konnyen elofordulhat, hogy kespbb banni fogjak ennek emlegeteset.
A 3. Pontra ki kell jelenteni nem nyittok vitat. A masik kettorol szep sorjaban nyilatkozhatnak. Ettol fuggetlenul en ha zsebpenz nincs mas egyertelmu penzmegvonassla sujtanam a kisebbet. Hiszen mont fentebb irtam a valo eletben is van karfelelosseg. Jobb ezt most a ti segitsegetekkel megtanulnia neki is...mint kesobb ennel sokkal rosszabb szituba belefutnia.
Ha ezzel nem.ertetek egyet, akkor a 2 lannyal.leulve a nagyobbat kell megkerdezni milyen kompromisszumos megoldasra hajlando, hogyan tehetne jova a huga a kabat elszakadasat? Ha egy profi szabo/varrono megjavitana??? Akkor vegul is ugyanaz a szeretett kabat lenne. Melle meg mivel engesztelhetne ki a huga? Csoki, mozjegy?
Ha ez se, akkor pl. hogyan. Mert cipo elvetele nem.jon szoba az egyertelmu. Ti valoban ne a húg helyett tegyetek jova...ez teljesen jogos!!! Diakmunka meg messze van...en is ugy ereznem akkor mellpzve vagyok.
Netan hazimunka 3 hetig csak a kisebbnek es a nagyobbnak meg semmit nem.kell tennie vagy a kisebbnek ha nem zsebpenzt de valami mast szoktatok.fizetni akkor most ne fiz3ssetek. Vagy 1 het netmegvonas a kisebbnek vagy barmi?
Ti azert kellenetek, hogy moderaljatok az o egyezkedesuket. De apukaval egyutt es ti elore beszeljetek meg mi az amit ti se fogadnatok el, es ti veletlenul se legyetek egymassal ellenkezo allasponton.
Abban igaza van a nagynak hogy a kicsi teritse meg az árat. jogos lett volna hogy vesz egy ugyanilyet, vagy ti vesztek es nem kap zsebpent amig torleszti..ez meg nevetseges hogy 15 evesen nem hajlando. Ez nem hajlandosag kerdese, raszoltok hogy ugy lesz es kesz.
Az viszont nem normalis a nagytol hogy feregnek hivja. Az elvetelos dolog is borzalmas. Valaminek lennie kell meg .a fejetekre nottek. Kovezkezetesseg kene a nevelesukbe, mert most annyit tanulnak meg ebbol hogy a konfliktust csaladon belul sem sikerul megoldani. Igy meg feszultebb lesz a szitu es meg jobban el fog durvulni. A kicsi meg annyit erzekel hogy nincs kovetkezmenye a tetteinek.
Rendszeresen nem szoktunk zsebpénzt adni, csak különleges alkalmakra. Húsvétra a kissebb semmilyen ajándékot nem kapott, más különleges alkalom azóta nem volt.
A nagyobb azt mondja, jó, ebből megtérül a kára, de garanciát akar, hogy a húga többé nem tesz ilyet. Ezt meg szavakon kívül mással sajnos nem lehet garantálni...
A sértegetésekre meg azt mondják, hogy a másik kezdte, először az kérjen ezekmiatt bocsánatot... A nagyobb meg folyton célozgat arra, hogy undorító dolog a cinkosság, nagyon rosszul esne neki, ha a húgát bármiben is megvédenénk...
Ha rögtön a nagylány mellé álltok, akkor nem fajul idáig a helyzet. a lopás meg lopás akkor is, ha a testvérétől lop- mi tartaná vissza hogy barátnőtől, osztálytárstól ugyanígy elvigyen bármit is? Persze csak "kölcsön" de engedély nélkül.
Ami a jelenlegi helyzete illeti: Én én mindkettőt leültetném-és leszarnám melyik sápítozik érte: közölném hogy nagyon nem volt rendben a kisebbik lopása, az meg pláne nem hogy esze ágában se volt kártalanítani a testvérét, de tele a tököm vele hogy a hisztijükkel szétcseszik a családot. Úgyhogy két dolgot tennék: Egy: Közölném a kicsivel, hogy még egyszer el meri lopni BÁRKI holmiját, Teszek róla hogy megemlegesse, duplán fizettetem meg vele - vele, és nem én hozom helyre- És mindkettőnek szólnék, hogy ha nem fejezik be a szarakodást, meg hogy pokollá teszik otthonomat, mindketten leshetnek mindenféle kedvezményt részemről, ugyanis nem állapot hogy állandó feszültségre megyek haza. Tehát ha nem hajlandóak legalább elviselni egymást, MINDKETTŐNEK minimum jár attól a pillanattól. Ugyanis a zéró konfliktuskezelés, hónapokig tartó hiszti elfogadhatatlan az ő korukban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!