Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A ti családotokban hogyan...

A ti családotokban hogyan nézik, ha valaki önkényesen nem akar tanulni/nem erőlteti meg magát?

Figyelt kérdés

Az én családomban úgy működött minden gyerekkorom óta, ha valamit szerettem volna, akkor azt ki kellett érdemelnem. Nem anyagi korlátai voltak, hanem elvi korlátai. Ha szerettem volna egy új cipőt, pulcsit, laptopot akármit, akkor azt ki kellett érdemelnem. Jó jegyekkel, szorgalommal, sport eredménnyel, munkával. Ha szüleim látták, hogy elszánt vagyok, akkor teljesültek a kívánságaim. Jó módú családból származom, de nem “toltak mindent a fenekem alá, mert volt rá lóvé” se nem voltam sosem elkényeztetve.

Ezzel szemben ismerek jó néhány embert, akik így érettségi után se szakmát nem szereztek, és továbbtanulni sem óhajtanak, mert “minek, jártam már eleget suliba”.

És van közöttük bőven olyan, akik értelmiségi családból származnak, fogorvosok, ügyvédek, jogászok a szülők, és a gyerekek benyögnek egy ilyet.

A kérdés azért fogalmazódott meg bennem , mert láttam az egyik srác snapchat storyján ma, akivel együtt érettségiztem, hogy kapott lakást a szüleitől (albérlet, de ők fizetik), plusz saját kocsija is van. És nem szuper gazdagok a szülei, ismerem őket. Átlagosak, talán picit gazdagabbak a szomszédaiknál, de semmi különös.

A srác gimis volt, úgy ahogy leérettségizett, egyetemre/továbbtanulni nem megy, majd “találok valamit” mentalitású ember.

Nektek mi a véleményetek az ilyenről? Illetve nálatok ezek a dolgok (első lakás/ház, első autó) hogyan volt?

Elsősorban olyankoz szólnék, akiknél nem a pénz a meghatározó tényező ebben, inkább a szülői meglátás.

2019. júl. 21. 01:54
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
47%

Hideg kiráz az első pár mondattól.

Sajnálom. :((

2019. júl. 21. 10:44
 12/17 anonim ***** válasza:
49%
Ertéket tanitottak veled a szüleid!
2019. júl. 21. 12:46
 13/17 anonim ***** válasza:

Mi kb középréteg vagyunk, soha nem neveltek jutalmazàssal, hanem szigorral, fenyegetéssel.

A teljesitményorientàltsàggal csak az iskolàban talàlkoztam. Elöször azt sem értettem mi baja anyànak egy egyes miatt. Tekintve ha logikailag nezzük 5-ös skàlàn mindegyiket osztogatjàk, most nem mindegy hogy epp melyiket adjàk? mi baj az egyessel, miért muszàj a jo jegyeket gyüjteni, eleve minek pontoznak? etc.

Maradt tovàbbra is a félemlités.

Mindenféle sulit kijàrtam mert maskepp haza menni sem mertem volna. Igaz hogy fösulin 50% kihullott en az utolso UV utàn is ujabb UV esélyekkel éltem, kb ha vért izzadtam, sem adtam fel.

Még nincs elsö hàz meg elsö kocsi, arra remény sem nagyon.

2019. júl. 21. 16:13
 14/17 anonim ***** válasza:
Az iskola sajnos nem tanit meg arra hogyan legyen hàzad meg kocsid, csak arra hogy dolgozz napi 8-at amiböl ugy se lesz semmid.
2019. júl. 21. 16:24
 15/17 anonim ***** válasza:

Apam mindig azt mondta hogy ha nem tanulok akkor birka pasztor lesz belolem.

Nem lettem birkapasztor, lett egy szakmam es tobbet keresek mint o :D

2019. júl. 22. 00:33
 16/17 Pupusz ***** válasza:
Én már a középiskolából kiléptem, mert szüleimtől nem kaptam semmit és kellett volna pár dolog. Azt mondták otthon, kukás leszek. Ma jól menő vállalkozásom van és én támogatom a szüleimet, családos emberként. Az iskola egy dolog, az élet pedig egy másik. A gyerekeim, ha akarnak tanulnak, ha nem, szerezzenek tapasztalatokat, én mindegyikben támogatom őket. Jelenleg kitűnő tanulók. De ne miattam tanuljanak, hanem maguk miatt. Ne az én elvárásaim miatt, hanem a saját magukkal szemben támasztott elvárásaik miatt. Én akkor is szeretni fogom őket, ha a tapasztalati utat választják, akkor is ha tanulnak 40 éves korukig és maximálisan támogatom őket mindenben. Ez a dolgom. Nem versenyistállót nyitottam, hanem családot alapítottam.
2019. júl. 22. 07:09
 17/17 anonim ***** válasza:

Enged sohasem kényszerítettek jobb jegyekre. Jófejű gyerek voltam, általában megéltem a halottakból. Az egyetemen ennek persze megittam a levét, de utólag azt kell mondanom, nem bántam meg. Az embernek meg kell élnie minden korszakát. Amikor gyerek, játszania kell, kamaszkorban hülyeségeket csinálnia, felnőttkén dolgoznia.

Én a csemetéimnek szintén nem a jegyek alapján tettem a segge alá, amit tettem. Viszont mindig voltak napi feladataik. Olyan feladataik, amiket elvégezve érezhették a siker ízét. Amiket elvégezve rájöhettek, hogy BÍZHATNAK MAGUKBAN. Azaz megkapták az élethez szükséges önbizalmat.

2019. júl. 23. 15:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!