Mik azok a mondatok, megjegyzések, amiket már gyerekkorodban eldöntöttél, hogy Te a gyerekednek majd soha nem fogod mondani?
"Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!"
Még ma is föláll a szőr a hátamon, ha hallom!
Én azt mondom: Semmi sem lehetetlen annak, aki másokat ugráltat!
Nálam a legutáltabb megjegyzések egyike a szüleim részéről az volt, hogy "én megmondtam". Elhatároztam ,hogy SOHA nem fogja tőlem ezt a gyerekem hallani.
Be is tartottam, tényleg SOHA nem mondtam a lányomnak. (Pedig hányszor volt olyan, hogy tényleg "előre megmondtam", mi lesz a végkifejlete az adott dolognak. De én akkor, előtte elbeszélgettem vele, viszont amikor ő meghozta a döntést, és szarba tenyerelt, én már utólag nem ekéztem, hogy én bezzeg milyen k...va okos vagyok, mert "én megmondtam".
Tiszta apád vagy.
Persze ezt akkor, amikor nem tetszett amit csináltam.
A lányom ráadásul "tiszta apja 😀" külsőleg és belsőleg is nagyon hasonlítanak egymásra. De így sértésként sose mondtam egyiknek sem.
Amíg az én házamban laksz, azt csinálód amit én mondok.
Gyűlöltem. Még a szobámat se rendezhettem be úgy, ahogy akartam. A, én soha nem mondok ilyet a gyerekemnek, ha lesz.
Dehogynem. Amikor a szobája úgy néz ki, mint egy katasztrófa sújtotta terület és közli, az én szobámban azt csinálok, amit akarok, akkor bizony hogy kicsúszik ez a mondat.
A "mert csak" és "mert én azt mondtam" típusú mondatok. Én baromi szigorúan voltam fogva gyerekként, a szociális életem kábé nulla volt, de anyám nem igazán tudta soha megindokolni, hogy mi az oka az állandó tiltásnak. Én elég elcs*szett lettem ezáltal, ő meg meg van róla győződve sok év távlatából is, hogy tökéletes anya volt, mert soha semmilyen rosszba nem keveredtem. Naná, otthon ülve nehéz 🤷♀️
Na szóval, én az indoklás nélküli tiltást igyekszem elkerülni. Van, amikor a szülő okosabb a gyereknél, de a miérteket mindig meg lehet magyarázni szerintem.
Nekem még nincs gyermekem, de :
-"Amíg az én házamban..."
-"Nem a haverod vagyok"
-"Itt hagylak ha..."
-"Engem nem érdekel xy" két nap múlva pedig "bezzeg xy"
- "Nem is szeretsz", "Neked az is mindegy lenne ha meghalnék" (Ez meg az előző számomra a legrosszabb)
- "Edd meg mert itt-ott éheznek", "Ha nem eszed meg mindet nem csinálhatod ezt-azt"
Én sem kaptam meg ezek közül az összeset szerencsére, de van amit igen és csak rontott a helyzeten mindig, tehát nem szeretném ha a gyerekemnek ezeket kéne hallgatnia. Ráadásul csak időpocsékolás ilyesmit hajtogatni, e helyett normális módszerekkel,normális magyarázatot adva lehet nevelni/tanítani egy gyereket szerintem, ha pedig komolyabb megoldást igényel a helyzet akkor sem ezek a bejárott indulatból feltörő mondatok fognak hatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!