Anyukám szerint sokat költök kajára, de nekem egyetem és munka mellett nincs időm és kedvem sem főzni. Szerintetek ez tényleg olyan sok?
Napi 3-4 ezer forintot költök kajára, Budapest belvárosában.
Az albérletem teljesen egyedül fizetem, a számláknál néha beszálnak, illetve a ételt Ők fizetik.
Anyukám szerint olcsóbban kéne megoldanom az evést, de szerintem nem nagyon lehet, viszont ezt nem hiszi el, mert agglomerácóban laknak és a kifőzdék, éttermek, pékségek ott akár 50% is olcsóbbak.
Szerintetek is sok, vagy pont jó amit költök?
Én a magadra főzést tartom élhető opciónak. Én személy szerint felállítottam egy rendszert, amiben a legkevesebb felügyelettel és időráfordítással minőségi és tiszta ételt tudok készíteni.
Egy példa:
Tepsis csirkecomb csak fűszerezve, maximum még hagymát teszel közé hogyha szereted. Hozzá párolt mirelit zöldség, és rizs.(lehet más is, lényeg hogy előre ki tudd főzni)
Gyakorlatban: Hazaérek, levetkőzök általában egyből a mosógépbe. Ezzel a lendülettel go konyha, teszem oda a kávét, amíg fő elmosogatok villám gyorsan, ha már áll a rendszer ez öt perc.
Nagy tepsibe belecsűröm a csirkecombot, só, bors, minden egyéb rá, 5-7 perc maximum. Ezen a ponton már iszom a kávét és melegszik a sütő 200 fokra.
Tapadásmentes valami elővesz, mirelit zöldség és egy bögre víz bele nagy lángon. Ezzel párhuzamosan egy lábasban a rizsnek is röppen fel a víz és a só.
A sütő meleg, megy bele a csirke, végig alufóliával másfél óra 200 fokon.
Ezen a ponton én személy szerint lemegyek a kávé másik felét meginni, régen egy cigit is elszívtam. Másik megoldás hogy villámgyorsan megfürdesz, ha 5-7 percen belül megvagy akkor a 2x megkavart zöldséged törölközőben még pont leveszed a tűzről hülni.
Mész dolgodra, a rizs 15 perc alatt megfő, kell egy jó nagy szűrő, abba beleönteni, és vízzel nagy nyomással jól átmosni, hogy mindenhonnan kimenjen a trutyi. Utána vissza a szűrőt a lábosba és csöpöghet a gázon.Na most tartunk ott, hogy fél órája értem haza, közben egy kávé lecsúszott, el van mosogatva és félig kész a kaja 4 napra legalább, valamint lehet hogy a gép már mossa a ruhákat.
Ezen a ponton még van bőven időd, csinálsz amit akarsz, mikor kész a csirke kiveszed, és azonnal hűlni hagyod.
Mikor kihűlt, lehetőleg ablak környékén hogy hamarabb legyen, akkor megy be ételhordókba a következő napi, és lábosokba a maradék amit folpackkal fedek. Én ugyanannyi zöldséget adagolok mint rizst, kicsi adagok, 5x eszek egy nap.
Ha a reggelid nem biztosított akkor a rizzsel meg a zöldséggel mehet főni víz, tíz tojás bele, az szintén 3-4 napi adag, vacsorára meg elég vmi gyümölcs.
Namost úgy hogy 2,5kg csirkével, 1kg zöldséggel és mondjuk fél kiló rizzsel számolok ez összesen kerül mondjuk 3500-3700 forintba, minimális energiabefektetéssel.
Valami hasonló rendszer felállítását tudom javasolni.
#33-#41-#44
Köszi a lepontozást, nem hat meg, de ez a tipikus, amikor valakivel nem egyezik a véleményed és lepontozod! "taps"
És nem, tényleg nem egészséges.
Hagyjuk már a nagypapát... Persze, hogy élt 90 évig, mikor egész életében tegyük fel kint dolgozott, nem szívott annyi káros anyagot a levegőből és a zöldséget, gyümölcsöt is a kertből ette mosatlanul. Azt a tyúkot és sertést ették amit felneveltek.
És nem hiszem hogy a nagypapi műzliszeletet evett naponta.
De nem vitatkozom, ha neked így jó "egészségedre" :D
Oké, most csak dolgoznom kell már, raérek főzni...
Írhattik tippeket, hogy mit és hogy, mennyiért, honnan.
Mondjuk én továbra is azt gondolom, hogy 1 óra = 1500 forint.
Viszont nincs egy szál fazekam, serpenyőm, szűrőm, stb.
Fagyasztóm sincs, a mélyhűtőm pedig kicsi.
Fagyasztót nyílván nem fogok venni...
A sütés-főzéshez többi kelléket akkor igen, bár mondjuk nem tudom mennyire éri meg, mert a sparban a legkisebb fazék, ami ilyen tökegyszerű, az is 7500 Ft. A legnagyobb meg 22000.
Szóval ha ezeket is beleszámítom, akkor vagy 5 hónap mire megéri a dolog.
Reggelire és vacsorára szerintem tök fölösleges főzni, bőven jó egy müzli, szendvics, zabkása, melegszendvics, de ha valami komolyabbat akarsz, akkor rántotta vagy főtt virsli.
Ebédre meg simán vannak 1000-1200 forintos menü különböző éttermekben, kifőzdékben.
Egy havi 50-60ra simán le lehet redukálni a kajaköltségeid.
Csak, hogy megnyugtassalak, nem pontoztalak le.
Én nem írtam sehol, hogy egyetértek a kérdezővel. Neked írtam , hogy az nem egészséges . Nem mondtam, hogy rossz és beteg leszel, de ne írjunk már olyat, hogy egészséges mikor nem az.
Es igen, szerintem is sokat költ a kérdező a kajára .
Kicsit sok, főleg mert ha itt meg tudnád fogni a pénzt, akkor másra költhetnéd ;)
Főzési tippnek annyit, hogy ha van fagyasztód, akkor már azzal is baromi nagyot spórolnál, ha főznél egy óriás adag pörköltet meg bolognai szószt, aztán lefagyasztanád. A pöriből lehet székely káposzta (gyakorlatilag csak káposztát meg babérlevelet kell hozzáadni, az aldiban nevetséges áron adják a zacskós savanyúkáposztát), paprikás (tejföl zutty bele), hortobágyi palacsinta.
A bolognait meg tésztára rakod, kenyérrel tunkolod, vagy megcsinálhatod hús nélkül napoletana szósznak, amihez hozzáadhatsz konzerv tonhalat, cukkínit, bármit.
Vehetsz kuszkuszt, azt csak áztatni kell és állni hagyni, kevesebb odafigyeléssel kész van, mint a rizs. A tejbegríz isteni desszert, gyorsan kész van és olcsó.
Mindig legyen otthon egy kis konzerv kukorica, bab, borsó, ezekből már csupán 15 perc aktív munka beleadásával is lehet főzelék.
Krémleves: sós vízben megfőzöd a brokkolit/karfiolt/répát/gombát, aztán tejszínt adsz hozzá és leturmixolod. Ez is csak 10 perc munka.
A sütőben mimden hús elsülöget egyedül, aztán 2-3 napig élhetsz némelyiken. Ha veszel egy doboz sertészsírt, és kisütsz benne sóval és fokhagymával 2-4 kockára vágott csirkemellfilét, úgy hogy a zsír a lábisban ellepi a csirkét, akkor az a zsírban nagyon sokáig is el tud állni, a zsírt pedig újra és újra felhasználhatod pecsenyékhez, egyre ízesebb lesz majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!