Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha egy gyereket bántalmaznak...

Ha egy gyereket bántalmaznak otthon, miért az a reakció, hogy "költözz el"?

Figyelt kérdés

Igen, tulajdonképpen ez lenne az ideális, elköltözni jó messzire abból a környezetből amilyen gyorsan csak lehet, vissza se nézni, és szép lassan feldolgozni az egészet, és elkezdeni élni.

Viszont:

Ha valakit kisgyerek kora óta fizikailag, lelkileg és/esetleg szexuálisan bántalmaznak, és ehhez az egész család asszisztál (tehát nincs még csak olyan rokon se, akihez fordulhatna), akkor ez a "költözz el" olyan lehetetlennek tűnik számára, mintha egy átlagos embernek azt mondanánk, hogy legyen milliárdos jövő ilyenkorra. Azt se tudja, hogyan fogjon neki, mert fogalma sincs róla, hogy ez egyáltalán lehetséges, mivel addigra beleverték (gyakran szó szerint), hogy egy semmitérő szardarab, és "szerető szülei" nélkül éhenhalna két nap egyedüllét után.

Van, aki meg tudja lépni és elköltözik (sajnos nem mindenki), de még itt is maradnak a rögzült minták, és gyakran benn ragad egy rossz kapcsolatban, egy rossz munkahelyen, egy rossz élethelyzetben, mert azt hiszi, hogy ez a normális.

Én is bántalmazott voltam, mindhárom fenti módon. Elköltöztem, de sokáig nem mertem kimenni a mosdóba sem, úgy féltem (otthon nem lehetett engedély nélkül enni/inni/zuhanyozni, és egy darabig frusztrációt okozott bennem, hogy nincs aki engedélyezze, mert külön élek már, így olyan, mintha valami tilosat csinálnék - beteg, tudom), illetve nem mertem bevallani, hogy verbálisan bántalmaznak és fenyegetnek a munkahelyemen (a főnököm konkrétan), mert azt hittem, ez normális. Pedig ha időben felismerem, sokkal hamarabb munkahelyet váltok.

Szóval, a legjobb lenne, ha a bántalmazottak erre szakosodott helyeken kérnének segítséget, és nem itt, mert a "költözz el!" nem segítség.

De érdekelne, aki ezt írja, esetleg szidni kezdi a gyakran kiskorú áldozatot, miért teszi?

2019. ápr. 9. 10:50
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Engem is bántalmaztak és zaklattak otthon. De tudtam, hogy nem mindenhol van ilyen, ezért elmenekültem. Lehet hogy korán, és nehéz volt a kezdet, talán többet sírtam, mint otthon. De megérte végül.
2019. ápr. 9. 18:47
 12/12 anonim válasza:

A kérdés gyerekekről szól.

A válasz pedig: mert nem voltak olyan helyzet közelében sem.

A baj az, hogy nem működnek az állami szervek amelyeknek az ide tartozó dolgokat kéne rendben tartani.

Egy gyerek nem tud, nem mer és gyakran nem is akar kilépni ebből. Oly mértékben függ a felnőttektől, hogy még bántalmazás esetén is ragaszkodik hozzájuk. Egy 8-10 éves gyerek hová mehetne? Spkszor ha vannak is rokonok azok is inkább rendbe hozni próbálják a dolgot a gyerek és a szülők közt és mihelyt úgy gondolják megbeszélték mindkét féllel a gyerek mehet vissza, hisz mégis csak a szülei. Nem beszélve, hogy a gyerek nem dolgozhat, nem lesz megélhetése,nincs hol aludnia és nem utolsó sorban annyira beleverik, hogy ne próbáljon semmit tenni, hogy nem is mer, egyszerűen megtörik a pszichikajat. Szólni a tanárnak? Az szól a szülőknek azok szépen bólogatnak aztan otthon meg előveszik a gyereket. stb. Szóval egy gyereknek nincs védekezési lehetősége amíg gyerek. Szó szerint nem tehet semmit. Amíg vér nem folyik addig biztos nem. Sajnos ez a szomorú helyzet.

2019. ápr. 9. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!