Nektek mondogattak/mondogatnak ilyesmit a szüleitek, rokonaitok? Mire jó ez?
15 évig hallgattam a családban, hogy "jajj, nagyanyád utolsó karácsonya, itt a 3napos ünnep, nem igaz, hogy csak 1x vagy képes eljönni hozzánk".
Aztán volt egy karácsony, amikor eü okok miatt egyáltalán nem jutottam el. Az volt az utolsó karácsonya :'(
Le lehet ezt jól is reagálni.
"Ne viccelj, mama, hát mèg X évig nem halhatsz meg, hát ott kell lenned a ballagáson/esküvőn, hát még làtnod kell a dédunokát..."
Sose éreztem frusztrálónak ezt. A halál az élet része, a nagyim meg idős, nyilván hamarabb hal meg, mint én normális esetben. Nálunk a fenti családi élcelődés lett belőle, hogy hogyne, majd 20/30/50 év múlva mondja ezt, addig még kell, hogy velünk legyen.
A korral benne is erősödik a saját halandóságának érzete. Ez nem érzelmi zsarolás, csak a saját aggodalmának kivetülése.
Egyébként már nem élnek a nagyszüleim, és nagyon sok mindenben igaza volt sajnos nagyimnak, a "ha majd nem leszek" litániáiban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!