Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Első generációs diplomások/egy...

Első generációs diplomások/egyetemisták! Nektek lett konfliktus a családotokban abból, hogy ti továbbtanultok?

Figyelt kérdés
Nem én leszek az első diplomás a családban, de az első női diplomás igen. A nagyszüleim azt mondják, hogy minek egy nőnek diploma, a nagynéném meg komolyan attól fél, hogy a fiainak Budapesten "kinyílik a szemük" és nem akarnak majd hazamenni dolgozni. Szeretnék Erasmusra menni, ezt meg is mondtak, nagyapám azt mondta, hogy megmondtam, hogy nem szabad a nőket egyetemre járatni, mert aztán szépen itthagynak minket.
2019. márc. 19. 11:28
1 2
 11/18 anonymousreview60 ***** válasza:
92%

A távolságtartás valamint az egyik fülön be, a másikon ki segíthet.

Nálunk a nagyanyám mondta, hogy minek egyetemre menni. Öcsém lett volna kőműves, én pedig asztalos. Meg hogy munkanélküli lesz mindkettőnk. Ilyent még egy élhetetlen tarisznyarák bölcsésznek sem szabad mondani.

Ebben a tekintetben csak agresszív volt még és buta. Ez nem sokat segített a kapcsolatunkon. Aztán a munka miatt is egyre kevesebbet jártam haza, majd tkp. mindenki megkönnyebbülésére megtért teremtőjéhez.

Akkor még nem is sejtettem, de ma már értem, hogy 25%-ban az özvegység beszélt belőle, 25%-ban a buta paraszt, de 50%-ig gyárilag ostoba és akaratos volt nagyanyám.

A nagyszüleid vének (aggok?) már. Egy régi világ kövületei. Az embernek (így általánosságban) azért kell meghalni, mert a már tanulni nem akaró vagy tudó tömegek a haladás útjában állnak. Elképzelhető, hogy a sikereidet értékelni fogják, de ez nagyon valószínűtlen.

2019. márc. 19. 14:01
 12/18 anonim ***** válasza:
75%
Szerencsére nem. Én voltam az első diplomás a családban. A szüleink nagyon támogattak, a testvéremmel együtt. A nagyszüleim pedig büszkék voltak, hogy tanultak lettünk. Az egyedüli, amit nem értettek, hogy más a rendszer. Azt hitte az egyik nagyim, hogy a szépírás is fontos az egyetemen, meg hasonlók. (Neki, csak 8 általánosa van.) Egyébként örült ő is. Annak is, hogy most jobban élünk, mint ők.
2019. márc. 19. 14:19
 13/18 anonim ***** válasza:
97%
Nem. Örültek neki és büszkék rá. Inkább baráti körben nehéz, nekem nagyon más életem lett, mint a gyerekkori barátaimnak.
2019. márc. 19. 14:30
 14/18 anonim ***** válasza:
91%

Engem gyakorlatilag kitagadtak a szüleim.

29 éves nő vagyok, anyuka. Most a doktorit

csinálom. Totál bele voltam betegedve, de elengedtem őket.

2019. márc. 19. 14:31
 15/18 anonim ***** válasza:
89%

Én meg is szívtam a dolog miatt.

Mérnök akartam lenni, jó voltam matekból, fizikából, én voltam az egyszem lány a szakkörökön - már ez kivágta a biztosítékot, minden k.u.rva voltam.

Felvettek a BME-re, egy tárgyból buktam félévkor - persze egyből megkaptam, hogy megmondták, lány nem való mérnöknek, a műszaki egyetem fiúknak való, lám a kitűnő tanuló meg is bukott (az évfolyam nem kis része még 0 kreditet se kapart össze), miért nem megyek dolgozni inkább.

Én hü.lye meg végül nem fejeztem be a következő félévet se, annyit szekáltak.

Dolgoztam kicsit de szerettem volna még tanulni, anyán rábeszélt egy hülye bölcsész szakra, hogy a barátnője is azt végzett és milyen jó irodában ülős munkája van amit szeret, menjek oda.

Nem tűnt végül is rossznak úgyhogy mentem, most van egy diplomám amivel lehet minimálbérért dolgozni.

Most csinálok OKJ-t, még egy (normális) diploma drága lenne.

Anyósom kb. azt se tudja mit takar egy diploma, a férjemnek főiskolai van, nekem egyetemi de nem tudja a különbséget, egyszer be akart ajánlani egy helyre ahova egyetemi kellett. Utólag derült ki, hogy engem emiatt soroltak végül hátra.

Mondjuk valahol a hr-es sincs azzal tisztában, hogy attól hogy nekem egy 5 éves papírom van ugyanazt tanultam, mint a két papírral rendelkező mesterdiplomás.

2019. márc. 19. 14:34
 16/18 anonim ***** válasza:
80%

Nálunk sosem volt belőle probléma, tamogattak és örültek neki, hogy úgymond többre viszem. A szüleim a szakmájukkal fizikai munkát végeznek, nagyon nem szerették volna, hogy én is azt végezzek, jót akartak.

Kicsit érdekes a hozzallasa a családodnak? Már miért ne tanulhatna nő is tovább.

2019. márc. 19. 18:04
 17/18 anonim ***** válasza:
80%
Én 20 éves lány vagyok, most vagyok elsőéves egyetemista. Nekem mindig mondta anyukám, hogy tanuljak csak, nehogy olyan szar munkám legyen mint neki. Kicsit meglepődtem néhány hozzászóláson, azt hittem ez nagyon alap dolog, hogyha valaki jól tanul, annak örül a család. Elég szomorú, hogy nem.
2019. márc. 19. 20:40
 18/18 Metionin ***** válasza:
84%
A szűk családban nem, mondjuk nem is tartottak el érettségi után. A rokonok mondogatták hogy azért megyek tanulni mert büdös a munka vagy egyszer azt is hogy szerencsém van hogy nincs tesóm mert ha lenne fiútesóm akkor azt küldték volna tanulni nem engem, a lányt. Illetve hogy minek tanulok, diplomával úgyse tudok a faluban dolgozni (evidens volt szerintük hogy tanulás után majd szépen visszamegyek hozzámenni valami alkoholista gyökérhez és gyereket potyogtatni, lévén náluk ez a női princípium maximális kiteljesítése). Szóval találkoztam ilyen felfogással de anyáméknál nem, ők mindig teljesítményelvűek voltak, kitűnő tanulónak kellett lenni, különben repkedtek a pofonok. Nem támogattak a tanulmányaimban de a papírt azt a mai napig szívesen lobogtatják.
2019. márc. 19. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!