Máshol is paráznak a szülők, hogy a gyerekeik és úgy
ámblokk az összes fiatal elköltözik?
Figyelt kérdés
Elég széles a közeg a családomban végzettség és állás szempontjából (kasszástól főiskolai tanszékvezetőig minden van a családban), de közös bennük, hogy riasztja őket a gondolat, hogy a gyerekeik elköltöznek és otthagyják őket. Próbálnak szakmát adni a kezükbe, rábeszélni őket a helyi főiskolára, folyton arról panaszkodnak, hogy a mai fiataloknak nem elég Horvátország vagy Bécs vagy a Balaton, meg mindenki külföldre akar menni. És mindenki olyan munkában dologzik, hogy nem találnak embert, aki betöltené az ottani állásokat, ezért többnyire 40 felettiek a kollégák. A szülők próbálják ráerőszakolni a gyerekeikre, hogy a saját szakmájukban dolgozzanak (a tanszékvezető a gyereke oktatói pályáját egyengeti vagy más rokongyereknek segít állást találni, a kasszás boltvezetőt akar csinálni a gyerekéből). Ennyire szűklátókörű hozzáállásról utoljára öreganyámat hallottam beszélni, amikor azon panaszkodott, hogy senki sem akar mezőgazdász lenni és továbbvinni a családi hagyományt.
Akkor mi vagyunk a kivételek. Kifejezetten bátorítjuk a gyerekeket, hogy egyetemre egy másik városba/országba menjenek. Használják ki az egyetemi éveiket, szórakozzanak, tanuljanak és utazzanak sokat.
2019. febr. 20. 10:00
12/19 A kérdező kommentje:
De nem csak rólunk van szó. Folyton panaszkodnak, hogy manapság a tehetséges és szorgalmas fiatalokat lasszóval kell fogni, mind tanársegédnek, mind pénztárosnak, mert aki ügyes, az külföldre megy vagy Pestre vagy multikhoz és folyton panaszkodnak, hogy ők már nem bírják a munkát
2019. febr. 20. 10:31
13/19 anonim válasza:
Hát amíg nekem diplomásként ajánlottak ilyen 200 bruttókat és a sógoréknál osztrákoknál határtól 50 km-re 1400 EUR a kezdőbér addig.... addig mi a szarnak maradjak itt?
2019. febr. 20. 12:26
14/19 anonim válasza:
Sajnos vannak a szülők, akik a saját boldogásukat vagy kényelmüket vagy vmi degenerált elvük bizonyítását fontosabbnak látják, mint a saját gyerekük boldogulását. Szerencsére az én környezetemben ilyen esetben támogatóak inkább a szülők, és úgy vannak vele, hogy "ha ez kell a boldogságodhoz, támogatlak". Kivéve persze ha az a dolog ön- vagy közveszélyes, egészségtelen, nyilván.
Azt meg pláne nem értem, hogy egy faluban miért akarnak ott tartani vkit, ahol gyakran kb. éhenhalni lehet és semmi perspektíva nincs. Csak azért, mert "jaj, akkor nem láthatom minden nap az unokát".
2019. febr. 20. 15:15
15/19 anonim válasza:
Én kiakadtam, amikor pár éve azt hallottam, hogy már középiskolásoknak is van Erasmus ösztöndíj. Miért kell erre szocializálni a gyerekeket? Ha menni kell, menni kell, mert jobb mint nyomorogni, de ne ez legyen már az alap és a követendő életcél! Nem azért szültem a gyerekemet, aki még csak 5 éves, hogy 20 éves kora után minden szökőévben egyszer lássam.
2019. febr. 20. 19:19
16/19 A kérdező kommentje:
Utolsó. Miért? Ha Ha Sopronból Szegedre költözik, az mennyivel jobb? Kettő: a mai világban, ha valaki külföldre megy, az nem azt jelenti, hogy szökőévben egyszer fogod látni. Te is meglátogathatod és ő is téged, csak keresni kell egy LastMinute repjegyet. Most Olaszországba vagy Ausztriába menni nem olyan nagy dolog.
2019. febr. 20. 20:53
17/19 anonim válasza:
Az is szomorú. Férjem szülei 2 órányi autóútra laknak, de örül, ha havi egyszer sikerül lejutni hozzájuk. Én mondjuk annyira nem bánom, hogy papucsban nem tud átcsattogni anyós:) Viszont kisgyerekkel nem olyan könnyű az életünk, nem megyünk sokra azzal, hogy van egy nagymama a távolban. Jó, ennek is meg vannak az előnyei, azért lett a férjem olyan remek apa, mert nem volt elnyomva a női túlerővel szemben és kibontakozhatott szülőként, de ha én nagymamaként csak havi 1-szer fogom látni az unokámat, nagyon szomorú leszek.
2019. febr. 20. 22:21
18/19 A kérdező kommentje:
Hát pedig az, hgoy csak havonta látod az unokákat előbb-utóbb bekövetkezik. Amikor lesz négy unokád, akik majd a világ négy felébe kölöznek (vagy akár az ország négy felébe), lesz párjuk, azokknak is lesz családjuk, akiket látogatni kell, te majd tényleg a nagyon utolsó helyekre fogsz szorulni (és nem azért, mert az unokák nem törődnek veled, csak több rokont kell látogatni)
Ezért kell megtanulni megbecsülni a digitális kommunikációt (whatsapp, skype, facebook). Illetve, ilyenkor még az is megoldás szokott lenni, hogy a nagyszülőkhöz küldik nyaralni az unokákat, mondjuk nyáron egy hónapra.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!