Szülőtartás, mire számíthatok?
Csonka családban nőttem fel, albérletben élek más több, mint 15 éve. Most anyám kitalálta, hogy szülőtartásra perel, rokkantnyugdíjas. Megromlott anno a kapcsolatunk, mert neki már gyerekkoromban is az volt a terve, hogy a gyerek dolga a szülőt eltartani.
Keresetem most csak a munkanélküli járadék, mert felmondtam nemrégen, a keresetem nem érte el a nettó 190e forintot, lehet soknak hangzik, de úgy, hogy albérletet fizetek, úgy már nem.
Mire számíthatok? Fogadok ügyvédet, de első körben itt érdeklődöm.
1. Szülötartás csak akkor jöhet szóba, ha az adott szülö nem képes önmagát önhibáján kívül eltartani.
2. A szülötartásra csak akkor kötelezheznek valakit, ha ezzel a megélhetését nem veszélyezteti, illetve az egyéb kötelezettségek teljesítését nem akadályozza.
SZóval teljesen fölösleges ügyvédre is költened, ha anyád perel, akkor sem köteleznek téged semmire, mivel nincs hozzá elég jövedelmed.
Plusz egy kérdés: van férje?
Mert ha igen, ő az elsődlegesen eltartásra kötelezett.
Csak ezért kérdeztem:
„rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs”.
De van egy ilyen kitétel is:
„nem köteles mást eltartani, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy a tartás sorrendjében a jogosultat megelőző személy tartását veszélyeztetné”. Tehát a szülőtartást megelőzi a saját szükséglet, illetve a saját gyermek szükséglete. "
A szülőtartás papíron jól hangzik, de HA meg is ítélik, 10-15ezer Ft-okról beszélünk, nem jellemző a nagyobb összegek megítélése. Emellett figyelembe veszik a te életkörülményeidet, szinte esélytelen, hogy bármit is megítéljenek.
Pár passzust idézve:
"(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs."
"(1) A bíróság a tartás mértékét a jogosult indokolt szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége alapján határozza meg.
(2) A jogosult indokolt szükségletei körében megélhetésének indokolt költségeit kell figyelembe venni."
"(4) Az idős kora, betegsége, fogyatékossága vagy más ok miatt gondozásra szoruló rokon tartásának kötelezettsége a gondozásának és ápolásának költségeire, továbbá az azokkal kapcsolatos más szükséges szolgáltatásokra is kiterjed.
(5) Ha a jogosult a tartásra részben szorul rá, tartáskiegészítés illeti meg. Ha a jogosult rászorultsága teljes, de a tartására elsősorban köteles rokonai nem képesek az indokolt szükségleteinek megfelelő tartást nyújtani, a sorban következő kötelezettektől kérhet tartáskiegészítést.
ttel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg."
Ptk. xiii. cím, xx. fejezet, rokontartás címszóval. Neten fent van, olvasgasd végig, de a férje az elsődleges kötelezett, 47ezer Ft ide vagy oda egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!