Anya elvette a szemüvegem, mit tegyek?
Van egy régi 4,x-es diopriás szemüvegem, szép kerettel, jól is áll, de augusztusban elmentünk szemészhez aki 1 dioptriával rosszabbra
"Mérte" .Anya rámerőszakolt egy olcsó, négyzetes keretet, nekem úgy ahogy tetszett, (alig láttam magam a tükörben) így megvettük.Amikor elkészült, és már rendesen láttam magam akkor borzasztó volt.Túl kinyújtja a fejem,összenyomja a szemem, túl vékony a kerete stb.
Azóta csak itthon hordom,suliba a masikat viselem.De anya ma elvette, és nem is akarja visszaadni, akárhogy könyörgök.Szerinte jól áll, én utálom,undorítóan mutat, így válaszoltam hogy "nem a te arcodon viseled 17 óráig egyfolytában".Erre azt mondta hogy én választottam, és ordítozott.
A másikat szerintem eldugta.Én így nem akarok emberek közé menni,mi legyen?
Ne rontsd a szemedet egy rossz szemüveggel! Anyádnak igaza van!
Ha nem tetszik, ami van, akkor diákmunka és csináltass másikat!
Kicsit sem értem az egészet.
Hogy lehet "tul vékony a kerete egy >4 dioptriát is befogadó keretnek?
Pontosabban, valami 5! dioptriás szemüvegröl beszélünk, ha jol értem?
Azt kell hogy mondjam, hogy szerintem ebben az estben ne azon parázz, hogy kinyujtja-e a fejed, hanem hogy mit fogsz csinálni, amikor már megvakultál.. -_-
Egyáltalán miért merült föl, hogy új keretet vesztek?
Neked volt szemüveged, az tetszett. Hát miért nem abban cseréltetek lencsét?
Tanácsom: ilyen erős szemüvegnél amúgy is kell tartalék szemüveg. Hogyha netán eltörik, akkor addig a pár napig (vagy pár óráig), amíg kicserélik, tudj pl. utcán közlekedni. Szóval: a régi keretbe rakassatok be olyan lencsét, ami most kell. Ezután legyen az a mindennapi szemüveged, ez a csúnya meg legyen eltéve tartaléknak. Ha mondjuk egy év múlva még egy dioptriával erősebbet írnak, a tartalék szemüvegben nem is kell lencsét cseréltetni, mert addig a pár napig nem fog problémát okozni a kicsit gyengébb lencse. Viszont hosszú távon tényleg olyan lencsét használj, ami az aktuális állapotodhoz passzol.
És még valami: talán előbb-utóbb már egyedül mész szemészorvoshoz. Amikor így lesz, kérdezz rá a lézeres szemműtétre. Hogy a te esetedben várható-e végleges látásjavulás tőle, ill. mikortól érdemes elvégeztetni (pl. mikorra várható, hogy megáll a szemed romlása). Ha pozitív válaszokat kapsz, akkor utána, ha diákmunkázol, ne szemüvegkeretre spórolj, hanem lézeres szemműtétre.
Saját tapasztalatból beszélek: 25 évesen -5 ill. -5,5 dioptriás szemüveggel (tehát távolra láttam rosszul) elvégezték rajtam a lézeres szemműtétet. Akkor is drága volt az akkori fizetésekhez, biztos most is az a mostaniakhoz. De azóta eltelt 20 év, és -0,5 ill. -1 dioptriás szemüvegem van, ami praktikusan azt jelenti, hogy nem is nagyon hordom. A jogosítványomat mindig úgy újítják meg, hogy szemüveg nélkül vezethetek.
De most, aktuálisan, a tartalék szemüveg szükségességével érvelj anyukád előtt, ahogy írtam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!