Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek, ha kidobálják a...

Mit tegyek, ha kidobálják a saját ételeimet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nem szoktam kérdéseket kiírni, így nem tudom, jó kategóriába írom-e.

Lehet, hogy egy kicsit hosszú lesz de megpróbálom elmagyarázni.

17 éves vagyok, gimis,a szüleimmel élek. Mindig jó egészségnek örvendtem, de nemrég megállapították, hogy laktózérzékeny vagyok, mostanában pedig észrevettem magamon azt is, hogy bizonyos ételektől (pl. zsíros vagy fűszeres ételektől) rettenetesen fáj a gyomrom és megy a hasam.

Hogy viszonylag ne készítsem ki magam, úgy döntöttem táplálkozás terén teljesen életmódot váltok, hogy jobban érezzem magam. Rengeteg gyümölcsöt eszek, laktózmentes tejet veszek, teljes kiőrlésű alapanyagokat, illetve mindent lecseréltem az egészségesebb változatára, és így azt érzem, hogy sokkal jobban vagyok.

Ezt a zsebpénzemből fedezem, ami heti kb. 3000 Ft, illetve a mamámtól is mindig kapok egy kis aprót. Tehát ezt a pénzt arra kapom, hogy a sulibüfében vegyek napközben ételt, de ehelyett bevásárolok magamnak a boltban a saját étkezésem szerint. Sajnos dolgozni nem tudok, mert két emelt érettségire készülök, egy nyelvvizsgára és a szabadidőmben magántanárhoz is járok.

A probléma pedig ebben a sztoriban az apámnál kezdődik. Egyébként is utáltam mindig, mert ott csesztet, ahol csak tud. Egy buta, tájékozatlan, beszűkült gondolkodású, utolsó szakmunkás aki azt hiszi, ő a tökéletes ebben a világban (nem nézem le a szakmunkásokat, a barátom is az, de ő tényleg az alja). Folyamatosan kidobja a pl. a teljes kiőrlésű lisztet, leönti a mosogatóba a laktózmentes tejet, a repceolajat amit még fel sem bontottam, a csirkemellet a kutyának adja, mert "ez nem igazi hús", szerinte csak a disznó meg a marha az. Rengetegszer ordítottam már vele, próbáltam szép szóval is meggyőzni, hogy fejezze be ezt a primitív viselkedést, mivel ezek az egészségemet szolgálják, de mindig az a válasz, hogy kitalálok magamnak ilyen "mű" betegségeket, meg majmolom amiket instagramon látok (nincs is instám), meg miért kell nekünk a hülye amerikaiakat utánozni. Meg egyébként sem lehetek laktóz érzékeny, ilyen nem létezik, ezt is csak kitalálják az orvosok, hogy többet keressenek, mert érdekes régen nem volt ilyen mikor ő fiatal volt.

Reggel mindig szalonnát reggelizik vagy tepertőt, és elkezd csesztetni, hogy ez étel, nem úgy mint a tápos dolgaim amiket veszek, majd úgyis kib*ssza mindet.

Próbáltam már a szobába hozni a száraz alapanyagaimat, de akkor meg kihozatja anyámmal.

Anyám nem szól semmit, próbáltam már tőle is segítséget kérni, de ő csak azért van ebben a házban, hogy apámnak ugráljon.

Mivel már nem tudok mit csinálni, hiába veszem meg, úgyis kidobja, ezért egy hete kb. abba kellett hagynom az egészséges étkezést, és azt kell mondjam hogy egyre rosszabbul érzem magam. Itthon mindig pörkölt, gulyás, rántott hús van, amit hiába szeretek, de rosszul érzem magam tőlük.

Nem sajnáltatni akarom magam, az ember (sajnos) nem válogathatja meg a szüleit, arra szeretnék kilyukadni, hogy ilyen esetben kinek lehet szólni? Orvosnak ezt elmondhatom? Nincs senki a családban akitől tudnék segítséget kérni.

17/L

2018. aug. 26. 19:17
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

"minek nekem ilyen drága moslék"

És erre leönti a mosogatón, taps. Nem kívánok senkinek rosszat, de ha egyszer megtapasztalja milyen lehet ha hetekig éhezik az ember, vagy csak simán hónap végén nem telik kajára, megnézném mit dob ki meg miről gondolja hogy nem igazi étel. Bugris paraszt a faterod, aki jó dolgába nem tudja hogyan játsza a nagy ételmacsót. Tipikus több pénze van mint esze, de sajnos nem fog megváltozni soha.

2018. aug. 26. 19:45
 12/21 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy nem vagyunk tele pénzzel, ezért is furcsállom, hogy csak úgy kiönt mindent a mosogatóba, meg a kutyának ad egy egész húst.

Ez már tényleg bigottság.

2018. aug. 26. 19:46
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Ha mamád nem lakik messze, akkor beszéld meg vele, hogy esetleg nála tárolhatnád a dolgaid, esetleg barátodnál. Én beszélnék a tanáraimmal és az orvosommal is, hadd tudja meg minél több ember és akkor talán hatnak "anyádra" is.
2018. aug. 26. 19:48
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Én a helyedben ha megoldahtó beszélnék a Mamával,hogy hozzá költözhetek-e,mert ez így nem állapot.A legnagyobb baj pedig az,hogy az ilyen emberek nézetein nem is tudsz változtatni.
2018. aug. 26. 19:56
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt javaslom, amit a 14-es, ha van lehetőséged inkább költözz a mamádhoz! Az egy dolog, hogy apád szerint ezek nem "ételek", más az ízlése, de azt nem tudom, meg nem is lehet megérteni, hogy miért dobja, önti ki ezeket. Neki nem kell belőle enni, akkor mit zavarja, hogy ott egy doboz laktózmentes tej a hűtőben pl.?
2018. aug. 26. 20:04
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Ijesztő. S de, régen is volt korpa és inkább a fehér kenyér volt különlegesebb, a laktózmentes tej pedig tök normál tej, épp csak pakolnak bele laktáz enzimet.

Az is bunkóság, hogy más ételét kidobálja valaki (mi fáj neki benne, fel nem fogom), de hogy drágállja és azért teszi tönkre, az végképp meredek. Nem hiszem, hogy teljesen ép elmével ilyeneket cselekszik valaki...

Részvétem, kérdező, én még kicsit küzdenék (eldugnám az ételt. tuti végignézeti anyáddal a bugyijaidat, hogy van-e köztük liszt? ha tudnék szerezni zárható bőröndöt vagy széfet, szereznék. barátnőnél, rokonnál tartanék cuccokat, vinném a suliba, amit lehet. a hűtést igénylőket persze nem tudod vinni), de ennyi, abban nem hiszek, hogy megváltozna, ha eddig nem tette, nyilván beszéltél neki eleget.

Én valószínűleg meg tudnám oldani, hogy ne egyek olyat, ami nekem rossz, de az én étrendem egészen más, azzal könnyebb. A laktózmentes tej speciel nem esik jól, így azt sem iszom, de ha kidobnák a kókuszzsíromat, az erős lenne (kénytelen lennék vajat használni zsiradéknak, az sokkal drágább, de visszafognám a mennyiséget)... De az én ételeim nem igényelnek hűtést s tömények. Neked sokkal nehezebb.

Amúgy azt nem tudja, hogy rengeteg ember eszik csirkemellet? Nemcsak a zsírtól félők, van, aki tényleg szereti s persze van, aki tényleg rosszul lesz az annál zsírosabb húsoktól, ismerek ilyet, tőle veszem a házi tojást, ő nem tudja megenni. Roppant szűklátókörű az, aki nem tudja, hogy vannak betegségek, érzékenységek (szerintem a többségnek van ideális étrendje. hiába működik el másmilyenen is, nem biztos, hogy optimálisan érzi úgy magát) - s nem igazán szereti a másikat, ha hagyja testileg-lelkileg szenvedni. Egy 17 éves lány nagyon megérdemel egy kis alap bizalmat és tiszteletet s önrendelkezési jogot a saját táplálkozásában.

2018. aug. 26. 20:09
 17/21 Metionin ***** válasza:
100%
Hasonló emésztésem van mint neked és van egy apám is aki hasonlóan a "mindenki hülye csak ő a helikopter" felfogást erősíti. Az ilyen gyökereknek hiába magyaráz az ember, a végleges megoldás ha elköltözöl a pcsába de nyilván 17 évesen erre még nincs lehetőséged. Arra gondoltam, hogy ha mamád megengedné, esetleg hozzá költözhetnél vagy legalább az alapanyagaidat tarthatnád ott, főzhetnél és ehetnél a mamánál. Később meg ha továbbtanulsz, menj koliba és ott már abból főzöl amiből akarsz. Elvileg az már csak 1-2 év, addig talán megengedné a mama hogy ha nem is laksz ott de ott főzz és egyél.
2018. aug. 26. 21:16
 18/21 anonim ***** válasza:
Jesszusom. Kérj gyorsan segítséget.
2018. aug. 26. 22:22
 19/21 anonim ***** válasza:

Ez nagyon beteg, nem is értem azt az embert. Egy dolog, hogy hülyeségnek tartja az étkezésed, na de kidobálni a bontatlan ép élelmiszert mert nem tetszik neki, eszem megáll.

Nagymamád, barátod messze lakik tőletek? Esetleg velük beszélhetnél és tarthatnád ott az élelmiszereket, vagy hozzájuk előfizethetnél valamilyen menüre. A reggeli vacsora pedig megoldható otthon is egyszerűbben.

Sajnálom, hogy ilyen apád és azt is, hogy ehhez anyád boldogan asszisztál :(

2018. aug. 27. 18:12
 20/21 anonim ***** válasza:
Ez a zsírosaktól rosszullét is orvoshoz kívánkozik, lehet epe, akármi, a tünetei se egyszerűek! Probiotikumot próbálnék még (szólj majd, hogy laktóz intolerancia van!)
2018. aug. 27. 20:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!