Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tapintatlanság erről beszélni?

Tapintatlanság erről beszélni?

Figyelt kérdés

A szomszédunkban egy bácsi él egyedül 63 éves.

Két gyereke volt, egy fia és egy lánya akik 1999 nyarán ugyan abban az autóbalesetben meghaltak.

A fia 20 évesen a lánya 17 évesen.

A felesége többször is megpróbált öngyilkos lenni, pszichiátriára került, teljesen idegroncs lett, pár éve halt meg egy szanatóriumban ahol a baleset óta szinte sosem engedték ki.(nagyon ritkán 1-1 napra hazajött, de nem lehetett ráismerni)

Pedig egy jómódú család voltak, a bácsi gépészmérnök, felesége gyógyszerész volt.

A szüleim mindig is jóba voltak velük, én kisgyerek voltam amikor a gyerekeik meghaltak, nem is nagyon emlékszem rájuk csak képeken láttam őket.

A bácsit mindig áthívjuk magunkhoz ha van valami ünnepség, szenteste is átszokott jönni ebédelni, jóba vagyunk vele.

Az utóbbi években a pohár fenekére szokott nézni, mondhatni 2-3 éve alkoholista, de nem az az agresszív,buta tulok.Egy nagyon szórakoztató, és ittasan is intelligens kisöregként tudnám bemutatni.

A hétvégén csak úgy átjött hozzánk, és szóba jöttek a gyerekei, kérdezgettem,hogy emlékszik e az utolsó közös napjukra, hogy mit mondott nekik utoljára stb...teljesen normálisan válaszolt, emlékszik arra, ahogy az autó kifordult az utcából, és hogy soha többé nem látta őket, azt nem tudja mik voltak az utolsó szavai, de csak pár várossal odébb mentek a gyerekei amikor a tragédia történt.

Kérdezgettem,hogy milyenek voltak a gyerekei, miket szerettek csinálni, milyen volt a személyiségük.Ő mindenre flottul válaszolt.

A végére mondott olyanokat,hogy sajnálja,hogy gyáva és sosem mert öngyilkos lenni, de hisz benne,hogy egyszer újra találkoznak.

Erre mondtam neki,hogy szerintem meg pont,hogy egy erős, és bátor ember,hogy így is tudta folytatni az életét.

Megköszönte, és témát váltottunk.

Majd amikor elment akkor anyukám szinte letámadott,hogy milyen bunkó voltam, hogy hogy kérdezgethettem ilyeneket, ha beszélni akart volna erről akkor már rég beszélt volna.Most pedig csak azért válaszolgatott mert nem akart bunkó lenni velem, de hogy illetlenség ilyenekről kérdezősködni.

Erre nem gondoltam, de valahogy nem érzem azt,hogy igaza lenne.Mint írtam, a bácsi bő szavú volt, sokat beszélt a gyerekeiről.Ha én nem akartam volna erről beszélni akkor a helyében maximum egy szavas válaszokat adok.

Ezen kívül szomorúnak tartom,hogy gyáva embernek tartotta magát amiért nem mert öngyilkos lenni, és örülök,hogy elmondhattam neki, hogy én pont emiatt tartom erős és bátor embernek.Ha érezte,hogy mennyire őszintén gondolom, akkor biztosan jól esett neki.

2018. aug. 16. 17:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
82%
Merd kétségbe vonni az anyukád nézetét, neked van igazad. Ő az idősebb, de te az okosabb, empatikusabb. Pont az a baj, hogy ezek a szerencsétlenül járt emberek senkivel nem tudják kibeszélni az érzéseiket, emlékeiket, mert mindenki fél felemlegetni őket. Pedig az életükből úgyse tűnnek el a szeretteik, emlékeik attól, hogy úgy csinálunk, mintha semmi nem történt volna, és a kényszerű magukba zárástól csak még jobban elmagányosodnak az itt maradottak.
2018. aug. 16. 19:30
 12/16 anonim ***** válasza:
83%

Van amikor én képtelen vagyok beszélni a férjem és gyerekeim elvesztéséről. Ha ilyenkor kérdeznek, akkor kedvesen mondom, hogy ne beszéljünk erről, mert most képtelen vagyok rá. Ilyenkor mindig bocsánatot kérnek (pedig nem kéne), és nem erőltetik a témát.

Van amikor viszont jó, hogy valakinek mesélhetek róla. Jó,hogy általam valaki más is megismerheti őket, hogy milyen csodálatosak voltak. Ilyenkor szívesen mesélek szép emlékeket.

Ha az öregurat zavarta volna a kérdésed, biztos kedvesen de szólt volna, hogy váltsatok témát.

2018. aug. 16. 20:01
 13/16 anonim ***** válasza:
85%
Amint előttem sokan megírták - semmi rosszat nem tettél, nem voltál tapintatlan, mert ha a bácsinak kellemetlen lett volna erről beszélni, akkor udvariasan közölte volna veled. De nem tette. Alighanem örült, hogy kibeszélhette magát.
2018. aug. 16. 20:20
 14/16 anonim ***** válasza:
56%

Egyáltalán nem voltál bunkó, sőt!

Az ilyen beszélgetések szerintem nagyon is jót tesznek, főleg ennyi idő távlatából..

Neki is kell, hogy kibeszéljen dolgokat, a férfiak amúgy is magukba fojtják jobban az érzelmeiket, vagy nem is beszélnek róla.

Én nem érzem azt egyáltalán, hogy őt ez feszélyezte volna, sőt. Ahogy leírtad, szerintem teljesen átlagosan, normálisan gondolkozott az egészről.

Azt azért én is sajnálni tudom, hogy az öngyilkosság megfordult a gondolatai között. Aki ennyi mindent megélt, és még a feleségét is, az csak erősebb lett.

Igen, kell neki, hogy beszéljen a dolgairól.

Anyukád meg elmehet a sunyiba, ő is ott volt, láthatta, hogy semmi kényszer nem volt benne.

A baj az, hogy az emberek sokszor a trumatizált embertől soha nem is mernek kérdezni, vagy érdeklődni, na az nagyon rossz....

Pedig kell róla beszélni, és beszélgetni is. Ez lenne a normális.

Ha pedig nem akar róla beszélni, akkor úgy is érezteti, vagy elmondja.

Anyukád szerintem csak a megszokott "norma" szerint jártatta a száját, vagy pedig valamiért haragszik rád, vagy feszült rád..

2018. aug. 16. 20:57
 15/16 anonim ***** válasza:
71%

Jó ember vagy.

Főleg ahogy reagáltál, tényleg szép tőled.

Amikor apám öngyilkos lett, egyik barátom sem kérdezgetett róla, gondolom nem merték...

Végül több év után egy régen nem látott ismerős rákérdezett. Nagyon örültem neki, és jól esett kibeszélni magamból a dolgot.

2018. aug. 16. 21:04
 16/16 anonim ***** válasza:
65%

Nem voltál tapintatlan.

Édesanyádnak valószínűleg kínos ez a téma, azért reagált így, a szomszéd viszont a leírásod alapján szívesen beszélt.

2018. aug. 16. 21:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!