Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 14 éves vagyok. A szüleim...

14 éves vagyok. A szüleim elváltak. Kértehetem az áthelyezésem a másik félhez? Ha igen akkor ehhez mit kell tennem, és mennyibe kerül? Ha nem akkor hány évesen tudom ezt megtenni?

Figyelt kérdés

2018. ápr. 8. 18:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
37%

A gyerekelhelyezésben a bíróság dönt, nem a gyerek (még akkor sem, ha majdnem 18 éves).

A gyerekelhelyezés megváltoztatását a szülö kérheti, ha az elözö döntés óta eltelt két év, és indokolt a változtatás.

Te mint gyerek nem kérheted, csak a szülö, viszont a döntés elött megkérdezhetik a kívánságodat (de nem kötelesek eszerint dönteni)

2018. ápr. 8. 18:37
 2/11 anonim ***** válasza:
78%
Ha jól tudom, 12 éves kortól már "meg lehet szólalni" bíróságon is. Amelyik szülőhöz szeretnél kerülni, vele kerestek egy ügyvédet, majd benyújtjátok az ügyvéddel a keresetet az áthelyezésről. Aztán majd a bíróság megítéli az ügyet.
2018. ápr. 8. 18:37
 3/11 anonim ***** válasza:
54%
Előző vagyok, egyetértek ez első válaszolóval. A szavadnak valóban nincs döntő ereje. Itt a kereset a kulcs úgymond.
2018. ápr. 8. 18:38
 4/11 anonim ***** válasza:
43%
Miért van első lepontozva? Ez nem kívánság műsor. Ha apuka azt akarja, hogy Katika nála lakjon, akkor apuka elmegy a bíróságra és bead egy kérelmet a gyermekelhelyezés megváltoztatására. Katika viszont önhatalmúlag nem dönthet úgy, hogy akkor ő most elcuccol anyutól.
2018. ápr. 8. 19:18
 5/11 anonim ***** válasza:
36%

14 evéssen eldontheti kinél akar élni!!! Ne írjátok hülyeségeket.

Akihez kerülni szeretnél, ő adhat be keresetet. Nem kerül pénzbe.

Csak akkor nem donthetsz, ha az a szülő káros rad.

2018. ápr. 8. 19:35
 6/11 anonim ***** válasza:
46%
"14 evéssen eldontheti kinél akar élni!!! Ne írjátok hülyeségeket. " Nem, csak elmondhatja kinél akar élni. Ha apuhoz szaladna, mert anyu nem engedi pasizni, az nem indok, a bíróság nem fogja az apjához rakni ezért. Ugyanígy erősködhet ha az a szülő nem akarja őt nevelni, akkor nem mehet oda. Szóval nem, nem dönthet, csak elmondhatja mit szeretne.
2018. ápr. 8. 20:12
 7/11 anonim ***** válasza:
0%
És a kérdező nyilván úgy gondolta, hogy önhatalmúlag, a szülők feje felett intézkedhet. Már ha gyerek egyáltalán, amit kétlek...
2018. ápr. 8. 20:13
 8/11 anonim ***** válasza:
79%

5/7 ne haragudj, de hyeseget írsz!

hidd el én tudom, mert elvaltam és nalam a gyerek. a gyereket megkérdezik, kinél akar élni,de nem a szerint dönt a bíró.ez pl olyan, ha én nevelem a gyereket persze hogy több a konfliktus, mindennaposak. míg mondjuk apuka ket hetente vagy egy hónapban egyszer tolja ide a képét, egy napot rá szán, persze, hogy minden happy.a másik meg az, sok gyerek azt hiszi a másik félnél jobb lesz, kevesebb a vita (mert kevesebbet talalkoznak) és azt hiszik, hogy ott minden más lesz. korantsem.egyébként apuka mindig lobbizott, h elveteti tőlem a lányomat, de mivel már kamasz lett, apuka is rájött, nem az a cuki kislany mint picinek volt, így mr fel sem hozza a témát..

2018. ápr. 8. 20:17
 9/11 anonim ***** válasza:
70%

14 evésen nem dönthet. A bíróság megkérdezheti a véleményét, de nem kötelesek rá. 16 évesen kötelesék meghallgatni, de továbbra sem az ő véleménye döntő.

A gyermekelhelyezes megváltoztatását az ítélet jogerore emelkedésétől számított 2 év múlva lehet kerni, kivéve rá rendkivüli esemény történt. A változtatás kérelmet indokolni kell és az "anyja nem engedi bulizni " vagy "apja azt akarja hogy tanuljon" nem indok.

A gyerek nem kérheti a változtatást, csak a külön elő szülő. A gyerek a betoltott 16. ev utan kerelmezheti a lakohely megváltoztatását, itt szinten indokolni kell, szinten nem játszik a "nem mehetek bulizni " típusú indok

2018. ápr. 9. 06:20
 10/11 anonim ***** válasza:
6%

,, Gyermekelhelyezés, ha a gyerek már 14.

Ha a gyermek 14. életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak az egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

Meghallgatását a bíróság általában a szülők és a képviselők távollétében foganatosítja. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az érdekelt felnőttek távollétében a gyermek sokkal őszintébb, felszabadultabb, és kevésbé szorongó, mint a jelenlétükben. A meghallgatás, az esetleges választás súlya így kevésbé viseli meg.,,

2018. ápr. 9. 09:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!