Egy anyának joga van verbálisan bántani a gyermekét?
Lehet nem fejtettem ki eléggé.
Mindent megcsinálok szó nélkül, suliból hazaérve mindig házimunkát csinálok, még főzni is én szoktam. Észre sem veszi, hogy megcsináltam, csak azt, ha nincs kész (ami nagyon ritka). Ilyenkor azt kapom, hogy mindent neki kell (??) és hogy miért nem segítek.
Egy olyan ember, aki magával rendben van, nem megy neki a másik embernek. Az veszekszik, az indulatoskodik, aki kibillent a lelki harmóniájából.
Ha valaki tiszta tudattal és látássál viszonyul a világ dolgaihoz, akár a gyereke hibáihoz is, az asszertíven, afféle win-win stílusban kommunikál, nem minősíti, nem címkézi a másikat, csak az adott hiba miatt vonja felelősségre, nem vágja a fejéhez a korábbi problémákat stb.
Következésképpen a verbális bántalmazás minden esetben, bármit is tegyen a gyerek, az a szülő alkalmatlansága, vagy legalábbis labilitása, diszharmóniája. Semmi nem indokolhat egy verbális bántalmazást.
Tehát a válaszom: Nem! Nincs joga egy szülőnek verbálisan bántalmaznia a gyermekét.
Példa: gyerek vagyok, leverem a vázát az asztalról.
Szülő 1. Hú fiam/lányom de kár azért a vázáért. Máskor picit jobban figyelj. Sajnos ennek a pótlása drága lesz. Ledolgozod ugye, vagy kifizeted a diákmunkádból.
Ha a gyerek igent mond, ezzel vállalta a felelősséget, téma megoldva, lezárva, többé fel sem kell jöjjön.
Szülő2 (a levert váza láttán) Az isten b sszon meg gyerekem, csak te lehetsz ilyen esetlen és béna. Ezt nem hiszem el, ilyen egy hülyét hoztam a világra. Még arra se, képes, hogy maga elé nézzen ha mászkál a lakásban. Nagy senki leszel ezzel a trampliságoddal, semmire sem fogod vinni az életben, ha ekkora lúzer figyelmetlen vagy.
Ez még abban az esetben is a rosszabb út, ha a kidühöngés után a gyereknek nem kell megtéríteni a kárt. Az ember ezerszer inkább helytáll anyagilag, bármennyi idő is legyen megdolgozni érte, mint hallgatni egy olyan pocsondiát, amitől senkinek nem lesz jobb senki nem lesz vele előrébb. És a gyerek nem tanulni fog belőle, max utálni fogja saját magát.
Utolsónak tökéletesen igaza van.
Ilyen a helyes szülő-gyermek kommunikáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!