Akik hamar (18-21 évesen) elköltöztek otthonról? Tapasztalatok?
Szerintem ha el akarsz költözni otthonrol, a legegyszerübb megoldás ha jelentkezel egyetemre/felsöfoku szakképzésre. Akkor igényelhetsz kolit, ami olcso (9320), kaphatsz ösztöndijat (szociális, tanulmányi,bursa), plusz dolgozhatsz is mellette, igy össze tud jönni egy jo kis összeg, ami nem megy el az albérleti dijra. Én is igy csinálom, 120 ezerböl élek, igy nincs szükségem a szüleim támogatására.
Vagy elmész dolgozni, ehhez ugye nyilván kell egy kis kezdötöke, és probálsz akár hétvégére is bevállalni valamit. Jobb eset ha van rokonság, baráti kör, aki be tud fogadni a kezdö idöszakra.
Másfél éve, 19 évesen költöztem kollégiumba, amikor a második évemet kezdtem az egyetemen. Nem szorultam rá a távolság miatt, a párommal való összeköltözés miatt mentem oda. Hetente kéthetente hétvégén hazajárok, de a kimaradó hétvégéket szinte mindig a barátom családjánál töltöm, tehát egyedül nem sokat vagyok.
Élvezem a szabadságot, a kis önálló kuckónkat, de alapvetően az otthoni családi légkör is nagyon szerető volt (és szerető most is). Akkor sem éltem meg korlátozást, vagy "csesztetést". Igaz, nem is voltak nagy igényeim, és magamtól is igyekeztem mindent tökéletesen végezni. Sőt, annyira így van ez, hogy számomra inkább azért nehéz a magam urának lenni, mert túlhajtom magam, és irreálisan magas elvárásokat támasztok magam felé, amiért aztán olyan stresszhelyzetben találom magam, amit egyedül még nehéz feldolgoznom.
Anyagilag támogatnak, de egyébként az ösztöndíjból/nyári diákmunkából keresett pénzből is meg tudnék élni. (Mivel sok mindent otthonról hozok, és így kevesebbet költök.)
Biztosan nehezebb lenne már most, egyetem alatt teljesen elszakadni a szüleimtől, mint 26 évesen, amikor vélhetően már 3 éve dolgozom, de ez nagyrészt az anyagi támogatás miatt van. Lelkileg én úgy érzem, hogy ez így teljesen megfelel, és nagyon hálás vagyok, amiért nem egyik pillanatról a másikra kell elszakadnom otthonról.
Köszönöm az eddigi válaszokat, még írhattok.
Még ugyan csak elméleti kérdés, de kollégiumba nem szeretnék majd menni, mert nem az én világom, de nem is kell. Anyukám még kb. 10 éve vett egy kisebb, 1 szobás lakást (1 személynek pont jó, maximum 2-nek) befektetésnek, aztán amikor a szüleim elváltak, ott laktunk, jelenleg ki van adva albérletbe, de anya azt mondta, kezdő lakásnak teljesen jó lehet nekem, ezért sem akarta eladni. Szóval ez úgy gondolom, nagy segítség, mert a mai albérlet árak az égben vannak.
Meg mindig is önálló voltam, egyedül is jól elvagyok, persze én is vágyom társaságra, de nem folyamatosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!