Alkoholista szülő (k) gyermekei, ti mennyit isztok?
Én két kezemen meg tudom számolni, hányszor ittam 21 évem alatt. Egyrészt elvből, másrészt nem szeretnék ugyanabba a hibába esni, mint apukám.
Amikor ittam, többnyire csak egy-két koryot, valamint egyszer elmentem egy kocsmatúrára, és elég sokat ittam, de meglepő módon alig volt hatása, utána kb. egy hétig kívántam az alkoholt, pedig nem ízlett a legtöbbje.
anyukám 44 évesen halt meg, mert a mája feladta és számos egészségügyi problémával nem tudott megküzdeni.
apukám is szeret inni, de nem alkoholista, ha kell nemet mond, SIMÁN.
na én pont olyan vagyok, mint apukám, és ezért akkor iszom, ha kedvem tartja, és ha úgy van, meg nemet mondok.
heti egyszer vagy kétszer borozom, úgysem bírok sokat inni (alkalmanként 3-6 dl vörösbor) nem leszek alkoholista, egyszerűen jól esik néha borozni, de ha beteg vagyok, gyerek beteg, másnap helyt kell állnom... sokat kell vezetnem, komoly projekt van a melóban, program van, beteg vagyok, vezetnem kell, bármi, de bármi, ami a kicsi kis ivászat ellen van, akkor nem iszom, és nem halok bele, meg nem is érdekel, úgy vagyok vele, majd lesz még lehetőség lazulni. ja, mikor várandós voltam, egy kortyot se ittam, és mikor 3 évig szoptattam akkor is csak akkor ittam, ha alkalom volt - pl. esküvő és a gyerek a nagyiknál aludt...
szerintem azt mindenki érzi, hogy hajlamos-e az alkoholizmusra, vagy sem. egyszerűen az italhoz egészségesen kell hozzá állni. aki fél, az inkább ne is igyon, hisz a labilis lelki állapot, labilis személyiség nehezen tudja kontrollálni magát.
volt idő, mikor bulikban, barátnőkkel igen nagy mennyiségű erős piát is megittam, de bírtam - ellenben sosem kellett töltekeznem.
anyukám kórházi élete során láttam pár alkeszt, sőt, láttam anyut is, és tudom, mi a különbség a nagyivó, az alkalmi ivó, az absztinens és az alkoholista közül...
nagyon egyszerű, akinek az első a piálás és ez az ivászat mindent a háttérbe tud szorítani (párkapcsolatot, gyereket, biztonságot, munkát, józan döntést, elhatározást) az az alkesz.
aki fél magától, az kísérletezzen. ha úgy érzi, jól esik a pia, de ezt az érzést nem tudja fékezni, aggódjon.
de aki tudja kezelni, az hadd engedjen meg magának néha egy kis lazítást.
persze igaz, a hajlam öröklődik, de azért jó tudni, hogy minden fejben dől el.
szeritem a lényeg - az alkoholhoz való egészséges hozzáállás. néha jó, de nem lehet a fő irányvonal.
ez a lényeg, és nem a családi örökség!
Utoljára pont 3 éve szilveszterkor volt, hogy egy Bacardi Breezer-t a nyakáig megittam - igen, pár korty - és rögtön elkezdett fájni a fejem, melegem lett - gyűlölöm a meleget -, és bealudtam este a híradó közben, 6-7 fele.
Itt kaptam azt a "jó" tanácsot, hogy ezen "túl kell inni", és akkor jó lesz, mert megszokom, de a halál akarja ezt megszokni?
Nagyon ritkán iszom, akkor általában krémlikőrt, a többi ízét nem nagyon szeretem. Részeg még sosem voltam, és nem is akarok olyan állapotba kerülni, hogy nem tudok magamról. Pont elégszer láttam úgy az anyámat.
Az én gyerekemnek ne kelljen soha megtudnia, milyen gyomorgörccsel élni, vajon az anyja épp milyen állapotban van, mikor felhívja, vagy látja. Ne kelljen szégyenkezve alkoholt vennie boltban.
38n
Alapvetően ha tehetem akkor nem iszok, de nem ignorálom teljesen az alkoholt. Inkább kulturált fogyasztás híve vagyok.
Néha például jól esik egy kemény hét után egy üveg sör, popcorn és egy jó film. Vagy ha kaptam bort, akkor napi 1 pohárral ittam a vacsora mellé. Jól aludtam tőle és a vörösbor ilyen mennyiségben egészséges is. Vagy ha összeülünk ismerősökkel akkor sörözés jöhet.
Egyetem alatt persze megvoltak a nagy offok is, de csak fél évente vizsgák után.
Összességben nem ítélem el a kulturált alkoholfogyasztást, de szerencsére azt látom hogy kezd kikopni a piálás az összejövetelekből. Se családi, se munkahelyi szinten nem látok szinte alkoholt, vagy maximum kóstolóba.
Nekem a "neveleőapám" az alkoholista. Minden egyes nap muszáj innia ájulásig, különben remeg az idegtől. 7 éves korom óta vannak együtt anyámmal, aki szintén szokott iszogatni, néhe elég sokat is idegből.
Életemben 4x ittam alkoholt, és ebből csak két alkalommal éreztem úgy, hogy egy kicsit szédelgek.
Nem szoktam inni, az ízét egyenesen rühellem. Leginkább a crush-om miatt történt meg az az 1-2 alkalom is, csak azért mert szerette volna hogy iszogassunk ketten, meg pont bánatos volt. Én meg nem mondok nemet olyannak aki ennyire számít nekem.
Más esetben nem iszom semmit sem, még csak sört sem kortyolgatok. (Az a legrosszabb.)
18/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!