Mi alapján dől el, hogy ki fogja gondozni az idős szülőt?
Mindig különbséget tett a szülő a két gyerek között.
Az idősebbel már megromlott a viszony, többek között ezért is. Ott már van három gyerek, a legkisebb még csecsemő.
A fiatalabb gyerek a kivételezett. Felnőtt korban is: ő élt eddig együtt a szülővel, nyárig eltartotta a "gyereket", ő fog utána örökölni, stb. Gyerek nincs, most van egy komoly kapcsolata.
A fiatalabb emiatt most el akar költözni.
Csakhogy időközben a szülő egészségügyi állapota megromlott, nem tudja magát ellátni (pl. favágás, begyújtás) és valószínű, hogy ez csak egyre rosszabb lesz.
Most ott tartunk, hogy egyik gyereke se akarja vállalni, hogy vele éljen. A szülő sem akar az idősebb gyereknél élni, mivel tudja ő is, hogy nem bírnák ki egy fedél alatt, és a kicsi gyerekekhez sincs türelme.
A kisebb pedig kijelentette, hogy nem érdekli, ő még fiatal, most kell élnie.
Idősek otthona több okból sem megoldás.
Ki dönti el ilyen esetben, hogy kinek kell a szülő gondját viselni?
Egy 62 éves mióta idös szülö???
Én 61 éves vagyok és én gondozom az idös anyámat, ami 83 éves. Egy ilyen korú embert, mint én, miért kellene gondozni? Még böven el tudja látni magát, ahogy én is, söt mégcsak nem is tartom magam kimondottan idösnek.
Az meg, hogy egyik gyerek sem akar vele élni, teljesen természetes, elvégre a gyerekeknek megvan a saját életük, családjuk, azt nem adhatják fel és nem is semmi lenne értelme.
A szülö meg ha annyira akar valakit, aki gondozza, kössön eltartási szerzödést valakivel.
Senki se kötelezhető jogilag, hogy együtt éljen a szülőjével és gondozza. Elég nagy baj, hogy azok után, hogy még az öröklési kérdés is le van zsírozva, a kisebbik ennyire lesz..ja. Nem kell azért együtt élni senkivel, hogy heti egyszer felaprítson neki fát, meg segítsen úgy bekészíteni, hogy a szülő maga is el tudja látni magát, ételt lehet házhoz szállíttatni, bevásárlásnál segíteni stb. Kényszeríteni is max kb 5-10 000 Ft-nyi szülőtartásra lehetne, azzal meg nincs megoldva a helyzet. A nagyobbtól ugyanez, de ott még morálisan se várhatja el a támogatást, mélységesen megvetem azokat a szülőket, akik képesek ilyen szinten, ok nélkül különbséget tenni a gyerekeik között. A szülő azonban ne hagyja el magát annyira, hogy rögtön bentlakásos csicskát akarjon magának 62 évesen, ez azért nem így működik, idejekorán tisztázni kellett volna, hogy gyereket vállal, vagy csicskát akar (volt olyan korszak, amikor a legkisebb gyerek arra volt legyártva, hogy ő maradjon a szülőt gondozni...de az legalább tudott róla, hogy neki ennyi jut.).
Ha a kedvencével nem jut dűlőre, a kedves szülő azt teheti, hogy az ingatlana fejében eltartási szerződést köt valakivel, aki vállalja a gondozását, esetleg eladja és önként költözik olyan szoc.otthonba, amit meg bír fizetni, ha ez az alacsony jövedelem , kevés pénz miatt végleg kiesik, akkor fel kell kutatni a lakóhelye szerint illetékes önkormányzatnál a lehetőségeit.
A következő életére nézve meg levonja a következtetést, hogy gondoskodik az öregkoráról még idejében, és ha a gyereknevelésben ilyen mértékben csődöt mondott, akkor nem biztos,hogy azt a témát erőltetni kellene.
Ha a favágás nem megy, arra lehet hívni embert (alkalmi favágásra). De begyújtást, és ilyesmiket is írsz.
Az ingatlan eladásával vigyázni kell,olyan értelemben, hogy okosan kell csinálni, az otthont ha mégis szóba jön, nagyon meg kell válogatni, nézni.
A két gyerek nem segít be annyit, nem látogat, meg látogatáskor nem segít be a házimunkába? Nálunk ez egyértelmű volt a nagyszüleimnél. Esetleg fűtés korszerűsítése jöhet még szóba. És szerintem a két gyerek menjen oda, látogasson, és olyankor csináljanak meg dolgokat, amiket kell, hetente két-két alkalommal. Vásároljanak be, vigyenek kaját abból amit főztek, vegyenek egy mikrót, hogy könnyű legyen megmelegíteni, mossanak fel, meg ilyenek. Mindenki ezt csinálja, csinálta nálunk is.
Mert Te vagy az a szülő ugye? Sajnálom.
Előző vagyok: az ingatlan eladásánál okosan kell csinálni, arra gondoltam, hogy nem szabad csak úgy fejetlenül eladni, aztán belerakni a pénzt valamibe, akár egy idősek otthonába, mindenképpen alaposan meg kell nézni, utána kell járni a lehetőségeknek, mert nem szabad "elherdálni" jól kell dönteni, és mindenre kell jusson.
Meg az egészségeddel törődni kell.
Jó lenne, ha a kérdezö jelentkezne, mert egyrészt nem mindegy, hogy ö kicsida (a szülö, a kedvezményezett gyerek vagy a másik), illetve a gyerekek milyen messze élnek töle.
De azt senki nem követelheti a gyerekektöl, hoyg adják fel az életüket, mert a szülö nem tudja (vagy nem akarja) magát rendesen ellátni. Föleg, ha a gyerek(ek) nem tudja egy nap alatt oda-vissza megjárni az utat és ott si lenni valameddig, akkor elég valószínütlen, hogy ténylegesen tudna valamit segíteni a ház körül vagy benn.
Ha csak segítség kell a nehezebb munkákhoz, azt helyben lehet találni megfelelö lenneszlgáltatásért (amit a gyerekek felesben tudnak fizetni, ha szükséges), ha ápolásra szorul a szülö, akkor lehet alkalmazni hivatásos ápolót pár órától kedve a 24 órás bennlakásig.
Ha a szülö nem tudja a házat fenntartani, akkor érdemes meggondolni, hogy egy kis lakásra cserélni, ahol jóval kevesebb munka van és egyszerübb az élet.
Amennyiben viszont tényleg nem tudja magát egyáltalán ellátni, akkor - akármennyire nem is tetszik a dolog neki -, marad az otthonba költözés, mert más lehetöség nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!