Hogy megy az, hogy valaki kitagadja a gyerekét? Úgy dönt, aztán kész?
22 éves vagyok, el szeretnék költözni, de ezzel zsarolnak. Mindenért ezzel fenyegetőznek.
Megvagyok a pénzük nélkül is, nem is kérnék belőle.
De most az öcsém kapja meg a majdnem 60 millió értékű össz vagyont, ha örökösödésre kerül sor. Megtehetik?
Főleg, hogy az a nagyszüleim pénze is, akik 1000 %, hogy gondoltak volna ránk, rám. Boldogulok jelenleg magam is, de biztos nem csak az öcsémnek szántak mindent.
Most dönthetek, hogy 40 évesen is a szoknyájuk alatt leszek, vagy fel is út le is út, nem kapok semmit.
Szerintetek? Ezt meg lehet támadni, mert kinézem belőlük?
Kitagadni csak nagyon nyomós okkal lehet. Ilyenkor a köteles rész sem jár.
Végrendelkezhetnek az öcséd nevére, de akkor kötelesrész jár neked.
(Hogy a nagyszüleid mit akartak volna feltételezhetően, már nem számít, már a szüleid pénze.)
Apa 69 éves...
Én nagyon félek.
Ilyenekkel gyanúsít, hogy drogozok (ami persze nem igaz), vagy mert bolond vagyok. Betörte az orrom is, mert nem adtam neki igazat.
Beadja valakinek, hogy drogos vagyok, aztán ezért csinálja. Nyilván hazugság, mert nem mozgok ilyen körökben, de odajönnek levenni a vért, hogy kitagadhat-e vagy mi?
Tudja, hogy nincs sok pénzem, miből is lenne és most ezzel zsarol, tart sakkban.
Esküszöm, legyen úgy, de ne kelljen ilyenekkel foglalkozni.
Kitagadni csak úgy nem lehet, erre komoly indok kell (pl köztörvényes bünözö, vagy a stülö életére tört a gyerek) - szóval erre nem elég, ha kiköltözöl 22 évesen.
(Mellesleg szerintem idövel az öcséd is el fog költözni tölük - akkor mit csinálnak?)
Még ha végrendeletet írnak, akkor is jár neked a köteles rész, ami tövényes örökség harmada (ha jól tudom az arányt).
Viszont amíg a szüleid élnek, addig nincs örökség, majd csak a haláluk után.
Amit most megtehetnek - de nem valószínü - az az, hogy az öcsédnek ajándékoznak mindent, ebben az esetben ha 10 éven belül meghalnak, semmissé nyílvánítható az ajándékozás, vagy esetleg papíron eladják neki, ez nem megtámadható, illetve köthetnek vele eltartási szerzödést, ami szintén csak kevés esetben nem érvényes.
De szerintem mindenképpen akkor teszed jól, ha elköltözöl, és mire odajutnak, hogy örökölni lehet utánuk, addig még sok minden változhat.
Kérdező! Mi a biztosíték rá, hogy nem te halsz meg előbb??!
Nem mondták meg neked, hogy nem az számít, hogy ki hány éves
hanem, hogy ki következik a sorban?!
ha apukád betörte az orrodat, akkor veszélyes rád nézve.
az öcséddel mennyire vagy jóban? mert a jó testvér úgysem hagyna kisemmizni.
Szerintem nem rendelheted az életedet alá ennek a fenyegetésnek. Még 20-30 évig zsarolhatnak ezzel, tönkretehetik teljesen az életedet. És még utána is találhatnak módot, hogy kisemmizzenek.
Nézd, az látszik, hogy nem Te vagy a kedvenc gyerek, így felesleges arra játszanod, hogy majd a seg.güket nyalod, akkor kapsz a pénzből. A kitagadást végrendeletben tudják megtenni, és nyomós ok kell hozzá, amit a törvény nevesít, és a kötelerésztől is megfosztást eredményez. De ez csak örökség esetében van így, ha nincs örökség, akkor nincs szükség kitagadásra. Életükben ugyanis bármit megtehetnek a vagyonukkal, fel is élhetik.
Életük végéig zsarolni fognak valamivel, és az örökség lesz a mézes madzag, amivel sakkban akarnak majd tartani, remélem, ezzel tisztában vagy, csak a tét lesz mindig más (nem látogatsz eleget, nem ápolod kellő intenzitással, nem ugrasz elég gyorsan minden csettintésre), és mellette sose lehetsz biztos abban, hogy nem íratnak/írattak már mindent az öcsédre időközben. Mert ez is megeshet. Bármi megeshet, életükben ugyanis úgy rendelkeznek a saját pénzükkel vagyonukkal, ahogyan akarnak. Teljesen mindegy, hogy ők kitől szerezték, és azoknak milyen szándékuk volt irányodba. Ha akartak volna, neked is hagynak külön vagyont a nagyszüleid, de nem tették, így ez a hajó már elment. Felesleges arra berendezni az életedet, hogy örökölj. Függetlenedj, és sz..le az ilyen szülőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!