Ti "odaadnátok" a lakásotokat a szüleiteknek ilyen esetben?
Nekem is van külön lakásom hitelre, meg a férjemnek is, utóbbiban lakunk. Az enyém ki van adva a törlesztőrészletnek megfelelő összegért adózás után, ami most Budapest belvárosában egy nagyon barátságos összeg.
Szüleim bedőltek a hitelekkel az örökölt lakásuknál, majd 8 év múlva másik rokoni ágnál szintén örököltek egyet... ugyanúgy vesztették el. Köztes időben és most is albérletben élnek, ahol most derült ki, hogy nem fogják meghosszabbítani a szerződést. Sorozatosan késnek a fizetéssel (tesóm szokta kifizetni ekkor), közüzemi tartozások, szomszédok sokat panaszkodnak az állandó ordibálásra. Néhány szobát szétvertek, mert "ingyen" felújítják, de lassan 4 éve úgy van, a fürdőszoba tömény penész. Nagy a kosz is, 3-4 havonta 1x talán felporszívóznak, néha ritkábban, a tányérokban szőrcsomókat nevelnek, inkább használnak műanyagokat csak ne kelljen hozzáérni. Cipőben járnak a lakásban is, ha kiömlik valami, akkor vállat rántanak és vagy kikerülik vagy nem.
Ekkor a több éve ott élő, rendes albérlőidet szélnek kell eresztened... Ti befogadnátok őket ilyen helyzetben ha a a veszély fenyegeti őket, hogy utcára kerülnek?
Valószínűleg ez neked veszteséges lesz, mert most jelezték, hogy nem fizetnének albérleti díjat, hisz családtag, ők neveltek fel, csak nem fogod megkopasztani őket.
Nem adnám oda. Márpedig azért nem, mert nem tudnak vigyázni a tulajdonukra. Mindig van aki megmenti őket, akkor nem tanulnak a hibájukból. Minden tettnek következménye van és vállalni kell ezeket. Eddig már két lakást tapsoltak el szerinted, ezek után jár még segítség?
Az lenne, hogy szépen lelaknák a lakásodat. Nem fizetnék a rezsit. A szomszédoknál meg égne a pofád miattuk, amikor szólnának az ordítozás és bűz miatt.
Más esetben segítenék nekik.
Nem!
És senkinek nem adnám oda, aki ilyen mocskos és lumpen életet él.
Nem szégyen a szegénység, de aki önhibájából mindig a béka valaga alá kerül és még mocskos is, annak tényleg csak a hajléktalanszálló való, ... bár egy bizonyos "szintet" ott is megkövetelnek.
Nem, semmiképp. Az igazi segítség az lenne, hogy kerestek nekik a hozzáállásuknak megfelelő, lepukkant albérletet, és kezetekbe veszitek a pénzügyeiket. Szigorúan, ahogy bejönnek a jövedelmek, először a számlákat, törlesztéseket, lakbért kifizetni, a maradékot felosztani, és heti kajapénz. Ezenkívül annyival támogatnám őket, hogy minden hónapban bevásárolnánk nekik ketten a tesóval tartós élelmiszert, tisztító-, tisztálkodószereket, vécépapírt, ami szükséges egy hónapra. Sajnos, meg kell tanítani őket, hogyan bánjanak a pénzzel.
Amúgy ti hol nőttetek fel, ha sose vettek lakást?
Az anyagi segítségnyújtás inkább nekem derogál, mert többet keresnek mint mi a párommal, csak míg mi vezetjük mire, mikor, hol mennyit költünk, addig ők elszórják és csodálkoznak. Már felvetettem nekik óvatosan, hogy segítek megtervezni egy költségvetést (pl átlag havi rezsi + 10 ezret és az albérletdíj összegét tegyék félre) és utána a maradékot osszák el a napokkal, ami hónap végén megmarad az meg a megtakarításba mehet, de fel voltak háborodva, mert én ne szóljak bele.
Az első lakást igazából a nagyim örökölte a dédimtől, csak ő odaadta az anyumnak (mint egyetlen gyerekének) az életben való induláshoz. A másik apai ágról jött, ott nagyszülők haltak meg hirtelen.
Félig anyai nagyszülőkkel nevelkedtünk a tesómmal, félig otthon :)
biztos hogy nem adnék
ők ráadásul minden eltapsolnak, te max adósságot örökölhetsz... korrekt, te meg mondj le a bevételedről, ami a hitelhez kell, csak hogy ők mindent eldorbézoljanak
Szerintem ezen felesleges gondolkozni. Hiteled van, amit az albérleti díjból fizetsz. Az albérlők rendesen fizetnek, tisztán tartják a lakást és Te is mindent be tudsz fizetni.
Ha beköltözteted a szüleid, akkor felhalmoznak Neked egy jó kis közüzemi tartozást, nem fizetnek albérleti díjat, fizetheted Te magad a hiteled (ha tudod) és leamortizálják a lakásod. Mi a kérdés?
Nem igazán értelek 19-es, hogy ezzel mire célzol.
Eléggé változó volt a pénzügy nálunk gyerekként. Az "apám" igazából a nevelőapám, mert a szüleim elváltak még ovis koromban, 2 hónap múlva már ő élt velünk állítólag. Eredeti apám 4 órára volt bejelentve minimálbéren, így a gyerektartás se volt valami eget rengető összeg. Nevelőapám vidékről költözött fel, nehezen talált munkát 8 általánossal, végül oda ment a szalag mellé, ahol anyám is dolgozott, de nem bírta elviselni, ha valaki (főleg egy nő) parancsolgatott neki, így kb 2-3 hónapig volt munkája, 5-6 hónapig meg nem, mert ő X forint alatt nem vállal el munkát és nem bírta elviselni, ha a főnökei voltak. Ez több évig tartott, valamikor ekkor kezdték el felhalmozni az adósságokat (vettek 2 kocsit is, egyet anyámnak, egyet neki). Voltak hosszabb szakaszok is, amikor dolgozott egyébként, de egyikük se kereste magát halálra, így minden hitelt felvettek amit csak tudtak, hogy javítsanak az életszínvonalukon. Általános iskolás voltam (már felsős), mikor kezdett összedőlni az egész, nem tudták visszafizetni, túl voltunk azon, hogy hitelt vettek fel arra, hogy a másik hitelt fizessék. Érdekes módon ekkor kezdett elhanyagolt lenni a lakás állapota is, csak én voltam az, aki a leghamarabb megtört és takarított. Addig bár nem lehetett enni a parkettáról, de bármikor fel lehetett hívni valakit és nem kellett szégyenkezni. Szóval nem mindig volt ez így.
Végül segítséget kértek anyai nagyszülőktől, ők szintén hitelt vettek fel, hogy ne vigyék el a lakást a fejünk felől, de ezzel csak fél évet nyertünk, mert egy másik bank is jelentkezett a felhalmozott adóssággal. Végül a zuglói lakást, ami 3 szobás volt eladták 9 millióért. Ekkor én és a bátyám nagyszülőkhöz mentünk, mert nehéz albérletet gyerekkel találni. Amikor megörökölték a másik lakást, akkor is maradtunk itt, illetve elköltöztünk lassacskán a bátyámmal külön-külön. Innentől kezdve nem nagyon láttunk rá a dolgokra, csak annyi, hogy mindig pénzt kértek tőlünk, megint valami hitelről hablatyolva. Én voltam ilyen szempontból a szigorúbb, tesóm meg az, aki kihúzta a csávából őket, így még kevesebb rálátásom volt. Majd segítettem bútorokat pakolni, amikor megint albérletbe mentek. Ekkor kezdte el apám az egyéni vállalkozását, amivel ma már jól keres (és nincs főnöke...), de nem tudják beosztani a pénzt. Anyám csak 4-6 órákat dolgozik kevés pénzért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!