Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tanácsolnátok Alzheimeres...

Mit tanácsolnátok Alzheimeres édesanyámmal kapcsolatban? Hogy oldjam meg ezt a problémát?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

27 éves vagyok. Édesapám 6 éve elhunyt, 1 éve kiderült, hogy 64 éves Édesanyám Alzheimerben szenved. Ő külföldön él a párjával, én itthon férjemmel és 11 hónapos gyermekünkkel. Édesanyámat én vittem el itthon orvoshoz, amikor gyanússá kezdett válni feledékenysége, beszédzavara. Majd a párja kint is elvitte orvoshoz, aki ugyanezt diagnosztizálta. Azóta állapota romlott. Már csak pár szót mond, olyan, mintha az esetek többségében nem értené, amit mondunk. 40 éve ismert barátnőjét nem ismerte meg a múltkor. Minden ellen tiltakozik, nem akar fürdeni, hajat mosni, pizsamát felvenni. Ruhában alszik, a szemüvege is rajta van. Szemetet dobál ki az ablakon, az ételt lehúzza a WC-n. Már több alkalommal bekakilt. Volt, hogy elkóborolt, a rendőrség vitte haza. A párja eddig kitartott mellette, amiért nagyon hálás vagyok. Hallani se akart róla, hogy esetleg otthonba kerüljön, amit persze én sem szerettem volna. Most viszont azt mondta, nem tudja meddig bírja és a nyugdíjazása után meglátja mi lesz, hogy romlik az állapota. Én megértem, viszont nincsenek itthon friss leletei, még egy várólistán se szerepel, mert a párja nem akarta. Ha egy nap úgy gondolja, elege van, itthagyja, mit csinálok vele? Annyira kétségbe vagyok esve! Nem tudom idevenni a közel egy éves kisfiamhoz, mert agresszív. Van 2 testvérem, de ők évek óta nem foglalkoznak vele, az sem hatotta meg őket, hogy beteg. Mit tudok ilyen esetben tenni? Mit tanácsoltok? Borzalmasan érzem magam, mert úgy gondolom, kötelességem róla gondoskodni, de ilyen körülmények között ezt nem tudom megoldani. Volt valaki hasonló helyzetben?

2017. nov. 19. 15:34
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Az én édesanyámnak ugyanezek a tünetei - majdnem szóról-szóra. Viszont nála már 2011-2012 környékén kezdődött (63 éves.)

Én még bírom vele - pedig nagyon sokszor letenném már ezt a terhet!

Ui: ha úgy érzed, hogy segítségedre lehetek, privátban levelezhetünk! (Szörnyű ezt egyedül megélni. Nagyon meg tudlak érteni...)

2017. nov. 19. 18:59
 12/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Én nagyjából ugyanebben a helyzetben vagyok, csak a nagymamámmal. Nem tudod otthon ápolni, ha csak nem vagy mellette 24 órán keresztül. Ezt pedig sem fizikailag sem idegilg nem lehet bírni. Folyamatosan hallucinál, néha nem ismer meg, egyfolytában mehetnéke van, már be kellett zárni a házba. Most keresek neki (egyelőre 3-4 napra a hétből) egy szakkepzett otthoni ápolót, mert máshogy nem megy.

2017. nov. 19. 19:34
 13/13 anonim ***** válasza:
Borzasztóan korán érte el anyukádat a kórság. Akár tiz évig is tarthat. A legfontosabb, hogy a párjával meg kell beszélni, hogy mit, hogyan gondol a jövőről. Egyelőre ő viselte-viseli a terhet. El kell dönteni, hogy ki lesz a gyámja, ha gondnokság alá helyezik. Végig kell gondolni a vagyoni helyzetet, nemcsak a majdani örökséget, hanem a készpénzállományt is, mert ez a betegség sokba kerül. A további teendők a gyámra hárulnak - le kell folytatni a gondnokság alá helyezési eljárást (ahogy hallom, elég szemét és hosszu tortúra...) , kell keresni egy fogadóképes ápolási otthont, azt ki kell fizetni, stb. Természetesen mindeközben ápolni is kell . Ezen a ponton a testvéreket is be kell vonni, mert nekik is kötelezettségeik vannak, anyagilag is, erkölcsileg is. Nem szabad hagyni, hogy egy kézlegyintéssel elintézzék. Anyukád állapota romlani fog, megállithatatlanul. Amúgy nem vagy egyedül. 250 ezer alzheimeres van Magyarországon. Én végigápoltam , de ő sokkal öregebb volt, túl a 90-en és igy is rettenetesen nehéz volt. Egy éves kisgyerek mellett teljesen kizárt, hogy ápolni tudjad. Mivel mindenféle ügyintézés rendkivül hosszadalmas, és az állapota a leirásod alapján már most is 24 órás felügyeletet igényelne, kezdd el. Az külön nehézség, hogy ő külföldön él, te pedig itthon. Külföldi otthonba gondolom nem veszik be. A legsürgősebb, hogy a párja nyilatkozzon arról, hogy mit és meddig vállal, a párja óriási terhet cipel. Nem vszinű, hogy egy pár éves kapcsolat után végigcsinál vele igy tiz évet... nem igy szokott történni. Érdemes időben elkezdeni az ügyintézést... a családjogi ügyvéddel való konzultációt egyébként én is javaslom, mert speciális a helyzetetek. Kössétek föl a fehérneműt, piszkosul nehéz lesz, őszinte együttérzésem.
2017. nov. 22. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!