Sok szülő miért nem foglalkozik a kisgyereke fogával, vagy már javulóban van a helyzet?
Veszik és itatják mára picivel is cukros löttyöket. Emlékszem én is állandóan agyoncukrozott teát kaptam, a fogmosás max. oviban volt, de akkor se tudtam helyesen. Szószerint úgy rohadtak ki a tejfogaink a tesómmal, neki még az első metszőkön is kráternyi lyuk volt. De nem baj, a tejfog úgy is kiesik alapon nem foglalkoztak a fogainkkal. Jó lehetne mondani, hogy nem tiltották meg, hogy fogat mos, de nem tudtál róla semmit, internet nem volt, más példát nem láttál.
Aztán a gubanc akkor volt, mikor a hatos fogaink rohadtak ki, de az már maradandó fog. Nagyon jó, hogy mindig azt mondta anyám, hogy kiesik, majd nő helyette másik. Aztán már csak a húzás segített. Mondhatjátok, hogy beírják az ellenőrzőbe, de oda úgy kell visszamenni, oda meg nem vittek, mert tejfogat mem tömetünk.
Most is látom a boltban, hogy milyen pici gyerekek isszák a cukros löttyöket stb.
Szerintemsokkal fontosabb a fogakkal törődni, minthogy milyen új menő cucca, ruhája legyen, mert ez egy életre szól.
Párom féltestvéreinél is ez a helyzet. A kisebbik 7 éves és minden foga fekete, rohad szét. Már enni is furán eszik, mert rossz neki rágni. Már baba korban cukros szarokat kapott, csokitól kezdve mindent, amit elmajszolt. Fogmosás nem kötelező ő meg magától nem csinálja. Azt se tudta, hogy van otthon fogkeféje, azt mondta, csak az oviban mos fogat, de az is kb. annyi (azok alapján, ahogy nálunk csinálta), hogy lenyalja az ízesített fogkrémet a fogkeféről. Most kezdte amúgy az iskolát, nem tudom így mos e fogat egyáltalán, hogy sehol nem kötelező. Szoktak hozzánk jönni több napra, mikor induláskor kérdeztem, hogy fogkefét betették e az anyjuk volt a legjobban meglepődve, hogy "három napra minek?". (Neki sincs sok foga meg az apjuknak sem, de azért egy 7 évesnek ne legyen már olyan foga, mint egy 40 éves láncdohányosnak.) Mivel sose hoztak kaptak tőlünk, így nem tudják kijátszani, hogy "jajj, megint otthon maradt". Első fogmosásnál kellett szembesülnöm vele, hogy a kisebbik nem tud fogat mosni. Azt se tudta, hogy kell rendesen tartani, fogkrémet csak nyalogatta, majd kiköpte és közölte, hogy kész. Na mondom ez így nem lesz jó, megbeszéltük, hogy nálunk 3 percig kell fogat mosni normálisan, én is mosom velük együtt. Persze nem tetszik nekik, de ez van, legalább fogalmuk legyen róla, hogy hogy kellene. Azt mondta amúgy azért nem szereti mosni, mert fáj meg vérzik közbe. És a szülők még minket tartanak zsarnoknak, mert megmosatjuk velük mindig. Kiskoromban én sem szerettem, de felnőtt fejjel már örülök neki, hogy erőltették.
Persze a genetika is sokat számít, de rendszeres fogmosással azért a legtöbb ilyen eset kisgyerekeknél elkerülhető lenne. Meg persze, ha nem kólán meg szörpön élnek.
Ezt én sem értem hogy miért tömik őket már az első fogak előtt cukorral. Én sose kaptam ilyeneket, a teát mindig cukor nélkül, de még a grapfruitlét is. Ennek nem az lett az eredménye hogy mindog hisztiztem, hanem az hogy a mai napig nem szeretem a teát cukorral, de a narancs és grapfruutlevek is az ihatatlan kategória ha az nem 100%.
Tejjel ugyanez a helyzet, sose cukrozták azt sem.
Cukros ital, süti volt nagymamámnál, amit ott néha ittam, ettem, de annyi. Jó csokit, sütit talán itthon is kaptam, de nem végtelen mennyiségben.
A fogaim pedig... 30 fölött vagyok, és ha néha ráveszem magam a fogkőleszedésre mindig csodálkoznak az orvosok hogy milyen szépek a fogaim... Igaz anyukámnak is a terhesség tette őket tönkre, apukámnak meg ma sincs sok tömött, szóval lehet genetika is, de akkor sem árt erre figyelni, nemcsak a fogak, hanem az egész egészség szempontjából.
En apukammal ittam kicsi koromban rengeteg kolat. :( De tenyleg sokat. Minden kaja utan csak kola, ha szomjas voltam , kola, csak ugy KOLA.
Meg is lett az eredmenye.
Gagyi az osszes fogam. Tobb mint fele mar tomott. Anyukam azzal a reszevel nem foglalkozott, hogy mivel legyen betombe. Igy amalgannal lett. Mert az ingyen volt.
Szoval ha ne adj isten bele latna valaki a szamba, egy nagy sotetseget latna.
Az meg hagyjan, hogy hogy nez ki, de miket lehet olvasni rola?!??!
Ugyhogy elkezdtem sajat zsebbol az elso fogamtol az uzolsoig megcsinaltatni mindet.
Az meg, hogy ,, anya faj a fogam, apa kerek kolat,, parhuzamosan ment. Emiatt elegge haragszok rajuk. :/
Szájhigiénikus vagyok, fogorvos mellett dolgozom.
A helyzet elkeserítő valóban, ahogy írtad, de nem reménytelen. Szörnyű állapotok vannak, és néha tiptop családoknál van iszonyat sok lyukas fog. Alapvetően azért már van fejlődés, egyre több embernek alapdolog az egészséges fogazat, ennek egy rakás következménye van az életünkben, és az esztétika csak egy dolog. Szerencsére ma már "divat" a szép, egészséges fogazat, a fogszabi. Ugye ezt a jelenséget évek alatt látjuk, generációkon keresztül látszik meg a fejlődés (pl. 15 éves korban hány szuvas,tömött, hiányzó fog van a státusban most ill. a 10 évvel ezelőtti ugyanilyen korú gyerekek esetében), de bizton állíthatom, hogy ha kicsivel is, de jobb a helyzet.
A szuvasodás valóban függ az elfogyasztott ételek és italoktól (illetve a fogyasztás gyakoriságától), de alapvető lenne a JÓ fogmosás, és ezt sajnos nem sokan sajátították el megfelelően. Ma már több figyelmet fordítunk a gyerekek (és a szülők) oktatására is mint 10 éve, viszont sajnos (vagy nem sajnos, ez van) a szülő feladata a gyerek 6-7 éves koráig a megfelelő szájhigiéne. De értelemszerűen hogy várható ez el 100%-osan, amikor a saját szájukban is katasztrófa sújtotta övezet van?
Azért emiatt ne bántsd a szüleidet, ők sem kaptak jobb tájékoztatást, főleg a régebbi időkben, sok családban nem is volt divat a fogmosás, és 40 éves kortol majdhogynem kötelező elem volt a részleges vagy teljes kivehető fogsor. Sajnos Mo ebben is kicsit el van maradva, nem beszélve az ingyenes ellátás minőségéről, rendszeréről és elérhetőségéről. A maszek orvos csillagászati árakon dolgozik, mert megteheti, és sajnos ez valóban pénzkérdés.
Egyébként a jelenség neve, amit írsz, a baby bottle syndrome, konkrétan a cukros cumisüveg miatti fogszuv. Ma már a tejfogakat is igyekeznek a végsőkig megtartani, mert fontos szerepük van. Azt pedig sem Te, sem én nem tudhatjuk, hogy a cumisüveget szopogató gyerek fogát megmossák-e otthon normálisan, mert lehet, hogy igen. :)
Köszönöm utolsó! Hát tökéletesen le van írva a helyzet.
Igen, az ő szájukban is katasztrófa van. Apámat évek óta győzködöm, most már én igen, változott a helyzet, hogy menjen el fogorvoshoz, mert gyökerek vannak a szájában, a megmaradton méteres a fogkő, de ő nem ér rá, fél stb. Anyámnak meg kivehető pótlása van 40 éves korától.
A fogszabályzóval is úgy voltak, hogy nekik sem volt, minek. Pedig gyakorlatilag vámpír fogaim voltak, annyira torlódtak.
Jártam a körzetishez is, vele nem volt problémám, nagyon lelkiismeretesen dolgozott.
Viszont akihez most jártam körzetis, mert letörött egy fogam, 20 alkalommal voltam a korona miatt. Elszúrta, rossz lett az első, egy óráig ragasztotta, a második szintén, a harmadik végre felragadt, az meg túl magas lett, le is esett. Szóval vannak jó és rossz fogorvosok is és ez nem feltétlenül attól függ, hogy magán-e vagy sem.
Egyébként én is azt vettem észre, hogy javul a helyzet. És igen is haragszom, mert tömte belém a fájdalomcsillapítót, hogy majd kiesik a tejfog, bírjam ki, ja. Mindegy már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!