Szerintetek mennyiben befolyásolja az egy gyerek iskolázottságát, későbbi boldogulási esélyeit, ha a szülei nem képzettek, vagy épp magas szinten képzettek?
Kedves Kérdező!
Az összes szociológiai kutatás szerint döntő mértékben. Az egyéni tapasztalat nem releváns.
Hát én a saját osztályomban azt vettem észre így, hogy idén felvételiztünk középiskolába, hogy akiknek a szülei egyetemet vagy főiskolát végeztek azok a város legerősebb gimnáziumaiba mentek, akiknek a szülei pedig "csak" érettségivel rendelkeznek ők gyenge gimnáziumba, vagy szakgimnáziumba felvételiztek. És (lehet ez csak nálunk volt így) azok a gyerekek akiknek a szülei felsőoktatásban is részt vettek, jobb tanulmányi átlaggal rendelkeztek. De volt olyan hogy az egyik szülő egyetemet végzett, a másik meg nem, de az ő gyerekük is jó tanuló volt, és erős iskolába ment tovább.
14/L
Családban a legmagasabb iskolai végzettség a szakmunkás képző. Nekem két diplomám van, jó munkám, és teljesen máshogy élek, mint a szüleim, vagy a rokonaink. De én mindig is, kicsi koromtól fogva, szerettem tanulni. Fura is voltam emiatt a családban 😊 Már gyerekként eldöntöttem, hogy más életet szeretnék, mint amit magam körül láttam. Ez motivált.
Egyébként létezik olyan kifejezés is, hogy első generációs diplomás. Úgyhogy nem vagyok egyedi eset 😊
Pénz kérdése.
Ha a szülőknek 8 általánosa sincs, de jól keresnek, és mindent meg tudnak adni a gyereknek, akkor nem probléma a tovább tanulás.
Szerintem mindenképp befolyásolja, azonban nem csak a szülőkön múlik hanem például rokonok, környezet stb.
De talán nem feltétlen az, hogy a szülők éppen képzettek vagy nem, hanem a hozzáállásuk a dolgokhoz. Például ha egy gyerek azt látja, hogy nem támogatják, nem foglalkoznak ezzel a témával, valószínűbb hogy ő is így fogja gondolni, azonban a környezete, iskolai alapok által kaphat megfelelő lökést ahhoz, hogy változtasson rajta, előre tudjon törni. Szerintem rengeteg tehetséges gyermek elvesződik amiatt, hogy a szülők nem érzik a súlyát a megfelelő képzettségnek, gondolok itt a magyarországon nem túl közkedvelt emberkékre, holott számos értelmes lenne köztük, ha nem húznák vissza a "butasággal".
Képzett szülők meg talán lehet többet is várnak el a gyermeküktől, hiszen ha ők is képzettek a gyerek is legyen az, ritka az olyan, aki pl orvos, jogász, stb. szülő, és támogatná, beletörődne abba, hogy a gyermek pl mondjuk pincér legyen (nem becsülöm le őket, szó se róla, csak egy pl volt). Holott esetleg a csemete nem area az életre vágyik, nem szeretne diplomát stb.
Az én szüleim érettségivel rendelkeznek, édesanyám nem dolgozik, rokkantsági ellátást kap, édesapám sofőr. Én pedig egyetemre járok, hiszen mindig megkaptam a támogatást, a lehetőséget hogy tanuljak, amivel élek is.
Tehát nyilván befolyásolja, meg nem is. Függ mind a szülőtől, környezettől, rokonoktól, illetve maga a gyermek akaratától, már ha van beleszólása a dologba(mert ugye nem hunyhatunk szemet azok előtt, akiknek a szülő dönti el, hogy márpedig igenis ezt vagy azt fog tanulni).
Ez így nem megválaszolható.
A diplomás szülők nyiklván elvárják, hogy a ygerekük is az legyen.
A nem diplomásak, lehet éppen szért, hogy neki könnyebb legyen, de lehet, ha nekik így jó, a gyereknek is jó lesz.
A döntés a te kezedben van. Ha akarsz, tanulsz tovább, ha nem, akkor nem.
Szerintem abból a szempontból fontos, hogy hatással van rá amit otthon lát.
Ha tudja, hogy a szülei magas szinten képzettek akkor szerintem megpróbál ő is jól teljesíteni mert nem akar "alul maradni".
Ugyanakkor iskolázatlan szülők lehúzhatják a gyerek tanulásának minőségét azzal, hogy mondják neki, hogy ők se tanultak, mégis itt vannak...stb...stb..
Kérdés, hogy a gyerek ebból mit visz tovább..
De mindenképp azt gondolom, hogy erősen befolyásolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!