Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudnék most csinálni?

Mit tudnék most csinálni?

Figyelt kérdés

Rólunk: szüleim most múltak el 60 évesek és elég rossz az egészségügyi helyzetük. Én 20 vagyok, jelenleg egyetemen tanulok. Anyukám már 8 hónapja egy idősek otthonában van, mert annyira leromlott az állapota (nem tud egyáltalán járni), hogy folyamatos ellátást igényel. Eleinte apám gondozta otthon, de amikor már nem tudott felkelni az ágyból már nem tudta megfelelően ellátni. Most már egy hete apukám is elég rosszul van (hasonló szituáció), így róla jelenleg én gondoskodom. A fő baj ezzel, hogy lehetséges hogy ő is elfog jutni abba az állapotba, amibe anyukám, akkor viszont én már kevés leszek hozzá. Mindketten azt mondták, hogy ő is had kerüljön be anyukám mellé. Ezzel egy baj van, hogy ott az idősek otthonában az alap költségek havi 140 ezer Forinttól indulnak per fő (mivel nem állami). Anyámnak 120 ezres nyugdíja van, így az övét még havonta 20 ezerrel kell kiegészítenem, de apám meg éppen csak megkapja a minimál nyugdíjat, így az övét meg vagy 100 ezerrel kellene. Ez havonta 120 ezer lenne nekem, amit egyetem mellett biztosan nem tudok kitermelni (előző félévben megpróbáltam, de úgy hogy minden nap kenyeret meg májkrémet ettem se jött össze). Szerintetek mit tudnék tenni ebben a helyzetben? Nem szeretném otthagyni az egyetemet, jó lenne ha el tudnék boldogulni az életem hátralevő szakaszában, de valahogy gondoskodni szeretnék a szüleimről is.

Segély ügyben már utánaérdeklődtünk a dolgoknak, nem kapnak sajnos. Ápolót fogadni két személyre szintén nem olcsó (legalábbis erre felé), a legjobb ajánlat eddig havi 240 ezer volt amiben benne lenne kettőjük ellátása. Plusz ezzel még annyi probléma lenne, hogy a lakásuk már nagyon le van lakva, így annak a felújítása szintén elvinne kapásból egy milliót.

2017. aug. 13. 10:38
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha együtt szeretnének lenni, akkor megkell szokniuk az állami intézet gondolatát.
2017. aug. 13. 11:05
 2/9 anonim ***** válasza:
93%
Nem irigyellek. Ha a lakást eladnátok, abból az egyetemi éveid alatt fizethetnéd az idősek otthonát, utána meg egy külföldi állással tudnád biztosítani a további költségeket, plusz még a saját életedet is tudnád egyengetni, megalapozni a jövődet.
2017. aug. 13. 11:09
 3/9 anonim ***** válasza:
36%

Egyetemet lehet halasztani is....

Ha valóban olyan rossz a helyzet mint aminek beállitod, akkor ugy is csak atmeneti....

De kinek mi a fontosabb, nekem az, hogy utolsó időkben együtt legyenek....

De nem vagyunk egyformák....

2017. aug. 13. 11:10
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha apuka be akar menni, akkor a lakást el kell adni, és annak az árából fizetni a kiegészítést. Jobb megoldás nincsen sajnos, bár tudom, ezzel a saját fejed fölül veszed el a lakást.

Illetve egy dolog jutott még eszembe. Kérdezz utána az otthonban a lehetőségeknek. Nagyimat is magánotthonba írattuk volna (sajnos pont azelőtt hunyt el, hogy sorra került volna), neki pl. elfogadták volna fedezetként is a lakást, hogy nem kell eladni, de jelzálogot tesznek rá, abból egészítik ki a nyugdíjat. Így a lakás továbbra is használható (bár nyilván a jövőben ugyanúgy pénzbe kerül levetetni a jelzálogot, de legalább nem veszik el). Nem tudom, hogy ilyen lehetőség van-e nálatok, egy kérdést megér.

2017. aug. 13. 11:17
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

#1: Milyen állami intézetre gondolsz? A megyében kettő normális van, az egyikbe bejutni a jelentkezéstől számítva kb. 1 évbe telik (annyian jelentkeznek) a másikba meg kezdetnek le kell perkálni 1-1,5 millió körüli összeget. Ez az utóbbi a ház eladásával még talán megoldható, de akkor meg egy tárolót kell bérelnem a csomó cuccomnak ami itthon van.

#2: Lehet, hogy valami ilyesmi lesz a megoldás.

#3: Átmeneti? Mármint mi? Halasztásra gondoltam, csak ezzel az a probléma, hogy így végzettség nélkül normális fizetéssel nem tudok elhelyezkedni, vagyis hogy tudjam fizetni az ellátásunkat folyamatosan dolgoznom kell.

2017. aug. 13. 11:22
 6/9 anonim ***** válasza:

És ha a sulit levelezőn folytatnád?

Esetleg a dékán jófejségétől és a suli nehézségétől függően egyéni tanrend (amikor is nem jársz be minden előadásra, több hiányzás megengedett egészen addig, amíg teljesíted a vizsgákat)?

2017. aug. 13. 11:57
 7/9 anonim ***** válasza:
Nekem is a levelezo gondolata jutott eszembe, mellette tudnal dolgozni is, plusz ha apukad bekerul, akkor a hazban gondolom meguresedik egy szoba, azt kiadhatnad alberletbe es akkor abbol is lenne egy kis beveteled. Sajnalom, hogy ilyen helyzetbe kerultel, de biztos van megoldas.
2017. aug. 13. 13:33
 8/9 A kérdező kommentje:

Ennek a levelezőnek utánajárok. Ez jó ötlet.

Kiadni sajnos nem lehet, annyira le van pukkanva.

2017. aug. 13. 15:46
 9/9 kovpet ***** válasza:
A tároló bérlése nem lenne havi 100+ ezer forint, jobban járnál így.
2017. aug. 14. 13:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!