Ennyit azért adhatott volna anyám, vagy sokat kértem? :/
Röviden az előzmények azok, hogy 12 évesen meghalt apukám, igy anyum nevelt tovább. Nem volt könnyü ,de nem is kellett nélkülöznünk, vidéken élünk, a ház már megvolt, kertben ami kellett termesztettünk szóval ezeken lehetett spórolni.
Aztán már lett egy párja, aki vállalkozó. Már tervezgeti, hogy oda fog költözni.
Én még tanulok, és néha találok valami alkalmi munkát, ennyi bevételem van.
Apum után kapok segélyt, ami anyám kártyájára jön, szóval ő kezeli. Ebbe nem is igazán szóltam bele, hisz tudom, hogy ő fizeti a számlákat és a kaját számomra is szóval nincs pofám azt követelni.
Viszont ami mostanában van az nekem eléggé fura és idegesit.
Mamámtól kaptam kb két fizetésnek megfelelő összeget(még sosem történt) és örültem, mert legalább lesz a tanulmányaimra pénz.
De ahogy ezt látta anyum, elkezdte azt csinálni, hogy az eddigi dolgokra már nem adott, mondván hogy"van neked is pénzed" szóval már alig van arra, amire akartam.
Ahogy itt mezőgazdasággal foglalkoztunk, volt pár gépünk is, amit nemrég eladtunk. A második gép 800 Euró volt és ebből szerettem volna kérni 100-at, hogy tudjak venni ruhát egy eseményre és a többit tegyem félre. Persze a válasz nem-volt, mert hogy ő azt nem akarja elkölteni. Esetleg majd megcsináltatja a kocsiját.
Ez azért bánt, mert kb másfél éve nem vett semmit nekem, csak magának, de azt eléggé sokat. Úgy gondolom, hogy minimum ennyit örököltem apum után,de igy mindent ő elad és annyi.
Szerinte nincs igazam, és tartja, hogy nem fog adni.
Ti mit gondoltok? Sokat kérek és hallgassak? Vagy ilyen helyzetben mit kellene tennem? Fogalmam sincs,de rosszul esik, hogy gyüjteni sem tudok mindenre, és ő sem ad, ami szerintem illetne engem. 19L
Tudom, de nem engedi, hogy én kezeljem az összeget. Azt mondja, hogy az úgyis rám megy el, mert nekem fizeti a számlákat és nekem vesz/készit enni. Pont ezek miatt abból nem kértem, hogy adjon.
De most ,hogy látom, hogy volt ennyi bevétel, gondoltam annyi csak megillet engem is. Vagy ilyenkor ki örököl? Nem tudom az ilyen dolgokat...csak nagyon rossz igy és érzem hogy valami nincs rendjén.
Kérd az árvaságit saját számlára. Nálunk amíg tanulok anyum is kapja az özvegyi nyugdíjjat meg ugye én is az áevaságit, nem élünk jól, de esze ágában sincs elvenni azt a pénzt.
Gondolom apukád után örökölted a birtok harmadát. Tehát ha a még apukáddal közösen vett dolgokat adja el akkor igen, jogosan követelsz.
Ha ilyen akkor adj el te is valamit és mond, hogy pénz kellett.
Vagyis a negyedét.
Vagy legalábbis nálunk igy van, hogy nem volt vegrendelet és anyumé a fél ház az apum fele pedig ketté osztott.
Tehát 3/4 anyumé, 1/4 az enyém.
Ami az árvaságit illeti, kérhetnéd saját számládra. De viszont az is igaz, hogy 18 éves kor után nem köteles eltartani. Tehát követelheted a pénzt, de lehet, hogy a végén Te jársz rosszabbul.
Ami az eladott dolgokat illeti, (legalább is Magyarországon) a következő a törvény legjobb tudomásom szerint:
Ha valaki nem hagy végrendeletet; gyerekei öröklik a vagyonát, de az özvegyet saját haláláig haszonélvezeti jog illeti meg. Ez vonatkozik házaspár közös vagyonából az elhunytra eső tulajdonrészre is.
Gyakorlatban azonban erre is igaz: amíg édesanyádnál laksz, Ő tart el, addig nem ugrálhatsz.
Érzelmileg is természetes, hogy rosszul esik. Nem tudhatom biztosan, de könnyen lehet, hogy a vállalkozó pasija van rossz hatással édesanyádra.
5-os valaszolo
Nagyon jol mondod.
De helyzet az hogy az edesapad halalaval anyadra szallt minden, hiszen ha nem irt apad vegrendeletet, akkor a hazastars orokli az igosagokat. Az ingatlanokkal talan mas a helyzet, ott lehet hogy neked is van reszed benne, de az ingosagok mint haztartasi vagy mezogazdasagi gepek, azok egesz biztosan anyadra szalltak. Igy elvileg semmit sem tehetsz sajnos, marmint azon kivul hogy az arvasagit magadnak kered.
"Az ingatlanokkal talan mas a helyzet, ott lehet hogy neked is van reszed benne, de az ingosagok mint haztartasi vagy mezogazdasagi gepek, azok egesz biztosan anyadra szalltak."
Mióta?
Mert 2009-ben történt utoljára haláleset a családunkban. És akkor még az volt a törvény, hogy a gyerek örököl mindent, a túlélő házastársnak haszonélvezeti joga volt.
Háztartási gépekel egyáltalán nem foglalkoztak a hagyatéki eljárás során; csak ingatlannal, autóval, bankszámlával; tehát aminek NYILVÁNTARTOTT tulajdonosa volt.
(Mezőgazdasági gépeink nekünk nem voltak, mivel Pesten élünk, és nem mezőgazdasággal foglalkoztunk.)
7-es
olvasd el a valaszomat megegyeszer! 6-os vagyok.
A haztartasi es mezogazdasagi gepekrol irtam, te pedig nyilvan tartott vagyondarabokrol, ingatlanokrol...
Köszönöm szépen a válaszokat!
Igen, ha nagykorú vagyok már nem köteles eltartani...de azt hittem szeret legalább annyira, hogy amig nem állok egyedül talpra, addig adjon.
Úgy emlékszem irtak végrendeletet, mert tudom, hogy egy ideig foglalkoztak valamivel, aztán beszélték, hogy kire mennyi marad majd, de ugye kicsi voltam és nem érdekelt.
Anyám meg persze nem mondott soha semmit erről, de megkeresem a papirokat majd.
:(
Megtaláltam a papirokat.
Apum halálozási papirjai mellett volt három példányban, hogy mit hagyott hátra. A végén pedig azt irja, hogy az egész javak 1/4-e illeti anyámat, 3/4 része pedig engem.
Ezek szerint rám több maradt, mint anyámra, és a tudatlanságomat kihasználva mindent elrak magának? Vagy mi a f3ne... ebben az esetben mit tehetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!