Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Én vagyok egy idióta csitri...

Én vagyok egy idióta csitri vagy szerintetek is furcsa a helyzetem?

Figyelt kérdés

18 éves lány vagyok, most leszek végzős kollégista, édesapámmal élek, a szüleim kis koromban elváltak.

Rögtön ezután házasodott össze édesapám a feleségével, akitől két gyerek is született.

Apu az egyetlen kenyérkereső, elég jól is megfizetik, tehát jól kellene élnünk, ennek ellenére azt tapasztalom, hogy hó végére sosem jönnek ki a pénzükből.

Ez nyilván, gyerekként, nem az én problémám, de az a helyzet, hogy a nevelőanyám szórja a pénzt magára és mellette (bár végül is nem bizonyítottuk be) csalta apukámat.

Ő nem dolgozik, mióta az első gyerek megszületett (ő most 10 éves), semmit nem rak le az asztalra. Mindig elmegy vásárolgatni, iszogat, szolizgat, és sosem marad pénz. Nem hajlandó még takarítani sem elmenni, hogy legyen egy kis plusz bevétel, mert "ő nem bír korán kelni."

Nem lenn ezzel problémám, édesapám dolga, ha neki ez a kapcsolat így megfelelő, ám legyen, csak hogy a felesége velem szemben (úgy érzem) rendkívül zsugori.

Kollégista vagyok, 5000ft-ot kapok egy hétre, amiből oda-vissza kell utaznom vonattal és helyi busszal (ez 3500 ft körül mozog), és a maradék 1500 ft-ból fedezem a napi kajám, és az esetleges iskolai kiadásaim, és minden hétvégén veszekedés volt, hogy miért nem adom oda a visszajárót neki. Csak hogy nincsen visszajáró, sőt, ha olyan helyzet volt, hogy mondjuk az adott héten muszáj voltam valami létfontosságú dolgot venni, akkor bizony kellett kölcsönkérnem aprót, hogy haza tudjak menni.

A havi buszbérletem a városban 3500 ft, és rendszeresen csak 3 ezret ad rá, a többi oldjam meg a kajapénzemből.

Harmadik éve dolgozom nyáron, eredetileg azért kezdtem el, hogy a későbbi tanulmányaimat és vizsgáimat tudjam magamnak állni. De ez mára odáig fajult, hogy mióta először elmentem dolgozni, egy darab ruhát sem kaptam itthonról, minden cipőmet, csizmámat, pólómat a saját zsebpénzemből vettem, nem is említve az iskola táskámat (mert hát dolgoztam a nyáron, de szerintem öcsém sem a locsolópénzéből vesz iskolatáskát), valamint a tanszereimet (füzetek, könyvek) is én fizettem. Tavaly például nem mertem neki mondani, hogy új télikabát kellene, mert féltem, hogy kiakad rám. Akkor már harmadik éve volt meg az a kabátom, és időközben 30 kilót fogytam, és szükségesnek éreztem, hogy az XL-es kabátom egy S-esre cseréljem. De nem baj, megvettem zsebpénzből.

Említettem hogy hó végén nem jönnek ki a költekezései miatt, ezért sokszor megesik, hogy tőlem kérnek kölcsön, és szereti azt csinálni, hogy pl. 30 ezer forint helyett csak 20-25-öt kapok vissza, mert "nem emlékszel, hogy azt az ötöst már odaadtam...". Nem adta oda.

Az egyik ilyen kölcsönkérős alkalom a nyelvvizsgám előtt volt, amire az osztálytársaimmal készültem évek óta, és mondtam neki, hogy nem kell visszaadnia, hanem majd utalja el az összeget a nyelviskolának, mert pont annyi a vizsgadíj is. Mikor esedékes lett volna az utalás, közölte, hogy nem utal, mert nincs pénze, vizsgázzak máskor. Dolgoztam, tanultam a vizsgámért, ő meg elköltötte a pénzem.

Nem szereti, mikor apu ad nekem akár egy ezrest is, mert "a másik két gyereknek is akkor".

Külföldre szervezett az osztályom tanulmányi kirándulást, aminek a költsége elég magas volt. Apu azt mondta, örül hogy eljutok ilyen messzire és kifizeti nekem, de a felesége nem engedte (holott nincs keresete), mert akkor ugyanilyen összegben a másik két gyereknek is vegyen valamit. (200-300 ezer forintról beszélünk.) Ez a vita addig ment, mire meguntam, és kifizettem a felét én, a másik részén meg édesanyám és a nagyszüleim osztoztak, így elmentem. Költőpénzt sem adhatott apu.

Eddig lenyeltem ezeket a dolgokat, de a minap odahívott magához, és közölte, hogy jó lenne, ha elgondolkoznék a jövőbéli terveimen, mert nem fogják nekem fizetni a rohadt drága orvosi egyetemet.

Mióta az eszemet tudom orvosnak készülök, folyamatosan tanulok, kitűnő eredményeim vannak, erre előáll ezzel.

Természetesen nem önköltséges képzésre akarok menni, a nevelőanyám magát a kollégiumot és az útiköltségem nem akarja állni egyetemista éveim alatt.

Apu persze azt mondta, hogy természetesen mehetek, mert büszke rám, de emiatt nagyon sok konfliktusok van kettejüknek. Annyira azt vártam már évek óta, hogy elkerüljek innen és építsem a saját életem, megvalósítsam a célomat, erre emiatt a nő miatt lehet hogy mindez szertefoszlik. És tényleg az a legdühítőbb, hogy bőven megengedhetnénk magunknak, csak ez a nő...És édesapám is rendszeresen mondogatja, hogy ennyi emelést kapok a munkahelyén meg annyit, de ne említsem a feleségének, hogy van plusz pénze, mert nem bízik benne. Kérdezem én, szerintetek ez normális?

2017. júl. 28. 13:10
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
65%

Kérdésedre, mi szerint idióta csitri vagy-e, a válasz: nem.

Felelősséget vállalsz már fiatalon a pénzügyeidért, dolgozol és kiválóan tanulsz. Ügyes vagy és ezt jó, ha tudatosítod magadban

Ugyanakkor a családodban súlyos kommunikációs problémák vannak. "Kommunikációsnak" nevezik, de nyilván nem csak arról van szó.

Szerintem időszerű és optimális volna, ha apukáddal alaposan megbeszélnéd a helyzetet. Már nagyon régóta tűröd az egyenlőtlen hozzáállást. Állj ki magadért.

Szépen, részletesen érdemes lenne megbeszélned ezt apukáddal.

Másrészt, ha 18 éves valaki, akkor a szülők máshogy szoktak hozzáállni, mint a kicsi gyerekekhez, így ha a Te tanulmányi kirándulásod 300 000.- Ft, annak nem egyenes következménye az, hogy akkor a másik gyerkőc is kapjon annyit. Nem. Hanem majd akkor, amikor 18 éves lesz és ő is tanulmányi kirándulásra megy.

Nevelőanyád elképesztően féltékeny Rád! Látja, hogy intelligens vagy és meg tudsz állni a lábadon, de ő manipulálni akar Téged azzal, hogy a pénzen keresztül majd ő diktálja a feltételeket.

Szerintem helyes lenne megtanulnod meghúzni a határaidat. Nem kell mindenkinek kölcsön adni, válogasd meg, hogy kinek adsz kölcsön. Nevelőanyádnak például a helyedben nem adnék kölcsön. (Ezt nagyon betartanám a helyedben, de ha mégis kölcsönadsz, írjatok arról papírt, hogy ne hazudozhasson, hogy azt már megadta, amit nem... A szó elszáll, az írás megmarad.)

Leírásod szerint nem csinál semmit.

Az nagy kérdés, hogy ha édesapád dolgozik akkor miért nevelőanyád kezeli a pénzt?!

Ne hagyd magadat, mindenképpen menj továbbtanulni, apukáddal beszélj, de ne csak a pénzről! Ez nem a pénzről szó, az egész életeteket megkeseríti az az ember - de csak akkor, ha hagyjátok neki! Kérlek, hogy ne hagyjátok, hogy ezt csinálja veletek!

Nevelőanyudnak biztosan vannak mentális problémái - nem véletlenül szed Xanaxot. Ne hagyd, hogy egy beteg elméjű ember irányíts a családot, hiszen láthatjátok, hogy az nem vezet jóra! Változtassatok!

Hiába felnőtt korú a mostohaanyád, ha a motivációi gonoszak. Téged hátráltatni akar, ez egyértelmű, ezen kívül hazudik és lop, hiszen letagadta a tartozását többször is! Meglopott Téged!

Érthetetlen, hogy apukád hogy nem veszi ezeket észre?

Elsősorban apukáddal volna szükség egy mindenre kiterjedő beszélgetésre. Gondolom hogy apukád nem akar mostoháddal beszélgetni, pedig azt kellene tennie!

És nevelőanyud ne legyen apukád pénzének kezelője! Az apukád pénze! És nagyon fontos, hogy észrevegyétek, hogy itt nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy egy önző, züllött ember akar titeket irányítani! És ha hagyjátok, akkor sajnos továbbra is rossz lesz a helyzet, sőt!

Ne hagyd, hogy a mostohaanyád kiforgassa apukádat és téged is manipuláljon! Nem az a megoldás, hogy mindent ráhagytok! Azt már kipróbáltátok, hogy milyen, amikor a mostohád irányít, most próbáljátok ki azt, hogy apukád és Te irányítjátok az életeteket!

2017. júl. 28. 13:52
 12/27 anonim ***** válasza:
20%
Családi pótlék arányos részét nem kérheti 18 év felett a saját számlájára? Mert gyerektartást (rokontartást) igen.
2017. júl. 28. 15:04
 13/27 anonim ***** válasza:
72%
Élből a családit kérd magadnak (MÁK-nál lehet ügyintézni), valamint apádtól kérdezd meg, hogy a nagycsaládos adókedvezeményt szeretné-e továbbra is igénybe venni, mert ha önállóan fogod eltartani magadat a koleszban, akkor erre nem jogosult a család.
2017. júl. 28. 15:21
 14/27 A kérdező kommentje:

Abból is perpatvar volt, hogy 18. születésnapom után az anyutól minden hónapban kapott 10 ezer forintomat (ennyi a gyerektartásom) a saját számlámra akartam utaltatni.

De tudom, a sarkamra kell állnom.

2017. júl. 28. 15:31
 15/27 anonim ***** válasza:
74%

Nem mondom hogy nem normális, mert rengeteg szülő elvált. Inkább azt mondom, hogy ennek kéne nem normálisnak lennie, egy egyenlő országban.

De még mindig jobb, mint nekem volt amikor 1 hétre 1000 forintot kaptam, és csak az odaút volt 1500 Ft.

Idővel a sarkadra kell állnod, és felnyitni mindenki szemét, mi az ami fontos az életben, megtanulni, megtanítani mire kell/kellene költeni.

2017. júl. 28. 15:39
 16/27 A kérdező kommentje:

Anyuval most beszéltem, és ez a gyerektartás csak 18 éves koromig jár, amit néhány hónapja töltöttem be.(azt hittem addig, míg tanulok)

De azt mondta, hogy ezentúl is odaadja, csak a saját számlámra fogja utalni.

2017. júl. 28. 15:54
 17/27 anonim ***** válasza:
76%

18 éves koról tényleg nem gyerektartás jár, hanem - ha hivatalosan akarnád intézni - rokontartás. Ez már a "gyereknek" jár, tehát a te számládra minden további nélkül.

Szintén 18 éves kortól kérheted a rád járó családi pótlékot is saját számlára.

Apád a neked járó havi összeget szintén tegye a számládra.

A nevelöanyád meg ossza be a pénzt, ha nem teszi, akkor apád beszéljen vele, vagy vegye saját maga kézbe a pénzügyeket.

2017. júl. 28. 16:07
 18/27 anonim ***** válasza:
63%
Családi pótlék se jár már sokáig, csak míg befejezed a középiskolai tanulmányaidat.
2017. júl. 28. 18:05
 19/27 anonim ***** válasza:
31%

Sajnos az nem a helyzet megoldása, ha Anyukád a számládra utalja mostantól, amit Neked szeretne adni. Ezzel az a helyzet, amelyben jelenleg vagy, sajnos nem oldódik meg.

Oké, értem, hogy 18 évesen nem biztos, hogy ez átlátható, de gondolt át.

2017. júl. 28. 18:14
 20/27 A kérdező kommentje:

Persze, tudom, ez az egész nem erről szól.

Keresek egy alkalmat és megbeszélem apuval, hogy valamit kezdjen a nővel, mert ő fog rámenni, hiszen ő az aki mellette marad.

2017. júl. 28. 18:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!