Miért nem lehet nekem elmondani semmit?
Fél év múlva leszek 18 éves, fiú vagyok.
Már eléggé idegesít, hogy anyám semmiről, ami a családban történik nem mesél nekem értelmesen.
Tehát mindennap beszélgetek vele a politikáról, a zsidóság helyzetéről, a rasszizmusról, Kádár elvtársról, Woody Allen filmjeiről, meg minden létező hülyeségről, kivéve a lényeges dolgokról.
Tehát például azt, hogy meghalt a nagybátyám a nővéreimtől tudtam meg Facebook üzenetben. Ha anyámon múlik, akkor csak a temetésen tudtam volna meg, hogy ki is halt meg.
Rendszerint hallgatom a beszélgetéseket, amiket a nővéreimmel/apámmal/barátnőivel/akárkivel folytat és így tudok értesülni arról, hogy mi történik a rokonokkal/családunkkal vagy éppen vele. Amint én is becsatlakoznék a beszélgetésbe, kb instant elkomolytalankodják a dolgot és ettől csak még idegesebb leszek.
Persze, ettől függetlenül egy csomó rokont meg kell hívnunk pl a ballagásomra/el kell mennem a ballagásukra, de azt sem tudom, hogy kik ezek az emberek!! Tehát nem túlzok, a nevüket sem tudom néhányuknak, anyám meg mindig úgy tesz, mintha én születésemtől fogva ismerném az összes embert és magamtól értesülnék minden dologról ami történik itthon.
De nem kell nagy dolgokra gondolni..
Nővérem szekrényeit pakolták most ki, megkérdezem, hogy hova fogja tenni így a cuccait? Erre a válasz az volt, hogy szatyorban tárolja őket. Természetesen, ez egy vicc volt, mert a nővérem új szekrényeket vesz (végülis megkérdeztem tőle is), de nem egészen értem, hogy ha komolyan kérdezek valamit, akkor miért nem lehet komolyan válaszolni egy ennyire szimpla kérdésre?
Ha a szatyros válasz után tovább kérdezgetem anyámat, akkor csak tovább folytatja a poént, nem válaszol rendesen.
Csodálkozik, hogy miért nem mesélek neki semmit magamról, miközben én sem tudom, hogy ő kicsoda, vagy hogy a családomnak kik a tagjai és mit csinálnak!?
Ezt csak és kizárólag velem csinálja és nem értem, hogy miért.

Ezt a szakirodalom inkubátor- vagy szkafanderjelenségként írja le. Veled szemben ezen anyád nem is fog változtatni és ezen nem is érdemes nagyon rugóznod.
Ez egyes anyáknál olyan féltő, óvó viselkedés, ami sokszor egész életen át tart és ez nem feltétlen minden gyermekével szemben igaz. Úgyhogy az infókat ne is tőle reméld, hanem egyéb családtagjaidtól.
Anyádat ne hibáztasd, mivel ez egyes anyáknál nem egy tudatos cselekedet, egyáltalán nincsenek tudatában ezen cselekedeteiknek. Ha kérdeznéd róla, csak zavartan mosolyogna, fogalma sincs, hogy miért így cselekszik.

Mivel a születésem sztoriját legalább félévente meg kell hallgatnom, és mivel eléggé nagy a hasonlóság köztem és a szüleim között (külső + belső is), ezért ez esélytelen...
Viszont az tény, hogy eléggé kiskedvencként bánnak velem, bár ez kb 5-6 éve még durvábban jelen volt. De én ezt betudtam annak, hogy én vagyok a legfiatalabb a családban.

Nagyon kíváncsi vagyok, milyen szakirodalom írja le az "inkubátor vagy szkafanderjelenséget", merthogy én meglehetősen tájékozott vagyok pszichológia témában, de soha ilyenről nem hallottam, és láss csodát: interneten se találtam egy árva szót se!
Kérdező, ne tőlünk kérdezd, mi nem ismerjük, kérdezd őt magát, csak ne indulatosan, hanem tényszerűen, mindig akkor azon melegiben, amikor valami történik. Ha mindig szembesíted, és ezáltal kellemetlen helyzetbe kerül, át fog szokni a tájékoztatásodra. Egyébként az meg tiszta jó, hogy minden másról ilyen széles körben tudsz vele beszélni, nem sok család mondhatja ezt el magáról.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!