Anyám kezd dilis lenni! Mit csináljak?
Nos apa állítása szerint,mikor megismerte anyát,akkor nem volt olyan mint most.Egyre rosszabb a helyzet és nem tudom,hogy mit tegyek :/
Anya folyton kitalál dolgokat,pl.Kiskorában a titkosrendőrség kérdezgetett róluk a szomszédnál,mert a nagypapi polgármester volt.Állítása szerinte lehallgatják a telefonokat ,megnézi a keresési előzményeket a szolgáltató...
Meghackelték a tabletjét.Elrakja a cuccait utána meg rajtunk keresi.Mindent elfelejt,van hogy nem is reagál,ha hozzá beszélünk
Sokszor kiabál,hisztizik,kritizál másokat(folyton!!!).Fenyegetőzik(agyonver minket,felpofoz,megver...)már azért is,ha szólunk neki,hogy ne kritizáljon másokat,sőt nem is veszi észre,hogy mit csinál !
Mindig a másik a rossz és a hibás.Soha nem vallja be,hogy ő hibázott,inkább rákeni a másikra...
Apa szülit nem bírja,pedig végtelenül kedvesek.Folyton az ő szüleihez taszigál minket(kb.minden héten kötelező menni!,amoda meg csoda,ha félévente kétszer elmegyünk)Játssza előttük a kedves feleséget,de utána meg kritizálja őket.
Velünk is ordibál.Főleg akkor ideges,ha takarít.Mi mindig segítünk neki,de az neki nem elég.(Mindig éb csinálok mindent!Senki sem segít! -és ezt úgy hogy mellette súrolom a kádat-).
Tesómmal mindketten jó tanulók vagyunk jö mabatartással.Soha sem voltunk problémásak,mindig megyünk első szóra,mindig otthon vagyunk a szabadidőnkben(túlzottan félt minkef,el sem mehetünk nagyon max.ha apa kiharcolja).Nem értem,hogy mi a gond.Apa is jó szülő.Ő visz minket nyaralni.Visz minket mindenhova kocsival,mert anya nem hajlandó vezetni(,,Én nem költöm a pénzem kocsira,nem fogok az úton meghalni''!).
Folyton panaszkodij,ho y nincs pénze,pedig kb.300.000 keres és ugye felosztásban fizetik a dolgokat.Anya a kaját fizeti+a saját dolgait(ennél többről nem tudok),apa meg plusszba fizette a magántanáraimat(heti 8000 ft!!!)+a kocsi költségeit
Ennyiről tudok,szóval többet nem tudok mondani :S
Nem tudon,hogy mi van anyával,de valami nem oké.Mit tanácsoltok?Ötletek,hogy mi van anyámmal ?(41 éves)
15l
A segítséget köszönöm ! :)
Beszéltünk vele,de nem hajlandó elmenni orvoshoz.Támadásnak vesz mindent.Minden áldott nap ordítozik és szid mindenkit.Folyton mondja,hogy s*ggf*jek vagyunk még egyéb finomságokat mond..
Apa már a váláson gondolkozik(inkább azt mondanám,hogy tervezgeti).Nem tudom,hogy mi lesz vele,de kibírhatatlan.Még meg is ütött!!!Volt hogy földhöz vágott pár tányért!
Nem a válás a megoldás, csak az a legkönnyebb.
Beszéljetek orvossal!
Már, hogy ne lehetne? Ezt hívják kényszergyógykezelésnek. És persze, hogy egy paranoid skizofrén nem fog önszántából belemenni a kezelésbe ugyanis NINCSEN betegségtudata és mindenki ellene van az Ő szubjektív valóságában!
Max egy skizoaffektív zavarban szenvedő beteg megy bele önszántából a kezelésekbe, de sokszor még Ők sem annak ellenére hogy az a hallucinációkon kivül csak kedélyállapot zavarral jár, de paranoiával nem...
De ha egy PS beteg túl van az első (kényszer) kezeléseken akár arra is van esély, hogy 100%ig tünetmentes lesz és a többi gyógyszerezésre önszántából megy. De amúgy is ha egy "regisztrált" PS betege nem jár a kezeléseire akkor előbb vagy utóbb beviszik (álltalában).
Viszont ha nem kezelik előbb vagy utóbb megöl valakit, vagy magát,vagy súlyos balesetet okoz.
Amúgy a paranoid skizofrénia olyan, hogy genetikán is múlik, de kell valami trauma ami "aktiválja". Szóval egyikünk sem lehet benne biztos, hogy pl. jövőre Mi magunk sem leszünk ilyen betegek. És én szeretném azt hinni, hogy a rokonaim, barátaim nem mondanának le rólam ilyen könnyen. Ezeket a betegeket segíteni kell, mert amúgyis sokszor rosszabb halucinációik vannak mintha a pokolban lennének (nem vagyok vallásos), mi ezt anormális agyunkal el sem tudjuk képzelni, a felét sem. És nagyon szenvednek.
Pszichiáter állapítja meg, hogy lehet e veszélyes. Ha felhívják a rendőrséget egy tányértörögetős "rohamnál", akkor megkérdezik a telefonálót hogy veszélyben érzi e magát és ha azt feleli, hogy igen akkor kiküldenek egy pszichiátert egy tucat rendőrrel. Aztán legalább egy napig kivizsgálás alá vetik "zárt osztályon" (ma nem tudom, hogy hívják). Aztán elindul egy olyan folyamat, hogy kijelölnek neki egy (akár állami) gyámot. Nálunk legalábbis így volt.
Szerinted mit kéne amúgy tenni? És tudomást sem venni róla többet, hogy létezik? Ha nem a közeli hozzátartozók teszik meg a legelső lépéseket akkor ki?
Szóval,ha eldurvulna a helyzet,akkor fel lehet hívni a rendőrséget ?Eddig apa állította le,utána meg anya sírt,hogy bántjuk őt meg valami olyasmit ordibált,hogy:-TUDTAM HOGY CSAPDA VOLT!AZ EGÉSZ EGY CSAPDA VOLT TE SZEMÉT!!!!
Ha jól gondoljuk,akkor a házasságra célzott vagyis apára O.o Soha nem bántottuk őt,nem is értjük... Először apa párterápiára szeretett volna elmenni(hátha jó valamire) de oda sem akart aztán ordított csapkodott meg dobálózott,aztán apa leállította és mondta neki,hogy kéne valami orvosi segítség neki,mert ez így nem jó.Próbált vele beszélgetni erről,de az egészet támadásnak vett,hogy mi biztos be akarjuk őt záratni meg lecseréljük őt !
Mamával is beszéltünk erről,de leszidod minket,hogy hogy képzeljük,hogy kitalálunk dolgokat (letagadja anya...)
Nem tudom mi lesz így.Beszélek apával erről a rendőrös dologról,hátha elérünk vele valamit,de előtte apa beszélni akar egy orvossal erről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!