Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti felháborodnátok ezt látva?

Ti felháborodnátok ezt látva?

Figyelt kérdés

Nemrég tudtam meg, találtunk egy papírt véletlenszerűen, hogy a szüleim engem és a testvéremet is kizártak az örökségükből. Teljesen ok nélkül, jó a kapcsolatunk (vagyis jó volt eddig), sosem szolgáltam rá semmilyen érdemtelenségre.

Külön 1-1 végrendeletben, egy már 4(!) éves papíron le van írva, hogy egyikünk sem kaphat semmit, bármelyikük meghal, csak a másikuk örököl. Nem értem, mi értelme volt ennek a végrendelkezésnek, hisz ha az egyikük meghal, a másikuk úgyis haszonélvezeti jogot kap mindenre a másik után, így még ha olyan gonoszok lennénk, sem tudnánk kitenni őket sehonnan, de amúgy sem tennénk ez sohasem.

Az igazság az, hogy gyerekként nagyon rosszul bántak velünk, folyamatos lelki terrorban tartottak minket. Én 23 évesen el tudtam költözni onnan, nem sokkal diploma után, de a testvérem még otthon van a gyerekével, vele is sakkban tartják (egyedülálló, dolgozó szülő, nincs más ki segítsen neki). Én is pánikroham szerű tünetekkel már voltam szakembernél, sikerült túltennem magam rajta, de kiderült, hogy a problémáim és a szorongásom 90%-át a rossz gyerekkorom okozza. A testvérem is sokáig pánikbeteg volt, magától elmúlt neki, de a mai napig ok nélküli dührohamai vannak (mondjuk ő még mindig kapja a lelki terrort, így nem tudom, mennyire ok nélküli).

Én mindezek ellenére mindig próbáltam túltenni magam a dolgokon. Apám egy hímsoviniszta, a mai napig folyton aláz engem, nincs beszélgetésünk, amiben ne szúrna oda nekem. Én mindig inkább nyelek, csak jó maradjon a viszony. Tettek ellenem egy csomó dolgot, bántottak, mégis mindig jópofit vágtam mindenhez, hogy ne mérgesedjen el a viszony. Még most is, mikor már messze élek tőlük és saját életem van, saját lakással. Mégis ezt kapom. Nem kell az ő pénzük, megélünk a párommal nélkülük is. De akkor is szíven szúrt, hogy ilyen képesek leírni, hogy a gyerekeik semmilyen körülmények közt nem örökölnek utánuk.

Az örökséggel a jogi gond az, hogy van egy olyan féltestvérünk, aki megtagadta apánkat, nem köszön sem neki, sem nekünk, a nevén kívül semmit nem tudunk, pedig 5 km-re tőlünk nőtt fel, de sosem érdekeltük. És ha anyám hal meg előbb, apámra száll minden, így mindennek az 1/3-át viszi, ami nem kevés. Tehát az örökségünk 1/3-átosszuk meg egy olyan emberrel, akihez közünk nem volt sosem, aki ok nélkül, haragból nem köszön a testvéreinek. Aztán jön tartani a markát.

Plusz az egészben, hogy pár éve hallottam, hogy a féltestvérünket ki akarják zárni, de mikor rákérdeztem, mi lett az ügyből, azt hazudták, hogy nem lehet kizárni gyereket, mert ahhoz komolyabb indok kell annél, hogy megtagadta az apját. Ezek szerint minket zártak ki akkor és a képembe hazudtak. Sőt képesek voltak évekig hazudni és a szemünkbe nézni ezek ellenére.

Anyám az utóbbi időben sokat betegeskedik, szóltam neki, hogy menjen időben orvoshoz, nem érdekli. Azt mondja, ha kórházba kerül, úgyis közel lakok hozzá, majd én ráérek minden nap bemenni hozzá. Ezek után?! Többéves hazugság és örökségből kizárás után? Más inkább vállalkozási részesedéseket, meg lakást ad a gyerekeinek, hogy könnyebb legyen az életük, minket meg még abból is kitúrnak, ami jog szerint jutna nekünk.

Külföldre akartunk a párommal költözni, mert jobb karrierlehetőségeket látunk ott, de mindig bűntudatom volt, hogy itthagyom a családot, milyen gonosz vagyok, hát ezek után elillant minden bűntudat.

Szerintetek jogosak az érzéseim?

2017. jún. 26. 14:35
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
16%

Ez van, de ti nyilván semmit nem tettetek, amiért kizrtak, ugye?

Ok nélkül nem szoktak ilyesmit csinálni.

2017. jún. 26. 14:50
 2/24 anonim ***** válasza:
99%

"jó a kapcsolatunk"

Nem értem mitől jó a kapcsolatotok, semmi pozitívat nem írtál, a mai napig bántanak, minek tartod még a kapcsolatot velük? Attól még, hogy anno megcsináltak nem kell őket tisztelned, nem kell őket szeretned, nem kell elviselned a lelki terrort. Ha tényleg nem kell a pénzük, akkor minek idegesíted magad ezzel a féltestvérrel is? Mondd el nekik a véleményed, lépj ki az ajtón és vissza se nézz, a helyedben ezt tenném.

2017. jún. 26. 14:51
 3/24 acelsziv ***** válasza:
89%

1: Ki nem zárhat ok nélkül. Kötelesrész mindenképp jár.

2: Testvéres se semmi, hogy ilyen szülők nyakára még odaszült egy gyereket.

3: Nem, ne legyen lelkiismeret furdalásod. Tojd le őket.

2017. jún. 26. 14:51
 4/24 anonim ***** válasza:
95%
Én a te helyedben soha többet nem állnék szóba velük, és nem azért, mert kizártak az örökségből, hanem azért, ahogy gyerekkorodban bántak veled, és bánnak mind a mai napig. Az ilyen szemét tetvek pusztuljanak csak el egyedül, elhagyva. Tudod mikor pitiznék nekik, meg tűrném a szemétségüket... Látod mit értél el vele, a nagy semmit, szóval kár volt.
2017. jún. 26. 14:52
 5/24 A kérdező kommentje:

Annyira jó a kapcsolatunk (legalábbis formálisan), hogy együtt járunk kirándukólni évi több alkalommal, mi pedig 2-3 hetente hazamentünk hétvégére hozzájuk. Ők sosem jönnek mihozzánk, ahogy a párom családja sem, annál lustábbak meg sóherabbak is, mintsem beüljenek a kocsiba és utazzanak 1 órát. Én igyekeztem, próbáltam elfelejteni, amiket tettek, gondolván "már vége, felnőttem, már neem árthatnak". Anyám kicsit enyhült is irányomban a stílusát illetően, de apám ugyanúgy odaszólogat.

A slussz poén, hogy anyám, mióta megvettük a lakásunkat, folyton magyaráz, hogy ne hagyjam, hogy pl az egyik kocsink a párom nevére menjen, meg nehogy a párom szülei reklamáljanak, amiért 50-50%-ban van a nevünkön a lakás, míg a párom kereste meg a nagyobb részét az árának. Meg ha a párom meghal, mi lesz velem, a párom szülei ki fognak tenni a közös lakásunkból, mert nincs gyerekünk és a szülők örökölnek. Hát ezek után nem, hamarosan mi is megírjuk szépen a saját végrendeletünket.

2017. jún. 26. 14:56
 6/24 A kérdező kommentje:
Elnézést az elírásokért, még mindig ideges vagyok.
2017. jún. 26. 14:57
 7/24 anonim ***** válasza:
6%

"Nemrég tudtam meg, találtunk egy papírt véletlenszerűen, hogy a szüleim engem és a testvéremet is kizártak az örökségükből. Teljesen ok nélkül, jó a kapcsolatunk (vagyis jó volt eddig), sosem szolgáltam rá semmilyen érdemtelenségre. "

KÉrdező sajnos több ponton is hülye. Van egy féltestvére aki tojik a szülőre és mégis ő kapja az 1/3-át? És akkor mi vvvvan??? Elvégre ez az ő gyerekük, nem a tiéd! És annak adják akinek akarják!

Egyáltalán mit kifogásolsz te? Te még pitizel is hozzá és elégedetlenkedsz! Akkor meg mitől vagy különb a féltesónál aki beint nekik, he???

Meg azt se értem hogy lehet "véletlenül" találni egy papír, ha nem kutakodtál!

Mi közöd hozzá??? Annak adnak, akinek akarnak! Ha nem tetszik nyazsgem!

Nekem nem lenne pofám ezek után, hogy így bántak velem és még hőbörög a pofám, hogy azért az örökséget meg elfogadjam!!!

Nincs benned semmi önérzet?! Vagy ennyire kapzsi vagy?!

Felháborodnod semmi okod nincs, nem kötelesek adni senkinek se!

2017. jún. 26. 14:58
 8/24 anonim ***** válasza:
96%

Megertelek teljesen. En is lelki terrorban nottem fel es aztan nagyon sok evig panikbeteg voltam, ami megkeseritette az eletemet. Aztan elkotolztem egy nyugodtab orszagba ahol ujrakezdtem az eletemet es evek alatt rendbehoztam magam. Nem volt konnyu, de jobb ha nem foglalkozol veluk. Nem tudom miert zartak ki titeket, de ne is foglalkozz veluk.

A lelki beke tobbet er. A lelki nyomorek szulok megnyomoritjak a gyerekeket is, de mi mar egy tajekozottabb tarsadalomban nottunk fel, es nem muszaly ezt tovabbvinni. En legalabbis nem.

2017. jún. 26. 15:01
 9/24 anonim ***** válasza:
92%
Nem fogom :-)
2017. jún. 26. 15:02
 10/24 anonim ***** válasza:
69%
Csak úgy, valós komoly indok nélkül nem zárhat ki az oroksegbol. Ha nincs ilyen, akkor a rendes örökség jár, ha van ilyen, akkor pedig köteles rész. De tán nem kellene azon filozni, hogy mi jut neked anyadektol, akikkel nem is jó a kapcsolatod és akiket utalsz
2017. jún. 26. 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!