Hogy lehet leállítani a "temetővel" fenyegetőzést?
Szüleimmel nem túl jó a kapcsolatunk. Rengeteget szenvedtem miatta, állandó gyomorgörcsöm van még mai is, ha hozzájuk kell mennem, vagy hívnak. Olyan típusú szülők, akiknek mindegy mit csinálsz, sikerül megtalálni benne a rosszat. Pl. Laza munkahelyen kezdek a gyes után, hogy a kicsivel lehessek, ha beteg a bölcsi elején, stb, megkaptam, hogy "minek tanultál?", utána sikerült elhelyezkednem egy komoly helyen, nagyon jó beosztásban, jó fizetésért, szakmába illően és a gyerkőc is megoldható, de nekem estek, hogy "neked csak a karrier számít, szegény gyerek nem".
Negyedévente látják az unokájukat, de szóltak a külföldön élő tesómnak, hogy szegény gyereknek nincs nyárra egy rendes ingje, öve (5 évesről beszélünk). Mondom talán engem kellene megkérdezniük. Tenger ilyen szituáció van, de a legújabb, hogy a kicsi sokat betegeskedik tavasszal és nem nagyon tudtunk hazamenni és elkezdték a "majd a temetőben meglátogatsz" meg a "minket ki fog eltemetni" típusú szövegeket.
Nagyon, nagyon kiborító. Semminek nem tudnak örülni. Nagyon szeretnek a munkahelyemen, én is imádom csinálni, kaptam új projekteket, fizuemelést, reakció: "hagyod magad kizsigerelni".
Hétvégén megyünk hozzájuk és már most tudom, hogy jön a kérdés, nyáron mikor megyünk haza és én nem akarok. Ha pihenhetek, nem szeretném úgy, hogy csesztetnek a súlyom, a párom, vagy éppen a gyereknevelésem miatt, amit nem is látnak. :(
Mért nem mondtad, hogy ha így folytatják, akkor még ott se fogod őket meglátogatni. Ne hagyd már magad!
Egyébként meg ez játszmázás, nem kell belemenni. Simán hagyd figyelmen kívül. Ha rákezdenek a lelki terror baromságra kezdj másról beszélni, mintha meg se hallanád őket.
"Minket ki fog eltemetni" - nem szabad engedni az ilyen rossz érzelmi zsarolásnak.
- Mondd a szemébe, hogy "nem kell az érzelmi zsarolás, nagyon rossz ez a szöveg", vagy
- fordítsd vissza az önsajnáltatos szeretet-csapdát: "Micsoda embernek nézel engem, hogy a halálodra számítgatok?! Éljél csak legalább száz évig!"
- Esetleg álljál bele te is, tromfolj rá: "Ha meghalsz, én is meghalok! Sőt, lehet, hogy én halok meg hamarabb! Mi van, ha holnap elcsap a távolsági busz, akkor majd sírhattok miattam!"
- Esetleg ha vércinikus akarsz lenni, akkor menj be az utcájába és toljad túl: "Mit érdekel, hogy mi lesz a hálálod után?! Úgysem fogod látni, halott leszel."
Mondd meg nekik, hogy akkor legyenek szívesek mondják el, hogy ők hogyan csinálnák. Hozd fel nekik is ezt a példát, amit nekünk is felhoztál. Világíts rá, hogy egyik véglettel sem voltak elégedettek, s akkor mondják meg, hogy szerintük mi lett volna a legjobb megoldás. Ezt teljes őszinteséggel, mindenféle gúny nélkül kérdezd.
Ezen felül kérdezd meg, hogy van-e valami mélyebb, ami bántja őket, amit meg akarnak beszélni. Ha kell, felajánlhatod szakterapeuta segítségével való élést is, ezt te (ti) döntöd el.
Ha ez nem segít, akkor pedig megmondod, hogy a megindokolatlan tiszta szapulást nem vagy hajlandó hallgatni. Mert akkor le fogod tenni a telefont, vagy elmész. És ezt ne csak mondd, tedd is meg azon nyomban, amint kezd átmenni kötekedőbe.
Az első jól mondja, nem vagy, köteles mások felmosóvödre alá állni, amíg ők azt rád öntik. Némely ember másokon vezeti le a saját gondjait, megint másoknak semmi baja nincs, csak az, hogy unatkozik. Ezeknek pedig az jelenti az érzelmi életük monotonitásának egyetlen csúcspontját, ha drámázhatnak. Ez főleg idősekre jellemző.
Nem kell beleszállni a játékukba. Az sem kifogás, ha rokon!
Nekem is volt már hasonló esetem, szintén rokonnal. Felajánlottam neki az első lehetőségeket én is a fentiek közül, nem használtak. Eztán bejelentettem, hogy le fogom tenni a telefont, amikor rákezd. Abban a pillanatban csaptam le szó nélkül a kagylót, amint elkezdte kerülgetni a témát. Ezzel jól kondícionálható a legtöbb ember.
Ahogy erre reagálni fog, az vagy az, hogy levezeti máson, akár nem is élő személyen (pl. kitombolja magát egy TV műsor előtt, "beszélgetve" azzal), vagy az, hogy előbb-utóbb belemegy az elsődlegesen felajánlott megoldásokba nagy eséllyel. Vannak menthetetlen emberek is, de az ezeken való segítés sem a te dolgod, és nem is menne. Csak azon lehet segíteni, aki szeretné, hogy segítsenek rajta.
Végrendelkezik az idős amerikai milliomos asszony:
- És azt kérem a McDonald’s parkolójában temessenek el!
- De hát miért? -kérdezi az ügyvéd megrökönyödve.
- Azt szeretném, hogy a gyerekeim naponta meglátogassanak!
A bolcsis egy korábbi pelda. Mar ovis.
Probaltam beszelni veluk. Elmondtam, hogy mi bánt. Azt mondtak, hogy értik, felnőttként fognak kezelni. Ra par napra apa ordítva hívott vmi.miatt es fenyegetett, hogy vigyszzak, mert osszezar ellenem a csalad. Mondta neki, hogy ha igy beszel velem, nem megyek haza es leteszem a telefont. Hálátlan voltam, akinek a szegeny szulei mit szenvednek. Sirva hivtak tesóm. Anya aszmatikus köhögése is előjött.
Tesóm nekem irt, hogy lehetek ilyen. Engedjek nekik
Kiutaztak külföldre es az volt a keresuk, hogy az örökségből adjak a kisfiamnak is, ha meghalnak.
Nem baj, máskor azert csesztek le, mert megvettem egy uszotalpat a kicsinek, ami megtetszett neki.
Iszonyu regen önfenntartó vagyok. Az örökség meg baromira nem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!