Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Csak az én apukám ilyen...

Csak az én apukám ilyen elviselhetetlen?

Figyelt kérdés

Figyelem, regény lesz. Próbáltam "röviden", lényegre törően leírni.

Apukám egy 44 éves lusta, "utálom ezt a szar életet"-féle ember, aki mást nem csinál, mint egész nap csak fekszik, kaját követel anyámtól, pénzt mellette költeni nem lehet (pedig nem állunk rosszul, a bankban sem, és költeni sem költünk sokat), és fő hobbija, hogy másokat kritizál. Na szóval. Bővebben:

Nem iszik, nem cigizik, teljesen egészséges életet él. Falusi-gyerek-féle. Autószerelő. Szóval gondolom mire hazajön, elfárad, de semmit nem csinál. Tényleg semmit, csak fekszik. Ez még hétköznap oké lenne, de hétvégén is ezt csinálja. Van kutyánk, akinek enyhén szólva durván hullik a szőre. Mindig le szoktam vinnni. Hétvégente, még fel sem keltem, de már mondja, hogy vigyem le, porszívózzak fel (az ő szobájában) és ne aludjak má'. Ha 10 percet még esetleg lustálkodok, akkor már le vagyok cseszve, hogy jajj szerencsétlen kutyának milyen rossz helye van itt. (zárójelbe: a kutya remekül érzi itt magát).

Egyébként, az még oké, hogy rám szól, de olyan stílusban, olyan direkt kötekedően, hogy legszívesebben pofon csapnám. Mindig csak a veszekedést szeretné. Hazajön, tök jó kedvemben vagyok, semmi szia, csak odaszól nekem valami bunkót, és a kedvem máris sokkal rosszabb lesz. Ilyen velem. Rólam amúgy azt kell tudni, hogy jó gyerek vagyok, nem cigizek, suliban soha nem volt gond, 7 éve kitűnő vagyok, vannak barátaim, és én ok nélkül nem szoktam bunkózni. Mai vita: Apukám imád gépen Farmeramázni. Azt kell tudni róla, hogy baromi egy nagy teherbírású játék, főleg, ha nagy szintű benne az ember. Elegem lett belőle, hogy azért lassul durván folyamatosan a SAJÁT laptopom (saját pénzemből van kb kb 95 %-a), mert azzal játszik, ezért tettem rá a gépre egy jelszavat, hogy ne tudjon belépni, mert a kedves szó nem használt. Persze hogy nap végére érdekes módon eltűnt a SAJÁT laptopomnak a töltője. (van még egy másik, régebbi és lassúbb gép a lakásban, szóval nem mondhatja azt, hogy nem tud játszani). És ez csak egy nagyon apró vita a többihez képest.

Tesómról azt, hogy ő 18 éves fiú, nem éppen egy jó tanuló gyerek. Még nem bukott, valahogy mindig megúszta. Ha bejött egy-egy nagyon rossz jegy, apukám elvette a telefonját, Xbox-ját stb. Ez még oké is teljesen. Aztán előfordul, hogy néha szerez egy-egy 5-öst (nem tesiből, meg ilyenekből, rendes SZAKtárgyakból), apám nemhogy megdícsérné, hogy jól van, szép volt, vagy ilyesmi. Nem. Ő még emiatt is kigúnyolja, hogy pl "na mi van, puskáztál?" vagy "mér miből kaptad, énekből? hahaha". Szóval igen. Tesóm sem szereti. A legrosszabb, hogy ős is ugyan ilyen lesz, sőt, talán rosszabb, mert annyira bunkózik velem ő is, és ő sem mozdul meg semmit, csak egész nap Xbox-ot nyom. Pedig de jó is lenne egy apa-fia kapcsolat!

És akkor édesanyám. Talán az ő helyzete a legrosszabb. Igazából, mielőtt elvette volna, azelőtt is már egy nagy tahó volt apám: "járási évfordulóra anyukám vett neki ajándékot, nem pedig fordítva. Anyukám nagyon szomorú, sokszor mondja mostanában, legszívesebben elválna tőle (csak miattunk nem csinálja), és hogy nincs kedve hazajönni, mert tudja, hogy ha hazajön, mást nem kap, csak azt hogy "főzzélmár, nincsenkaja" (pedig mindig van), "takaríts már, minden poros" (hetente töröljön port?), "nehisztizzmá, fogdbe" (ez pl veszekedésnél." És akkor még lehetne sorolni. Egy újabb mostani fő gond a nyaralás. Anyukám már kb 2 hónapja mondta apukámnak, hogy augusztus xy hetére tette a nyári 1 hetes, össz szabadságát. Persze, hogy apukám teljesen más időpontra tette a nyaralást. Nem egyszer volt olyan, hogy anyukám nélkül mentünk nyaralni, mert vagy dolgozott, vagy nem fért be a kocsiba (nagyszüleink miatt).

Egyébként nem csak velünk nem jön ki jól. Nincsenek nagyin barátai. Munkatársait is itthon állandóan szólongatja, hogy "a Szabolcs már megint új autót és motort vett, tisztahülye". Akivel a legjobban kijön, az a szülei. Azaz nagymamám és nagypapám. Nagypapám is hasonló, mint apukám, de azért sok fokkal jobb, mint ő. Na és a nagymamám. Szoktuk mondani neki, hogy is viselkedik nálunk. Szeretem a nagymamámat, de azért neki is van foga fehérje. Kívülről úgy tűnik, hogy szereti anyukámat, de igazából nem. Ő azt hiszi, hogy ő a hibás, hiszen mi (én, tesóm, anyu", városiak vagyunk, apukám meg falusi, szóval hogy is lehetne a drága kisfia rossz... Persze ezt hangosan nem mondja ki, de szerintem mind tudjuk, hogy ezt gondolja.

*dobpergés*... Utolsó sorok jönnek :)

Slusszpoén, hogy apukám csak itthon nagyúr. Ismerősöknél rá se lehet ismerni, mint egy angyal.

Csak itthon nagy a szája. Volt egy régebbi család, akivel nagyon jóba voltunk. Egyszer mondta anyukám a másik család anyukájának, hogy milyen is valójában, és ő meg nem akarta elhinni, csak mondta, hogy "ugyan, biztos nem vészes ennyire a dolog.."

Másik példa, kutyát is el kellett vinni egyszer az orvoshoz. Mondtam neki, hogy "légyszi, menj oda a recepcióhoz, addig fogom a kutyát". Persze, hogy be volt szarva, nekem kellett odamennem és beszélnem. Bent az orvosnál is így volt. Csak is én beszéltem, gyerek létemre, apukám egy mukkot nem szólt, annyira be volt fosva. Amikor nagypapámmal voltunk, akkor mindent ő csinált, sőt, át is vette tőlem a pórázt, amikor bementünk, amolyan "itt nagy kutyák is vannak, inkább átveszem".

Most már tényleg az utolsó sorok. Igazából, még rengeteget tudnék mesélni, hogy milyen is valójában, de szerintem már így se fogja olvasni senki. Tudom, hogy nála vannak sokkal-sokkal-sokkal rosszabbak is, azt is tudom, hogy nem lehet vele mit csinálni, de kérlek, legalább nyugtassatok meg, hogy nem csak nekünk van ilyen apukánk. Így elolvasva nem tűnik komolynak, és biztos, hogy az egészre azt fogjátok mondani, hogy "tini vagy, azért veszed ennyire komolyan" de higyjétek el, hogy nem. Jó. Lehet hogy kicsit azért (is) akadtam ki mert tini vagyok. De ő már régóta ilyen. Anyukámmal szinte kb soha se voltak jóba. És nem kevésszer sírtam már azért, amilyen. Néha barátokkal beszélgetünk ilyen családi kapcsolatokról, és rá kellett döbbennem, hogy az én apukám messze a legrosszabb közülünk.

Azt hiszem, ennyi.

14/L

2017. jún. 3. 16:39
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Ha ennyire érdekel, 7 éves korom óta kezdtem el kisebb-nagyobb pénzösszegeket kapni, (nem én kértem a pénzt, nem tudtam mit kérjek szülinapra, nevnapra stb., ezért kaptam). Akkor még nem tudtam, hogy mire költsem. Tavaly eldöntöttem, hogy igen, én egy laptopot szeretnék. 113.000 Ft volt, ebből 102.000 saját pénz (7 év alatt ennyit gyűjtöttem össze). Méghozzá karácsonyra kaptam, szóval szüleimnek "csak" 11.000 Ft-ot kellett beleadni, ami, szerintem eltörpül az én összegen mellet, főleg, hogy karácsony volt, és mást nem is kértem.

Ha megkérdezném, hogy "apa, mit akarsz venni a szülinapomra?" Csak kiröhögne. Személyesen mindig csak anyukától kaptam ajándékot, apukám max beleadott.

Régen sok helyre mentünk kirádulni, amikor még kicsik voltunk. Mostanra komolyan szétunom magam itt a 4 fal között, nem visz el minket sehova, pedig mondtuk neki sokszor, hogy menjunk egyet kirándulni..

Amúgy azt még kihagytam, hogy én és tesóm erősen fontolgatjuk, hogy nem megyünk nyaralni. (Én anyukám miatt, ő még gondolom, mert nem akar apukámmal 1 teljes hetet tölteni)

Mostani gond az is, hogy a fürdőszobában lévő melegítő (ami a meleg vizet állítja elő) egyre többször nem jó, vagy kialszik a láng, vagy egyáltalán nem is jön víz. Anyukám szólt neki, hogy javítsa meg, mert ért a szereleshez, és azt válaszolta rá hogy "majd". Ránk fogja, hogy azért nem jo mindig, mert hogy poros (?), de könyörgöm, az a vacak van már minimum 10 éves, és nem lehet megjavittatni, mert pénzbe kerül..

És igen, tudom, hogy vannak nálam sokkal rosszabb esetek is, de most azért oruljek, amiért nem ver? Szívből szeressem őt, amiért egész nap cseszeget mindenkit, mindig csak a vita van, és nem lehet nyugodtan vele meglenni? Akkor érezzük magunkat a legjobban, ha meg nem kelt fel, vagy még nem jött haza a munkából, mert akkor még nyugi van a lakásban.

A "kitűnős" dolgot nem azért írtam, hogy dicsekedjek... Azt akartam éreztetni vele, hogy rám konkrétan sose jön semmi panasz, becsületesen tanulok és segítek a hazimunkaban, mégis sokszor úgy kezel, mint egy szart.

Porig alaznank otthon? Mi? Pont fordítva történik.

Én is sokszor fáradt vagyok, sokszor van elegem a suliból és az emberekből, de amikor hazaérek, mégsem kezdek el mindenkivel bunkozni, csak azert, mert most szar kedvemben vagyok.

2017. jún. 4. 11:19
 12/15 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező, ne foglalkozz olyan emberekkel, akik szerint a fáradtság kifogás bármire is. Azt gondolom, hogy az ember azért tanul, kűzd, hogy a munkahelyén ne kelljen 8-10 órákat eltöltenie hülye emberek között. Ha szereti az autószerelést, akkor nem is értem, mi a kifogás az otthoni viselkedésére, ha pedig nem, azért nem ti vagytok a felelősek, ha pályát tévesztett.

Apukád bántalmazó, ezt kell felismernie anyukádnak is és neked is. A bántalmazás nem arról szól, hogy alkoholizál és ver titeket, de ehhez szükség van egy alapvető (érzelmi) intelligenciára, hogy felfogja az ember. Lehet ezt nyersnek meg konfliktuskerülőnek hívni, de ez bántalmazás, és az egyetlen megoldás - ahogy írtam is -, ha anyukád válást kezdeményez, és magával visz.

Én is vettem 14 évesen egy fényképezőt, ami a saját pénzemből volt, 38 ezerért. Évekig gyűjtöttem rá, szóval megértem a laptopos dolgot is.

Mi, amikor elromlott a bojler, a tűzhelyen melegítettük a vizet a fürdéshez, hónapokig. Mikor már elkezdtem dolgozni, megcsináltattam, de senkinek nem kívánom ezt, remélem, nálatok nem fajul idáig a helyzet. Apámnak is lett volna rá pénze, de egy lusta, internetfüggő, életunt szardarab volt, aki még elválni sem mert egy évtizedek óta megromlott házasságból.

Most az a dolgod, hogy felvegyenek a lehető legjobb középsuliba. Ha lenne egy jó tanuló húgom, én büszke lennék rá, és segítenék neki kiválasztani azt az iskolát, amelyiket a leginkább szeretné, nem pedig belerúgnék mégegyet.

Nem véletlen sírsz, és nem véletlen érzed azt, hogy változtatni kell, ezt jól jegyezd meg.

(Amúgy 23 éves fiú vagyok.)

2017. jún. 4. 11:45
 13/15 anonim ***** válasza:
30%

na jó, hát ez valóban a pokol lehet..

Ti, Három Mennyei Kincs összefogva megtehetitek: Tegyétek lapátra ezt a fos Apát, kukázzátok - tele van az aluljáró ilyen lealázott, kitúrt férfival. Általában nej-anyós-kombó szokott ilyen zseniális eredményt elérni, de hát ma már a tizenévesek is zseniálisak lehetnek. Hadd tudja meg, ki az úr a háznál. Még a pénzét se kérjétek, az undorító szennyezett pénzét.

Fetrengjen a mocskában, ha már nem tudott port törölni a gazember.

2017. jún. 4. 12:25
 14/15 anonim ***** válasza:

Szeretném felhívni minden olyan hozzászóló figyelmét, aki szerint a fáradtság lehet kifogás, valamint a "nem iszik, nem ver" dolog mellett még létezik a mentális agresszió fogalma. Amikor az egyik ember a másikat, vagy másokat viselkedésével rettegésben tart, vagy folyamatosan idegesít. Ilyennel mindenki találkozott már: szomszédjában, családjában, vagy munkahelyén.

Ez talán a rosszabb, mert egy pofont fél óra múlva már nem is érzel, egy pszichés kilengéstől pedig akár egész nap ideges lehet az ember.

Kedves kérdező!

Itt, aki a legnagyobb hibás, s aki tehet is valamit a jövőtökkel kapcsolatban, az az anyukád.

Nyilván a regényed alapján nagyon sok mindent nem tudni, de ha anyukád tudna függetlenedni tőle anyagilag, akkor mindenképpen ülj le vele, és beszéld meg, hogy itt tényleg csak a válás a megoldás, vagy ha ő ül le vele, és válaszút elé állítja. Ez már önmagában is nehéz, ahogyan viselkedik, s ha engeditek neki, akkor ez még rosszabb lesz.

Az én apám egyébként ilyen volt. Ha jó kedve volt, kipihent, akkor még tűrhető volt, megvoltál mellette. De, ha rossz kedve volt, vagy ivott, akkor aztán maga volt a pokol.

Ha kellett mindenbe mindent beleképzelt, hogy beléd tudjon kötni. Iszonyatosan sokszor hangzott el a szájából a "engem ne nézz hülyének" mondat, ha valamivel kapcsolatban védekeztem, s nem ismertem el az igazát. Volt olyan, hogy elkezdett cseszegetni mindenféle hülyeséggel, s amikor látta, hogy idegesít vele, akkor addig csinálta, míg vissza nem szóltam, vagy ott nem hagytam. Akkor pedig csattant a pofon, mert hát hogy merek én így viselkedni stb. Nálam is anyám volt a hunyó, aki már annak idején tudta milyen, de gyereket szült neki, és hagyta, hogy uralkodjon rajta. Mikor én felnőttem, dolgozni kezdtem nem költöztem el itthonról, hanem egyfajta biztonsági őrt játszottam (rossz döntés volt), s rengetegszer helyre tettem apámat.

Apám is olyan volt, mint a tiéd. Itthon agresszor, külvilággal meg mosolygós, kedves, jószívű. Annyi különbséggel, hogy sokszor lekapta az agya az ékszíjat, s kihallatszódott az udvarra is az ordibálása.

29/F

2017. jún. 4. 12:42
 15/15 anonim ***** válasza:
70%
13. Az ferfi, aki ugy beszel a felesegevel, hogy "nehisztizzmar, fogdbe", az tenyleg kukaba valo. Sokat turt mar a feleseg, szerinted meddig kellene meg? Te ferfi vagy, meddig turned, hogy ilyen lekezeloen banjon veled a feleseged? Meddig kell elturni a megalaztatast egy hazassagban szerinted?
2017. jún. 4. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!