Mit tennél ha az általad felépített vállalkozást az anyád a sajátjának gondolná (társtulajdonos) és azt kérné, a testvéred is résztulajdonos legyen benne?
Én átéltem ilyet. Az a rossz hírem, hogy szerintem ebből csak rosszul jöhetsz ki.
Ha nem engedsz beleszólást, abból valamilyen, esetleg hosszú ideig tartó feszültség lesz, akármilyen jóban vagytok.
Ha odaengeded őket, mit csinálsz, ha valamit elb...nak? Hogy vonnád őket felelősségre? Hogy rúgnád ki, ha odáig jutna a helyzet?
Én a második lehetőséget választottam a békesség kedvéért, megbántam. Se cég nincs már, se békesség, csak egy combos tartozás, amit még mindig törlesztek, pedig a NAV-ot még APEH-nek hívták amikor fizetni kezdtem.
Szerintem se menj bele. Az még aranyos lenne, ha az iskolás húgodra rábíznál kisebb feladatokat, de a céges autós felvetésből én egy felnőtt nőre gondolok, aki képtelen volt normális munkát találni. Tudom, hogy szereted őket, de mint az előző példája is mutatja, ha becsődöltök, akkor már csak a te céged lesz és nem családi vállalkozás...
Tudják a vállalkozásod tényleges helyzetét? Ha kis cégről beszélünk, akkor simán mondhatod, hogy nem termelne ki annyit (ami valószínű is), hogy felvegyél egy embert autóval. Persze, ha már 50 ember dolgozik alattad, akkor ez felejtős és amúgy is csak ideiglenes megoldás, mert a vége úgyis az lesz, hogy be kell vállalnod egy családi veszekedést.
Gondolom anyukád eltartott a cég alakítgatása alatt, segített ügyintézni, szerzett ezt azt, amikor kellett, ezért érzi családinak.
Világosítsd fel, hogyha alkalmazottként dolgoztál volna, akkor se kérte volna el a fizetésed x részét, így a céged is magánbiznisz. Felvenni pedig azt veszel fel, akire szükség van és jók a referenciái.
Nem tudom mihez ért a tesód, de ha semmihez, felveheted mittudomén takarítani, de csak ha szükség van rá és valóban takarít is rendesen. Nehogymár te fizesd a tesód bérét a semmire.
Szegényt nem szabad kihagyni...
Haha. Jó vicc.
Tehát amiért keservesen megdolgoztál annak egy részét most csak úgy add oda neki hogy legalább ő jól járjon.
Még üzlettársnak sőt alkalmazottnak se vennék fel családtagot soha. Aztán ha kirúgod állni fog a bál.
Legelőször elmagyaráznám anyámnak, hogy az nem a "mi" cégünk, hanem az enyém.
A húgomat pedig nem venném be társtulajdonosnak semmiképpen. Te építetted fel a céged, akkor a húgodnak mi köze a te sikereidhez?
Esetleg odavenném a céghez, ha van olyan tudása, képzettsége, ami hasznosítható, de ebből meg azért lehet feszültség, mert akkor a főnöke lennél. Szóval én azt mondom, hogy ne vedd oda sehogy.
Ha a cég egyedül a tiéd, se papíron nincs senki más, akkor nem értem a kérdést. Nem akarok rosszindulatot feltételezni, de jelenleg te lehetsz az ügyeletes fejőstehén. Anyuka beleszól kit vegyél fel, adj munkát a tesódnak. Ha mondjuk a Telekom lenne ez a cég, akkor oké, de egy icipici startup esetén örül az ember ha pluszban kijön.
Másik olvasata a dolognak, hogy értem én hogy család, meg ilyenek...de ez a te céged, te dolgoztál vele kérdező, nem anyukád, nem a tesód. Saját erőből életre hívod, és anyád azt gondolja, hogy azért van beleszólása bármibe is, mert a lánya vagy? Ez abszurd.
(De persze ha neadja ég' beüt egy krach, akkor a te céged lenne, úgy tűnnének el, mint aranyóra a zsebtolvajok fesztiválján.)
Tisztázd édesanyáddal, hogy neki nincs semmilyen jogalapja beleszólni a te cégedbe, életedbe. Még most, amíg lehet. És a vállalkozást zárd is el a családtól.
Egyetértek a többiekkel, hogy ezt gyorsan, egyenesen, bár kíméletesen tisztázni kell. Amit még tennék, hogy a céget teljesen elzárnám előlük, ha van bármilyen iroda, raktár helyiség, ami náluk van, akkor azt elköltöztetni, sose kérd meg egyiket se akár egy postai csomag felvételére se, mert az ilyenekből gondolják, hogy az ő cégük is. Ha anyukád kétszer elment a postára, akkor már úgy gondolja, hogy tevékenyen részt vesz a cég életében.
Szóval reggel menj el, este gyere haza és egy szót se szólj arról, hogy megy a munka, vagy kivel találkoztál munkaügyben. Egy ideig ezt kell csinálnod, ha ezután bármikor még zaklatnának, akkor kérdezd meg, hogy tudják-e egyáltalán, hogy mivel foglalkozik a cég.
Ha anyukád csak hiszi magáról,hogy társtulajdonos, világosítsd fel a tévedéséről.
A húgodat segítsd, ha tudod, de ne azzal, hogy céges autót adsz neki. Még alkalmazottnak felvenni is elég problémát okozhat. Le tudod rendezni vele, ha késik, hanyag munkát végez vagy bármi problémát okoz? Megérti, hogy ha ő a "főnök testvére", akkor jóval többet kell teljesítsen, mint a többi alkalmazott, mert semmilyen támadási felületet nem engedhetsz meg magadnak?
Hát anyukád adjon oda a saját részéből, és meg van oldva, nincs semmi akadálya:)
Ja várjál , most olvastam el a teljesen;
Jézusom, hát szerintem inkább ne legyen ő társtulajdonos. Persze, ha rászorulna, adjál neki, viszont kisználni ne hagyd magad; szerintem abból neki nem járna rész. Most ez durván hangzik, hogy alapítson saját céget; hát mi alapon férne bele? Még anyukádnak se kéne benne lennie; már az is eléggé nagy szívesség. Anyukád ossza meg vele a saját részét. Pl mindkettőtöknek van 50%-a, akkor adjon ő oda neki a húgodnak 20-25 %-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!