Veszek egy robogót, de szüleim nem engedik?
19 éves srác vagyok, 1,5 éve van B-s jogosítványom. Fél éve megemlítettem anyukámnak, hogy venni fogok egy robogót, de szinte idegösszeomlást kapott, hogy majd mindig attól fog félni mikor halok meg...
A pénz gond nélkül megvan rá nekem, nem azon múlik.
Nekem nagy könnyebbség lenne munkába, egyetemre azzal járni, 15-20 perces út lenne.
Arra gondoltam csak bejelentem nekik, hogy megveszem, de eleve én is idegeskedős típus vagyok, szorongok, félek hogy mi lesz...
Nem vennék robogót, sem motort, van igazság abban amit anyukád mond. Régebben olyan helyen laktunk, ahol egy teljesen átlagosnak tűnő kereszteződésre láttam az ablakból (megyeszékhely, város széle, nem is túl nagy forgalom). Na, nem is számolom össze hány motoros halálának voltam szemtanúja, illetve csak a jármű darabjait, és a vastag vércsíkokat láttam... az sem volt kellemes. Hiába vagy 19 éves, nem az érettségeden múlik, a 40 évest is ugyanúgy elüthetik. Kb. 15 éve vezetek, nem sok olyat láttam aki tekintettel lenne a motorosokra, főleg a kis robogókra. Tudod, ha épp szembe jön vele egy másik autó, akkor inkább téged lök az árokba, minthogy ő csattanjon, elvégre benne kevesebb kár keletkezik úgy. Hidd el, nem fogja magát kockáztatni 100-ból 100.
Nem tudom milyen felétek a tömegközlekedés, de szerintem az életed tényleg többet ér mint mondjuk 10-20 perc időmegtakarítás. Ha mondjuk az isten háta mögött laknál, és este 6 után haza sem tudsz menni mert busz sincs, akkor azt mondanám, hogy vedd meg.
Itt nem a "robogó" a kérdés.
Ugye kedves kérdező?
"Hanem"?
Hanem?
A robogó megvásárlásához az igényed, az anyagi feltételek, a korod, a vizsga engedélyed ugye meg van?
Az ésszerű okod is hozzá.
Akkor a kérdés, miért nem támogatják a szüleid?
Olaszországban jártamban, a Te korosztályod ezrei olyan lazán robogózik, járdán és úton hipp-hopp maxim sebességgel, hogy pislogtam. - mint turista.
Nők/férfiak/idősek.
Igaz, hogy más mentalitású nemzet.
Érdemes Tőlük tanulni - vidámabb társadalom, mint a Magyar - szintén tapasztalat.
Vegyél egy robogót és ebből ne csinálj kardinális kérdést.
Mert ezzel így jobb Neked - ha úgy gondolod.
Vagy 19 évesen még nem érzed így?
Ha a szüleidtől is függ egy robogó megvételébe beleszólás.
Akkor inkább vissza adnám a zsebpénzem, és külön munkából meghatározhatom, hogy a pénzemen mit vegyek és mit nem.
Ezt függetlenségnek is nevezhető (önállóságnak).
Kedves előző!
Szinte mindennel egyet értek amit írtál, kivéve egyet!
"Érdemes Tőlük tanulni" sok mindent érdemes, de közlekedési morált azt ne az olaszoktól. 7évet éltem kint. Sokmindent lehet tőlük tanulni de közlekedni azt ne...
Kedves 15-ös.
Elfogadom amit írtál.
Engedj meg egy észrevételt.
"Közlekedési morál" az adott kultúrához illeszkedik, ugye?
(elnézést a kérdezőtől, szabad nyilvánosan gondolkozni a kérdéstől eltérően?)
Ha a kérdezőt érdekli, akkor válaszolok 15-ösnek.
Ha hasznos lehet a közlekedés kultúra másoknak, nem magánba írnám.
Szia!
Érdekes hozzászólások születtek, van pro és kontra is rendesen.
Szerintem robogóval, motorral közlekedni semmivel sem veszélyesebb, mint autóval, mivel rendelkezel B jogosítvánnyal, feltételezem, hogy a KRESZ-t is ismered, itt is működni kell a bizalmi elvnek, ergo, hogy a másik partner is betart minden szabályt...
Persze, majd ahogy telik az idő, a szorongásod és félelmeid is megszűnnek, megismered a motorod képességeit, nem ijedsz meg egy visító mentőtől mögötted, és biztonságosan le tudsz kezelni minden váratlan szituációt, abból mindig van elég, de mondhatjuk, hogy nagyon ébernek kell lenned, mert amíg egy autónál van kasztni, a motoron ezt a szerepet is Te töltöd be. Csak ügyesen. Kezdetnek gyakorolj, szokd meg a motort, tapasztald ki a határait, a közlekedést, és soha ne keverd össze az első és a hátsó féket( nagyobb testű, tárcsafékes motornál) :), mert bukovári lesz.
Forgalomban legyél mindig határozott, időbe indexelj mindenhol, ne legyél pofátlan( csak kicsit :D) és mindig tudd, hogy mi van mögötted. Nem lesz baj...
Sisakból is érdemes olyan jól szellőző, mégis viszonylag zárt darabot választani, amibe nem tud bedurrani semmilyen bogár, kesztyűt is lehetőség szerint mindig viselj. És ezt a papucsos, rövidnadrágos témát se erőltesd..
Robogóból is érdemes olyan típust választani, amin viszonylag magasan ülsz, sokkal könnyebb a forgalmat átlátni, olyan elektromos rendszerrel( féklámpa fénye, távolsági fényszóró), amivel nem csak téged látnak de szükség esetén Te is látsz, és bár ezek hivatalosan olyan 40 környékén mehetnek, mégis célszerű olyan típust választani, hogy akár a dupláját is tudja, egyrészt azért, mert ha a forgalom ritmusát kényelmesen tudod tartani, nem molesztálnak az autók(városban persze), és villámgyorsan ki tudsz keveredni egy mentő, rendőrautó útjából is. Az sem baj, ha villámgyorsan meg tudsz állni, ezért preferált lenne a tárcsafék megléte elől hátul..
Ilyen modellek az Aprilia SR50, SportCity esetleg az újabb Yamahák, vagy a Gilera 50 es robogók. A kis kávédarálokat szerintem nem érdemes megvenni, mert elveszel a forgalomban. Minél jobban látszol( élénk ruházat), és a motorod is, annál biztonságosabb lesz az egész történet.
Szerintem hajrá, és csak ügyesen... :)
Köszönöm a válaszokat.
Sokat kerékpározom, évi 1-2 ezer kilométert is akár, szóval olyanok hogy első hátsó fék jellege, nem kell magyarázni, megtanultam 6-7 évesen :D
Igen itt is kb az érzelmi zsarolásról van szó. Mindenképp meg fogom venni, ha nem akkor már nem amiatt mert ők "tiltják". A kérdés csak az hogy inkább előre szóljak hogy most fogom megvenni, intézem a dolgokat, vagy csak hazajövök vele és elújságolom?
Amúgy én is az SR50-et néztem például, olvastam én is hogy magas az üléspozíciója ezért jobban látható vagyok, meg én is jobban látok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!