Hogyan segíthetnék?
Édesapámról van szó. Nem önmaga. Depressziós szerintem. Sápadt, egész nap alig szól bárkihez is egy szót (90%-ban káromkodás), le van fogyva, sóhajtozik.
Közrejátszhat az, hogy édesapja (nagypapám) közel fél éve ment el, az is lehet, hogy ez még a gyász? Nem lehet beszélni vele, mert "nincs semmi", a vizet rögtön felkapja, nem is hajlandó elmondani mi baja.
Komolyan aggódom, hogy az egészségére fog menni.
Nem bírom már nézni...:'(
Első körben nézz utána, mi a depresszió- egy súlyos mentális betegség, nagyon nem egyenlő azzal, ha valaki kedvetlen
A fogyás meg inkább szervi bajra utal
Kedves első, igen, a depresszió egy súlyos mentális betegség.. Ami kialakulhat a gyász után. És a fogyás is lehet tünete, mert gyakran étkezési problémákkal is jár, valamint alvási problémákkal, de BÁRMILYEN szomatikus panaszt is okozhat.
Én a helyedben a családban mástól is segítséget kérnék ehhez, és amikor éppen nyugodt a helyzet otthon, leülnék mellé, és elmondanám, hogy nagyon aggódom, mert úgy érzem van valami probléma akkor is, ha nem mondja el. Tapintatosan megkérdezheted, hogy szerinte ez még a gyász folyamata, vagy van-e esetleg valami más, ami most nehéz az életében. Ezen kívül meghagyhatod neki, hogy szóljon amikor úgy érzi, hogy tudnál segíteni.. Többet amíg ő nem mondja és nem érzi a változtatás igényét, sajnos nem tudsz tenni..
Tehermentesítheted otthon, amennyire tudod, hívhatod programokra, amiket úgy gondolod élvezne..Szerintem ilyen esetben a legfontosabb a szeretet és a támogatás éreztetése..mondom ezt úgy, hogy én voltam depressziós, amin végül pszichológusi segítséggel és a családom hihetetlen támogatásával sikerült túllépnem. Ne vádold, amiért rossz kedve van, ne mondj neki olyanokat, hogy "na, ne legyél már ilyen", mert erről valószínű nem tehet, és ő is szeretne boldog lenni, csak most éppen nem tud.
Kitartást kívánok neked!
22L
Köszönöm a segítséget!
Sajnos tudom mi a depresszió: anyukám gyógyszert szed.
Megteszem, amit tudok...
Jöhetnek még válaszok, hátha tud valaki valami okosat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!