Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A felnőtt gyermek amíg szorgal...

A felnőtt gyermek amíg szorgalmasan tanul az egyetemen, a szülő miben támogatja, mi a normális?

Figyelt kérdés
Gondolok pl arra, hogy tandíj, kolesz, albérlet, kaja, telefonszámla, bérlet, könyvek, jegyzetek, szabadidő tevékenységek, stb?

2017. márc. 25. 13:44
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Albérletet rezsivel fizetik, illetve egy havi összeget (35-40 ezer), ebből veszek a tampontól a bérleten és kaján át mozijegyig mindent. Ösztöndíjat 5,1 átlagra 9 ezret kapok (vicc az egész :D, előző félévben 5,9re 9900 volt) azt még hozzádadom ehhez. A vonatjegy 4000 oda-vissza, a havi bérlet másik 4, szóval van hogy a kaja rovására spórolok de sajnos olyan béna az órarendem hogy eddig egy melóhely sem tolerálta így dolgozni nem tudok ebben a félévben.

20L

2017. márc. 25. 19:39
 12/22 anonim ***** válasza:
38%
Nem tudom, én eleve nem számoltam költségtérítéses képzéssel, tanulni államin is lehet ám. Ha nem jön össze, akkor így járt az illető. Ha ezt mind elvárod a szüleidtől, az elég gáz. 28F leírta, miért.
2017. márc. 25. 19:59
 13/22 anonim ***** válasza:
23 éves vagyok. Nálunk a nagymamám támogat engem (szerencsére jól keres, egyetemen tanít+folyamatos munkái vannak). Ő ad pénzt 2 havonta, amiből tudok venni bérletet, kaját, ruhát és ebből adok bele a számlákba otthon. Anyukám nem tud támogatni, én pedig még nem tudok elmenni dolgozni, mert olyan szakon tanulok (Msc), aminél reggeltől estig bent vagyok a suliban. Amint lazulnak az órák, megpróbálok munkát keresni, de elég speciális területen tanulok és nem szeretnék elvállalni akármit, pl. irodai vagy ilyesmi melót, mert semmit nem tanulnék belőle. Ha nem lenne senki, aki támogatna, akkor akár éjszaka is elmennék dolgozni, de így inkább a sulira koncentrálok, hogy a maximumot teljesítsem.
2017. márc. 25. 20:09
 14/22 anonim ***** válasza:
Én harmadéves voltam, amikor az apám nyugdijba ment, anyukám nem tudott dolgozni, és én attól kedzve egy fillért sem fogadtam el. Dolgoztam a tanulás mellett. Azzal is tisztában voltam, hogy amit addig kaptam, az is erejükön felüli segitség volt. (késői gyerek vagyok.) Szóval nem ilyen kérdést kell kiirni, hanem felmérni a szüleid anyagi helyzetét, egészségi állapotát, stb. A legtöbb szülő mindent megtesz azért, hogy segitse a gyerekét a tanulásban, de a legtöbb szülőnek végesek a lehetőségei... Eléggé felnőtt vagy már ahhoz, hogy tisztában legyél a családod anyagi helyzetével és ennek megfelelően legyenek elvárásaid, követeléseid. Volt nekem olyan évfolyamtársam, aki Mexikóban töltötte a nyarakat, és ez egy csöppet sem renditette meg a családi költségvetésüket. Sokba kerül az egyetemi képzés, ez nem kérdéses. De aki egyetemre jár, az már felnőtt ember, ennek megfelelően kell gondolkodnia, mérlegelnie. Ha jómódúak, magas jövedelműek a szüleid, akkor kérj pénzt. Ha meg nem, akkor keress pénzt.
2017. márc. 25. 21:49
 15/22 anonim ***** válasza:
65%

Mindent a szüleim fizetnek csak annyi a dolgom tanuljak, és ne kettessel átcsússzak.

Most fogok államvizsgázni, minden ösztöndíjamat elraktam, semmit nem fogadnak el a szüleim.

Bulizni nem járok, nagy ritkán mozi és ennyi.

Lefognak pontozni de a családomnak a minőség a fontos.. nem az, hogy drogos alkoholista állandóan fáradt egyetemista legyek.

2017. márc. 25. 22:26
 16/22 A kérdező kommentje:

Koszonom a válaszokat! Igen, megertem mindegyik valaszolsz, az utolsót is. Tisztában vagyok vele, h a szülők helyzetétől függ a támogatás mértéke, de ezt akartam tudni, h mennyire szeles a skála, amit leírt a 28/F, es az utolsó. Koszonom mégegyszer a válaszokat!

Kedves utolsó, annyit megkerdezhetnek, hogy milyen szakon tanulsz?

2017. márc. 25. 23:30
 17/22 anonim ***** válasza:
29%

Én ezzel nem értek egyet. Az rendben van hogy támigatni kell amig csak lehet amiben csak lehet. De nem baj hogy felnőtt emberekről beszélünk akiknke már illene egy kis munkát vállalni? vagy az rest mar?

Nem ettől lesznek olyan eszméletlenül lemaradva az élettől? De komolyan. Nem akarok bántani senkit csak furcsa hogy nem az jut az eszükbe hogy lehet vállanom kéne valami dikámunkat vagy akkor tanulok jol és az ösztöndijból állok amit tudok. Előbb utób saját lábra kell állni szerintem és ha az egyetem alatt ami ugye eltarthat par évig akkor addig a szülőtől elkell várni hogy állja ezt meg azt?

Nem értem. gondolom most jól leleszek szólva. de én mikor még középiskolába jartam is nyáron első dolgom volt elmenni melóznk hogy ne anyámékat húzzam. Nem mellesleg nem.is tudtam volna.

2017. márc. 26. 09:55
 18/22 anonim ***** válasza:
79%
#17 és miért nem mindegy, hogy 18 évesen kezd el dolgozni, suli mellett(vagy helyett), vagy az, hogy 23-25 évesen, egyetem után? Mi a gond ezzel? Miről marad le? Pár év mekis konyhai munkáról? Ha a szülők tudják támogatni, akkor ne terhelje magát a sulival és munkával is. Ez azoknak szokta szúrni a szemét, akiket a szüleik nem tudnak annyira támogatni és irigyek...
2017. márc. 26. 10:10
 19/22 anonim ***** válasza:

Nem igy gondolom. Engem a nagyszuleim tudtak volna tamogatni bőven mégis ha 1 mód volt rá akkor magamnak szerettem volna.

Igen legyenek önálóbbak. Olyan furcsán ragaszkodóak es esetlen sok mai fiatal. Ez nem az irigysegről szól hanem az önállóságról. Nem nyitok ezért vitát. Nem ertek egyet azokkal akik erre támaszkodnak evekig. Ennyi.

2017. márc. 26. 15:49
 20/22 flora08 ***** válasza:
77%
Sziasztok! Én három évig albérletben laktam Szegeden, a szüleim fizették, meg kaptam egy összeget (ha jól emlékszem 25 ezret), ebből fizettem az utazást, az étkezést, szórakozást. Helyi bérletet nem kellett vennem, mert - akkor még - az államilag finanszírozott képzésen tanuló hallgatóként megkaptam ingyen a bérletet. Jól tanultam, ösztöndíjam is volt, de nem olyan sok, 10 ezer forint körül. A szüleim kifejezetten ellenezték, hogy dolgozzak, azt mondták, hogy addig, amíg így tudnak támogatni, én foglalkozzak csak a tanulással. Így is tettem. Nem is tudtam volna munkát vállalni, mert nagyon sok gyakorlati órám volt, ami ugye kötelező, ráadásul a szakmai gyakorlatom az órarendembe épült be. Emiatt reggel nyolctól este hatig, fél nyolcig tartott egy sulis napom, esélyem se lett volna dolgozni, nem tudtam volna még egy fél napot sem megadni, hogy mikor érek rá. A csoporttársaim közül volt egy-két csajszi aki dolgozott, úszott a féléve, mert a kötelező órákra és/vagy a gyakorlatra nem tudott bejárni. Szerintem nem maradtam le semmiről, 21 éves voltam, mikor befejeztem a sulit, rögtön el is kezdtem dolgozni a szakmámban, júliusban a diplomaosztóra már úgy mentem, hogy volt munkahelyem (szeptemberben kezdtem). Azóta is független vagyok anyagilag a szüleimtől, a párommal élünk együtt.
2017. márc. 26. 18:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!