Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » "Normál" és kései gyermek...

"Normál" és kései gyermek kapcsolata?

Figyelt kérdés

Engem a szüleim szerintem ideális korukban vállaltak, anyukám 26, apukám pedig 29 éves volt. Én voltam az első gyermek, de néhány év korkülönbséggel érkeztek a testvéreim. Rengeteget foglalkoztak velünk, kiskorunkban játszottak, tanítgattak bennünket, később napközi helyett leültek és megírták velünk a házit, utána játszhattunk, semmilyen sportot nem erőltettek ránk, ennek ellenére támogatták, ha valamire szerettünk volna menni. Ennek köszönhetően énekkarra jártam a húgommal, én karatéra, az öcsém pedig judora. Ezen kívül arra neveltek, hogyha felnőttem, akkor álljak a saját lábamra, jelenleg 50, illetve 52 évesek, de nem érzik maguknak öregnek, inkább örülnek, hogy kezdenek kirepülni a gyerekek és maguk lehetnek.

A párom ennek teljes ellentéte. A szülei 40 éves korukban vállalták, a testvéreivel 10+ év korkülönbség van köztük. Az anyja beadta őt elsős korától kezdve mindenféle sportra és külön foglalkozásra, amiről a páromnak rossz élményei vannak (mindenhova csak 3-5 hónapokig járt, majd otthagyta, de az anyja beíratta másra), azonban az anyja meggyőződése a mai napig, hogy nagyon jól cselekedett, mert egy gyereket le kell foglalni egész napra, különben este nem lehet vele bírni, ahogy ő mondaná "majd én is meglátom ha lesz gyerekem". Ezen kívül én azt látom, hogy őt inkább arra nevelték, hogyha felnő, akkor a szüleiért kell élni, durván fogalmazva őket kell szolgálnia öregkorukban. Erre egy példa: mikor nem akart az anyjának elmenni bevásárolni, mert egész nap talpon volt, akkor az anyja kiborult, hogy "nem a fészek szállt a gólyára" - ezzel mintha azt mondta volna, hogy ő szülte és ő rendelkezik felette.

Számomra nagyon furcsa ami a családjukban megy, de a páromnak ez a természetes, hiszen erre nevelték. Nálunk a nagymamáim már 75 évesek, de nem szorulnak mindennapi abajgatásra úgy, mint a párom 64 éves anyja, képesek elmenni a boltba (havi egyszer a fiaik elviszik őket nagybevásárlásra), ellátni önmagukat, lefoglalják magukat napközben annak ellenére, hogy nyugdíjasak.

Mikor a páromnak felhozom a nagymamáim példáját, akkor azzal magyarázza a helyzetet, hogy biztos az ő anyjának nehezebb élete volt, nem tudhatjuk mitől szorul előbb segítségre - pedig egyáltalán nem tűnik betegnek, sőt orvosilag alátámasztott betegsége sincs.

Egyszerűen képtelen vagyok felfogni és megérteni az ő kapcsolatukat, van rá mód, hogy valaha is erre sor kerüljön?

Mára már ha az anyjáról van szó, inkább kerülöm a témát, főleg azért, mert kölcsönösen gyűlöljük egymást, neki meggyőződése, hogy a fia az övé.

2017. febr. 26. 12:35
 1/5 anonim ***** válasza:
63%
Szerintem a kérdésednek semmi köze ahhoz, hogy téged és a párodat milyen korban vállalták, itt a szülői hozzáállás számít.
2017. febr. 26. 13:19
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, valószínűleg így van. De sajnos már többféle magyarázatot próbáltam találni a viselkedésükre, ez tűnt a legkézenfekvőbbnek.
2017. febr. 26. 13:22
 3/5 anonim ***** válasza:
58%

Pedig nagyon sok igazság van ebben, hogy egy idős szülő más.

Anyám engem 26 évesen szült, a húgomat 41 évesen. Teljesen más nevelést kaptunk, sokkal önállóbb lettem, többek között ezért is.

15 évesen is, de utána még jobban észrevettem, hogy bizony vannak nevelési hibák bőven. Egyrészt majomszeretettel csüng rajta a mai napig. Már felnőtt, most alakul egy komoly kapcsolata, és zsarolja, hogy el ne merjen költözni.

De kiskorban is voltak gondok. Egyáltalán nem volt hozzá türelme, nem volt következetes. Rengeteg dolgot inkább ráhagyott, mert úgy könnyebb. Ennek hála rettentően akaratos és hisztis volt már kamaszként is, amiből általános iskolában is komoly beilleszkedési gondjai lettek.

Oldalakat tudnék még írni.

Ugyanarról az anyáról van szó, és mégis ég és föld, ahogy fiatalon és idősen gyereket nevelt.

2017. febr. 26. 13:37
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, hogy ezt leírtad. Náluk is hasonló a helyzet, egyébként a párom már 26 éves, idén lesz 27, én pedig 24.

Mikor még hajlandó voltam az anyjához elmenni, akkor folyton azzal jött az anyja, hogy az én szüleim még fiatalok és hogy én úgysem érthetem, hogy milyen nehéz neki, stb. Mikor felhoztam példaként a 10 évvel idősebb nagymamáim esetét, akkor végképp kivertem nála a biztosítékot.

Az én páromat is zsarolta az anyja (például hogyha elköltözik, akkor elengedi az utcán a kutyáját), hogy ne költözzön el otthonról, pedig abban a vidéki városban, ahol laknak ha akadt is volna a végzettségének megfelelő munka, máshol a dupláját kapja érte. Ezt követően az anyja azt találta ki, hogy eladják a vidéki házukat és vesz nyugatabbra egy másikat, ott majd ellaknak hármasban (apja, anyja és a párom).

Mivel nálam néha sok a közöttük lévő erős szál, így az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásaikkor felmerül bennem, hogy minek vagyok vele. Például ha az anyjával akar lakni hát hajrá, de akkor nekünk nincs közös jövőnk, mivel én nem asszisztálok egy majomszeretethez, pláne, hogy az anyja elejétől kezdve ellenséges velem, mert szerinte ellopom tőle a fiát. Végül albérletben költöztünk össze, próbálom közöttük lazítani a szálat, már a párom is kezd ráébredni, hogy az anyja "túl sokat akar", de ettől függetlenül elfogult az anyjával, az anyja pedig egyre jobban utál engem, mert szerinte a fia miattam mer neki ellent mondani, hisz régen ugrott minden szavára. Minden esetre az anyja az egyetlen konfliktus forrás kettőnk között.

2017. febr. 26. 14:10
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez inkább emberfüggő, nem korfüggő. Aki 40 fölött vállal gyereket, abból kétféle van: egyik, aki eddig nem akarta vagy nem talált megfelelő párt, másik meg, aki tizenöt éve próbál teherbe esni, de nem sikerül, aztán hirtelen mégis. Előbbiek teljesen normálisan képesek gyereket nevelni, szerintem az övék az, ami miatt egyesek azt mondják, hogy az idősebb szülők gyerekei értelmesebbek. Utóbbi viszont jellemzően majomszeretettel csüng a gyerekén, túlfélti, nem engedi önállósodni.

Én is ismerek olyat, akit 43 évesen szült az anyja, meg egyet, akit 42 évesen, előbbi már tiniként kint volt cserediákként Amerikában, húszévesen stoppal járta Európát a haverokkal (90-es évek, akkor még elfogadottabb volt), a másik meg a mai napig mindennap beszél az anyjával, hétvégenként muszáj meglátogatnia, pedig botrány van (100 km-re laknak, de az elköltözéséből is balhé volt).

Másik, ami szerepet játszhat, az, hogy az idős szülők gyerekei nagyobb részben egykék, és az egykékre jobban "rá tud telepedni" az anyjuk (főleg, ha fiú, és főleg, ha az anya elvált vagy özvegy).

2017. febr. 26. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!