Normális, ha a 10 éves öcsém, és a 6 éves húgom még a szüleinkkel alszanak?
A párom 10 éves öccse is a szülőkkel alszik egy ágyban. Lenne külön szobája, de azt nem használja. Nemhogy suliba nem mehet egyedül (az iskola mellett laknak, kb 10m séta) egy pohár vizet nem tölthet magának. Így kell nem önállóságra nevelni egy gyereket. A mai napig csodálom, hogy a páromból normális felnőtt lett, pedig együtt vagyunk már pár éve.
Szerintem amúgy beteges.
Nem normális. Családunkban is volt ilyen eset, családi rendezvényeken a kiskamasz gyerekek konkrétan az anyjuk mögött bujkáltak és egy szelet süteményt nem mertek elvenni egyedül. Teljesen önállótlanok, mostmár huszonévesek látszik rajtuk, hogy nem volt túl normális a gyerekkoruk.
Plusz egy 10 év körüli gyereknek általában már van igénye önállóságra, még akkor is ha egy kicsit tutyimutyi. Olyankor még nagyobb örömet okoz, ha tud bizonyítani. Ideje lenne rábízni pár feladatot szegény gyerkőcökre, nekik is jót tesz ha büszkék magukra és mások is értékelik az erőfeszítéseiket.
Nekem 6 éves a fiam, és ő is szeret velünk aludni. Azt mondja, így nyugodtabban alszik. Én is érzem, hogy ez neki fontos. Ettől függetlenül elmondtam neki az én szempontjaimat, és közösen kialakítottuk azt a szabályt, hogy minden héten egyszer aludhat az ágyunkban. Van saját szobája, kényelmes ágya, ahonnan átlát a hálószobánkba. Ha ott alszik, akkor sem ébred fel éjszaka.
Hogy normális-e? Akkor igen, ha ez senkinek nem okoz gondot. Ha a szüleidnek jó így, akkor nem tehetsz semmit.
Eljön majd az idő, amikor a testvéreid már nem akarnak velük aludni. De most ehhez vannak hozzászokva, és biztonságérzetet ad nekik. Az öcséd talán azért alszik a szüleiddel, mert a húgod is, és nem akar kimaradni belőle.
Kérdezd meg a szüleidet, hogy nekik ez jó-e. Ha nem, elég nagyok már a gyerekek, meg tudnák velük beszélni a dolgot, megfelelő érvekkel, biztosítva őket arról, hogy a szüleid szeretik őket, és kihangsúlyozva, hogy már nagy és okos gyerekek, a saját ágyukban is tudnak aludni. Nem kell drasztikusan csinálni, lehet kompromisszumos megoldás, pl. egyik nap itt, másik nap ott, aztán később ritkítani. Ha néha rosszat álmodnak vagy betegek, az lehet kivétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!