Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak, hogy anyám...

Mit csináljak, hogy anyám békén hagyjon?

Figyelt kérdés

11.-es lány vagyok, gimnáziumban tanulok. Általánosban kitűnő voltam, nagyon sok versenyre jártam eredményesen.

9. év végén 3 tárgyból volt négyesem: matekból, fizikából, tesiből - ahhoz egyszerűen béna vagyok.

10.-ben ugyanezek a tárgyaim lettek négyesek év végén, plusz a kémia, a szerves kémia nem ment, 7-8 órákat készültem a témazárókra, de sose sikerült ötösre.

11.-es vagyok most, félévkor fizikából, tesiből és bioszból lesz négyesem. Bioszból azért, mert a tanárunk rettenetes, senkinek nem sikerül jól teljesíteni, egy lehetetlen nőről van szó. Minden órára, dogára készülök, de rendszeresen olyat kérdez, amit nem ad le vagy máshogy. Matekból hármasom lesz. Arra is készülök rendesen és becsülettel, segítséget kérek másoktól, a házikat megcsinálom, dolgozatokra is gyakorlok, de nem megy, itthon hiába értem és dolgozok rajta, a tanárnő sokkal többet vár el, mint kéne (pl. emelt szint közép szinten) vagy lead.

Anyám év eleje óta folyton piszkál a tanulással, ha négyest vagy hármast kapok, kiakad, nem szól hozzám, veszekszik és ordibál velem. Hiába magyarázom neki, hogy így is a legtöbbet nyújtom, amit tudok, rendesen tanulok és kêszülök, veszekszik velem. Karácsony óta minden nap megy a balhé, ma már nagyon ideges lettem és ordítottam én is, erre ő kétszer vagy háromszor megpofozott. Nem fogja fel, hogy én próbálom a maximumot nyújtani és magyon is igyekszem, de nem lehetek mindenből a legjobb és ő ezt nem fogja fel. Az összes érettségi tárgyból ötös vagyok, egyedül a matek hármas, de azt is ki akarom javítani év végére négyesre. A bioszból is ötöst akarok csinálni addigra. De nem érti, hogy az 5 tantárgyon kívül semmi másra nem lesz szükségem, sehol nem fogják nézni és kérdezni, mert nem tanulok velük tovább. Egyszerűen nem vagyok reál beállítottságú, bármennyire is próbálkozom. Persze a humán és nyelvi tárgyakért sosem vagyok megdicsérve, ahol kevés tanulással ötös vagyok és a legjobbak között. Ha erről teszek említést, azt figyelmen kívül hagyja, csak az a 3 tantárgy számít, ami nem megy (tesi nem érdekel, és talán az anyámat se). És hiába dolgozok solat, akkor se vagyok képes többre. Hatalmas nyomás és stressz van rajtam, nagyon rosszul alszom és folyton kaparom a hátamat, így tiszta seb, de ezt se veszi észre. Szerintetek igaza van, jogosan követel és vár el ennyit? Mert szerintem nem normális. A környezetemben mással nem teszik ezt. Ilyen jegyekkel és jó érettségivel, persze simán felvesznek egyetemre, ahová anyám nem jutott el és biztos ezt akarka kompenzálni. De nem fogja fel, hogy rohadtul elegem van, szerinte ez egy szörnyű bizonyítvány, elzüllöttem és egy senki lesz belőlem. Érdekel a divat, a sminkelés, vannak barátaim és hétvégente eljárok bulikba, havi 1-2 alkalommal, anyám szerint azért ilyen borzasztó a bizonyítványom... Én már mem tudom, mit csináljak vele, hiába magyarázom neki, hogy küzdök, tanulok, egyedül a matek gáz, de ki akarom javítani, mások se jobbak, ezek a jegyek nem fognak számítani sehol és év végére megpróbálok jeles lenni (ami persze csak azért fontos, mert ez sokkal jobban hangzik, ha büszkén el akarja p*fázni, már bocsánat), ő csak a már korábban említetteket szajkózza. Néha az lenne a legjobb, ha el tudnék költözni itthonról, minden délután balhé és sírás van. Nem is tudom, mit momdhatnék még, tele van az agyam mindennel. 17/l

2017. jan. 5. 18:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
92%

Ne foglalkozz anyáddal. Szerintem kifejezetten jó tanuló vagy ennyi alapján. Most az, hogy matekból -as vagy számít bármit is? Összedőlt a világ? Nem.

Úgy tanulj, ahogy neked jó. Ilyen szülő mellett mondjuk nem lehet, főleg, hogy ennyi idő alatt nem jött rá, hogy mik a határaid.

2017. jan. 5. 18:47
 2/11 anonim ***** válasza:
71%
3-as
2017. jan. 5. 18:47
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nem jó, hogy ennyire hajt és piszkál, mert neked is és mindenkinek van határa, amit nem is érdemes túlfeszíteni, mert káros, ahogy neked is kimerítő.

De ez sok családban van így, a szülők maximalistát akarnak a gyerekből kihozni, hogy dicsekedjenek velük, pedig a te korodban még nem szabadna az agyonhajszolást erőltetni.

Valahogy rá kell hagynod ha kötekedik, ha meg bántani, akkor mond, hogy nem fogsz ennyit se teljesíteni, inkább lógsz suli után, ha ez nem elég jó neked.

2017. jan. 5. 18:49
 4/11 anonim ***** válasza:
20%
Szívesen meghallgatnám édesanyád álláspontját is.
2017. jan. 5. 19:02
 5/11 A kérdező kommentje:
Azt is leírtam. Szerinte rosszul tanulok, elzüllöttem, lazán veszem az iskolát. Szerintem a jegyeim nem erről tanúskodnak, és ő is látja, hogy ami nem ötös, azért is küzdök és próbálkozom. Meg amiket feljebb is írtam.
2017. jan. 5. 19:08
 6/11 anonim ***** válasza:
94%

Semmit. Nem egyszerű, egy pár hónap kell, amíg megszokod, de egyszerűen ne válaszolj, ne reagálj semmit, ha erről kezd el beszélni.

Így viszont hatalmas stressz lesz ez is, azt próbáld valahogy levezetni, menj el egy körre sétálni, vagy valami, ami beválik neked.

2017. jan. 5. 19:32
 7/11 anonim válasza:
És mi akarsz lenni? Minek akarsz tanulni? És mit szeretne ő, hogy továbbtanulni?
2017. jan. 5. 20:56
 8/11 anonim ***** válasza:
Nem kell vele foglalkozni mert elég ostoba nő lehet
2017. jan. 5. 21:01
 9/11 A kérdező kommentje:

Pszichológiát szeretnék tanulni, illetve ha matekból sikerül összeszednem magam, a humán erőforrásokat is megjelölném.

Ez neki is tetszik.

2017. jan. 5. 22:35
 10/11 anonim ***** válasza:

Anyád sérült, mentális beteg. Valahogy hatni kellene a szemléletére.

Segítőkész az osztályfőnököd? Ha igen, kérd meg, hogy beszéljen vele.

Lehetőleg messzire menj egyetemre, legyél kollégista.

A sima pszichológiát nem ajánlom, túl divatos a szak, túl sokan tanulják-nem hinném, hogy könnyű vele jól elhelyezkedni.

2017. jan. 6. 08:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!