Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Azt miért nem veszik figyelemb...

Azt miért nem veszik figyelembe, hogy én mit akarok?

Figyelt kérdés

14 éves lány vagyok. Az egyik karácsonyi "ajándékom" az volt, hogy a szüleim bejelentették, júniusban elköltözünk egy másik országba. Egy olyanba, ahol még sosem jártunk és még a nyelvét sem beszéljük egyáltalán, ráadásul nem is a szomszédban van.

Engem nagyon lesújtott ez az egész. Nem akarom itthagyni az eddigi életemet. Imádom a sulimat és az osztályomat, ráadásul 8 osztályos gimibe járok, így érettségiig velük tanultam volna. Nagyon sok jó barátom van, sok időt töltünk együtt sulin kívül is. Ezen kívül járok sportolni is, egész komoly szinten, diákolimpián voltam már 3. helyezett, és ezeket az edzéseket is nagyon szeretem, a csapattársaim is a barátaim közé tartoznak, imádok versenyekre járni.

A rokonaink is mind itt vannak a közelben, tesóm nincs, ezért az unokatesóimat érzem félig tesómnak, egyidősek vagyunk kb. és nagyon jól kijövünk, heti egyszer legalább találkozunk, ahogy a nagyszülőkkel is. Mindannyian borzasztóan hiányoznának.

Tudom, hogy más ebben egy óriási lehetőséget lát, meg örülne az új kalandnak, meg hogy másnak sokkal nagyobb problémái vannak ennél, de akkor is, engem lesújtott a bejelentés, hogy 6 hónap múlva itt kell hagynom az egész eddigi életemet, illetve csak a szüleim és néhány személyes tárgyam maradna meg belőle. Pedig én szeretem a mostani életemet, imádom a sulit, az edzéseket és a barátaimat, meg a rokonainkat. Még a házunkat is, a városomat is.

Oké, tudom, hogy van repülőgép, haza lehet jönni, de több ezer km-es távolságból maximum évente 1-2-szer fogunk hazajönni. A többi barátnőm minden nap látja majd egymást a suliban, én meg megjelenek évente 2-szer... nagyon nem lesz ugyanaz, ki fogok esni a baráti körből, még úgy is, ha interneten tartjuk a kapcsolatot.

Mi lesz a sporttal? Oké, hogy a másik országban is lehet ezt a sportot űzni, de közel sem ilyen szinten, mint nálunk, mert ott nincs hagyománya ennek a sportnak.

Attól is félek, hogy fogok beilleszkedni, ha nem beszélem a nyelvet. Tudom, addig még van fél év, már kerestek is nekem magántanárt, de azért fél év alatt nem jutok el olyan szintre, hogy rendesen tudjak beszélgetni, és félek hogy emiatt kirekesztenek.

A legjobban az zavar, hogy a szüleim egyáltalán nem kérdezték meg tőlem, hogy akarom-e ezt. Nem az volt, hogy kikérték a véleményemet, aztán ők is elmagyarázták az álláspontjukat, hogy miért szeretnének költözni. Akkor elfogadtam volna, mert elvégre ők a felnőttek, ők a szüleim, övék a döntés joga. Az zavar, hogy engem abszolút nem vontak be ebbe, meg sem kérdeztek, csak váratlanul a kész tényt közölték. Ráadásul karácsonykor, hát nem volt jó hangulatom az ünnepekben...

Szerintetek jogosan vagyok mérges a szüleimre emiatt? Nem a költözés miatt, hanem hogy nem szóltak előtte, nem kérdeztek meg róla).

2016. dec. 30. 09:49
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
7%

Aki külföldön megállja a helyét az valami, lehet fejlődni, világot látni :) otthon maradni meg nagyon kényelmes :)

Kinek mik az igényei és a határai :) :) :)

2016. dec. 30. 15:43
 32/42 anonim ***** válasza:
30%

"Aki egyszer külföldön élt nem nagyon megy vissza :) Miért is menne :)"

Ha az igazság mínuszt ér ám legyen! :D

Azt írtam, hogy aki már kint élt annak már az igazi, nem azt, hogy aki még otthon van annak szar :) ...

2016. dec. 30. 15:52
 33/42 anonim ***** válasza:
49%

Utálom az ilyen szülőket,akik nem képesek figyelembe venni a gyerek véleményét, ők döntenek és kész,fogadja el.

Igenis meg kellett volna veled beszélni már hónapokkal ezelőtt és hagyni időt,hogy te is átgondold, legyen időd felkészülni stb.

Ha egyáltalán nem szeretnél elköltözni,akkor beszélj a nagyszüleiddel/nagynéniddel, vagy bárkivel aki felnőtt ember és közel álltok egymáshoz. Biztosan megoldható,hogy itthon maradj,legalább amíg a gimit befejezed. Gondolom a nagyszüleidnél lakhatnál.

De érdemes azért átgondolnod, mert jó lehetőség, hamar meg tudsz tanulni egy teljesen új nyelvet, új barátokat szerezni, kultúrát, tanulni stb.. Jó lehetőség szerintem, de gondold át.

A barátaidhoz annyit mondanék,hogy jó eséllyel a nagy részükkel amúgyis megszakadna a kapcsolat érettségi után. De amúgy így is tudod tartani velük a kapcsolatot.

Nálunk is volt aki kiment ennyi idősen külföldre. Évi 1-2 alkalommal jártak haza.Mindig szólt előre és találkoztunk,meg évközben is beszélgettünk rendszeresen. Azóta eltelt sok év,még mindig jóban vagyunk.. Szóval nem lehetlen tartani velük a kapcsolatot, de tény,hogy nehéz lesz.

2016. dec. 30. 15:54
 34/42 anonim ***** válasza:
46%

A szüleid bejelentették, hogy mennek, de neked nem muszáj. Ha nagyon nem szeretnél elmenni, nézzetek körül a családban, nincs-e olyan rokon, aki szívesen befogadna. Azt írod, az unokatestvérek a közelben laknak. Esetleg az iskoládnak van kollégiuma, oda költözhetsz és hétvégeken mész "haza" a rokonokhoz. Így rájuk sem hárulna olyan nagy teher.

Így persze a szüleid lesznek távol, de nem kell megtanulnod norvégul, maradhatsz az iskoládban a barátaiddal és a rokonság közelében.

2016. dec. 30. 17:02
 35/42 anonim ***** válasza:
100%
Ha a szülök azt akarják, hoyg a gyerek menjen, akkor nem maradhat MO-on nélkülük, akár befogadná valaki, akár sem.
2016. dec. 30. 17:48
 36/42 A kérdező kommentje:

Köszi az újabb válaszokat is.

Nem maradnék itthon a szüleim nélkül, megyek velük, és igyekszem a dolog pozitív oldalát nézni, mert tényleg sok szempontból hasznos lesz. Amúgy jó a kapcsolatom a szüleimmel, és szoktunk sokat beszélgetni is, eddig sokmindent megosztottak velem, nem értem, hogy miért gondolták úgy, hogy pont ebben a nagy dologban jó ötlet a "meglepetés"... Meglepett, az biztos, de inkább sokkolt, sokat sírtam is utána, mert nagyon hirtelen ért, hogy júniusban itt kell hagynom mindent.

Szóval a "tálalással" van leginkább bajom, sokkal jobb (és könnyebb számomra) lett volna, ha az elejétől bevonnak, nem amikor már minden el van rendezve.

De mivel amúgy nagyon szeretem a szüleimet, és jó a kapcsolatunk, az sem lenne jó megoldás ha itthon maradnék, mert akkor meg ők hiányoznának borzasztóan.

Szóval igyekszem a pozitívumokra gondolni, tényleg jó lesz, ha megtanulok egy új nyelvet, talán később a munkámban is hasznos lehet, bár még nem igazán tudom, mit akarok dolgozni (de az idegen nyelveket szeretem, angol és német jól megy). Más kultúrák is érdekelnek, csak attól félek, hogyan fognak engem fogadni, be tudok-e majd illeszkedni.

Amúgy nincs konkrét időpont hogy mikor jönnénk vissza, de a szüleim hosszabb távra terveznek, mert már nagyon elegük van néhány itthoni dologból.

Igen, 18 évesen visszajöhetek, de nem lesz magyar érettségim, és én mindenképpen szeretnék egyetemre menni majd, szóval azzal is bonyodalom lenne. De hát csak meg lehet valahogy oldani, csak most ilyenek jutnak folyton az eszembe.

A legjobb az lenne, ha találkoznék kint szintén magyar kamaszokkal, majd utána is nézek valahogy.

Köszönöm a biztatást, jólesik, remélem tényleg jól fogom ott érezni magam és lesznek új barátaim...

2016. dec. 30. 18:18
 37/42 anonim ***** válasza:
0%
Diákolimpián nem szerepel a vívás.
2016. dec. 30. 18:52
 38/42 A kérdező kommentje:

37-es, ezt honnan veszed? :D

Itt vannak pl. a legutóbbi eredmények: [link]

2016. dec. 30. 18:56
 39/42 anonim ***** válasza:
10%

Irigylem a problémádat. Én Romániában élek, igaz, magyar iskolába járok. Viszont az osztálytársaim nagy része tahó, és elég kevés barátom van. Ha a szüleim azt mondanák, hogy kiköltözünk Norvégiába, nagyon boldog lennék.

Persze, megértem a problémádat, te nem olyan szar környezetben élsz, mint én, és az elején biztosan nem lesz könnyű. Abban is igazad van, hogy szólhattak volna hamarabb. De lehetséges, hogy 5 év múlva meg fogod köszönni a szüleidnek. Bár nem jártam még Norvégiában, de jókat hallottam és olvastam róla, biztos nagyszerű hely lehet. Nem valószínű, hogy ki fognak közösíteni, szerintem Magyarországon (vagy Romániában) sokkal több kirekesztő f.asz és pics.a van, mint ott.

2016. dec. 30. 20:06
 40/42 anonim ***** válasza:
87%
A szüleid mit szoltak a reakciodhoz? Gondolom a bejelentés utan látták rajtad hogy nem vagy boldog..
2016. dec. 30. 20:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!