Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csinálnál, ha megtudnád,...

Mit csinálnál, ha megtudnád, hogy a lányod teljesen kikészül az egyetem miatt? Mit tegyek, ha a barátom beszélni akar a szüleimmel?

Figyelt kérdés

A közvetlen családtagjaim közül szinte mindenki jogot végzett. Én is elhittem, hogy nekem ez jó lesz és menni fog. De jelenleg nem így fest a helyzet...

Kivagyok a zh-któl, a kezdődő vizsgaidőszaktól.

Nem igazán eszek, de ha igen, akkor általában azt is kihányom.

Most is tiszta ideg vagyok, 2-3 naponta elszívok egy doboz cigit, pedig az egyetem előtt bulikban szívtam pár szálat és ennyi volt, nem is vettem magamnak cigit soha.

Nem is alszok igazán, nagyon maximum 5 órát szoktam, de a 3-4 jellemzőbb.

Ráadásul rengeteget tanulok, de az eddigi zh-m nagy része így sem sikerült, vagyis a legfontosabbak nem. Pedig tanulok, nem járok sehova, ingázok a lakásom és az egyetem között.

De a barátomnak ebből már elege van, hogy nem ér annyit egy diploma sem, hogy tönkretegyem magam. Ő már elvégezte ugyanezt az egyetemet és mondta, hogy ennél csak durvább lesz, az első év "bemelegítés" és szerinte jobb lenne szakot váltanom, mert az egyetemi éveimnek nem arról kell szólnia, hogy élőhalottként várom a nyarat minden évben... Mondtam neki, hogy akkor mostantól jobban figyelek, meg többet alszok és rendesen fogok enni, de aztán megtudtam, hogy 1-es lett egy zh-m, amire éjjel-nappal tanultam és ettől kiborultam, konkrétan másfél órán át zokogtam. Igazából nem is az 1-es miatt, hanem hogy alig aludtam, az iskola miatt megszakad kb. mindenkivel a kapcsolatom, mert nem jut időm senkire. A barátom pedig mondta, hogy ő ezt nem akarja nézni még 4 és fél éven át, ezzel csak magamat teszem tönkre és beszélni akar apáékkal...

De nem akarom, hogy csalódjanak bennem.

18L

2016. dec. 11. 21:52
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
44%

Szia!

1. Szerintem ne add fel! Bele fogsz jönni és most elnézést, hogy ezt írom, de ne hallgass a barátodra! Ne válaszd a könnyebbik utat, mert az sehova nem vezet az életben!

2. Sportolsz valamit, kikapcsolódsz néha? Lakás és egyetem közt ingázással kb azt éred el, hogy elkalandoznak a gondolataid menet közben, így fele annyira leszel csak hatékony, mint egyébként.

3. Szerintem a tanulási technika sem mindegy. Próbálj utána nézni a neten, hogyan lehet, hatékonyan tanulni pl. 7x-er ismétlésnél már megjegyzi az agy a tanultakat stb.

4. Stressz kezelése-a legnehezebb. De tehetsz ellene. Vitaminokat szedhetsz D, orvos javasolta nekem vizsgaidőszakban az Omega3 kapszulát, a szelént, B-vitaminok nekem csodát tett.

5. És egyben legfontosabb, ha tényleg ennyire nem szereted amit csinálsz, miben vagy jó?- akkor abba az irányba kell menni. Ma már amúgy sem könnyű jogász szakmában elhelyezkedni.

Tudom 18 évesen még egyébként sem kiforrott a személyiség, még bármi lehetsz effektív.

Mehetsz közgazdasági irányba is, vagy bármi, csak bölcsésznek ne ülj be céltalanul az egyetemi "melegedőbe" mert az a biztos lejtő.

Más szakok? - politológia, stb.

2016. dec. 12. 09:34
 22/25 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy nem eszel és alig alszol hihetetlenül sokat nyom amúgy a latba. Én egyetem első félévében szintén ilyen voltam, nagyon rosszak voltak a jegyeim is. De annyira nagy volt a stressz, hogy egy nap elpattant valami a fejemben, és azóta NEM VAGYOK HAJLANDÓ mások véleményével, rémisztgetéseivel foglalkozni (fölösleges, mert nem mindenkinek ugyanolyanok a képességei, ami nekik nehéz, lehet nekem könnyű lesz), NEM tanulok este 11 után, akkor se, ha nem sikerült befejeznem (inkább hetekkel előbb elkezdek tanulni, apró részekre osztva az anyagot) Azóta 4.6-4.7 körüli átlagot produkálok és sokkal boldogabb az életem. Tudom, hogy nehéz átállni egy ilyen hozzáállásra, de szerintem mindenképp pozitív irányba változnának az eredményeid. Ha pedig így sem menne - akkor igen, talán nem neked való ez a szak. Ám ilyen szép érettségi eredménnyel kötve hiszem, hogy képtelen lennél elvégezni a jogot. Kérlek a saját érdekedben, akár pszichológus segítségével is, próbáld meg más szemmel nézni a dolgokat.
2016. dec. 12. 09:46
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

A másik, a cigit azonnal tedd le ! :D még le tudsz róla szokni és le is kell!

A bagó nem oldja meg a stresszt!

És a másik- észrevettem egy érdekes, ellenben igen gyakori jelenséget abban, amit leírtál.

Most segítő szándékkal leírom, hogy tisztán láss! És ne sértődj meg kérlek, azért ismerem fel ezt ilyen könnyen, mert velem is megesett.

Szóval adott a családod, anyud apud régen szétmentek valószínűleg. Anyudnak új társa van. Közben, te nem találod túlzottan a helyed a családban és még az is frusztrál, hogy nagy elvárásokat támasztanak feléd.

Más részről ott a barátod, aki olyan típusnak tűnik így nálad 5?-6-7? évvel idősebben, aki szeret gondoskodni, aggódni, picit dramatizálni a helyzetet, neked ez meg jól esik, mert végre valaki törődik veled.-Ez viszont káros.

Most képzelj bele, átmész vhova máshova, ott is ugyan így marad minden, ott is bestresszel és akkor az sem jó, eljössz onnan is. És akkor mi lesz? Elmennek az évek, lehet, hogy a barátod menet közben elhagy, lehet, hogy összeházasodtok, te pedig ott állsz minden nélkül és mész minimálbérért takarítani/pénztárba. Ezt szeretnéd? -mert ez is lehet, ez a könnyebbik út.

Ne a szüleid végett tanulj és ne a barátod befolyásoljon, magadnak akarj egzisztenciát teremteni valahol valamiben, de az életedre káros elemeket rázd le magadról.

( anyukám és főiskolán tanult anno 30 éve, mikor kezdett nehezedni apukám lebeszélte róla, mai napig bánja, hogy nem fejezte be).

2016. dec. 12. 09:53
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

Ha a barátod és kb az egész családot elvégezte már a jogi egyetemet,akkor nem tudnak ők segíteni neked valamiben? Gondolok arra,hogy ők hogyan tanulnak,milyen módszerekkel..stb

A kevés alvást és cigizést meg fejezd be.Ha csak 3-4 órákat alszol,akkor nem fogsz tudni olyan hatásfokkal készülni..Inkább aludj 6-7 órát legalább,ha úgy jobban tudsz koncentrálni és eredményesebben tanulsz.

Cigi helyett meg inkább vezesd le sporttal a stresszt.Nekem nagyon segített pl a futás.Kikapcsoltam és kicsit át is gondoltam a helyzetem,motivációt gyűjtöttem közben a tanulásra..És kicsit talán egészségesebb,mint a cigi:)

A szakváltást én akkor ajánlom,ha már legalább 1 évet lehúztál.Első félévben még a vizsgák előtt annyira nem tudhatod,hogy később bírnád -e.Még bele kell szokni,meg kell edződni

2016. dec. 12. 10:22
 25/25 anonim ***** válasza:
100%
Valami a módszereddel hibázik ez szinte biztos. Valami nem jó.De szerintem meg a képességeid megvannak. Szerintem túlzottan rágörcsölsz, stresszelsz, nem lenne szabad egy vizsgától ennyire félni, kiborulni mindig. Nem is tudsz jól teljesíteni míg ennyire parázol. Egy egészséges izgalom jobb teljesítményre sarkall, de ez már nem egészséges izgalom nálad. És ez teljesen leront. Alig alszol, dohányzol, nem eszel. Na ezek a dolgok sem normálisak. Meg kellene találni az egyensúlyt a tanulás és a többi dolog között. Amúgy meg amikor otthon megtanulod az anyagot, akkor azt otthon tudod is? Mármint letudod írni magadtól? Feltudod mondani valakinek magadtól segítség nélkül? Vagy csak úgy érzed hogy magadban megtanultad és tudod. Mert lehet hogyha vissza kell mondani nem is tudod. És ha otthon ezt 100 százalékra tudod akkor a vizsgán miért nem? Azért mert más a kérdés és nem tudod rá a választ vagy addigra elfelejted? Vagy annyira parázol hogy nem tudsz koncentrálni? Ezer dolog lehet, és inkább a barátodnak segíteni kellene, kikérdeznie, nem lebeszélni. Nálunk voltak akik az első félévi vizsgákkor megbuktak és ott hagyták. Na ez nálam nem játszott, nekem is bukta lett a matekom de eszembe sem volt otthagyni. Az igaz hogy az első félév anyagban könnyebb, de más szempontból baromi nehéz. Átszokni egy más ritmusra, másképp tanulni, kiszakadni a gimis gondolkodásból. A második félévtől számomra is minden könnyebb lett, mert belejöttem. Nagyon rossz hogy , nem biztatnak. Elveszik előre az önbizalmadat. A pasid ne apáddal beszéljen hanem segítsen neked tanulni, mert szerintem nem tudod hogy kell gyorsan hatékonyan felkészülni. Ha kell kérdezzen ki, ne lehúzzon.
2016. dec. 12. 14:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!