Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csinálnál, ha megtudnád,...

Mit csinálnál, ha megtudnád, hogy a lányod teljesen kikészül az egyetem miatt? Mit tegyek, ha a barátom beszélni akar a szüleimmel?

Figyelt kérdés

A közvetlen családtagjaim közül szinte mindenki jogot végzett. Én is elhittem, hogy nekem ez jó lesz és menni fog. De jelenleg nem így fest a helyzet...

Kivagyok a zh-któl, a kezdődő vizsgaidőszaktól.

Nem igazán eszek, de ha igen, akkor általában azt is kihányom.

Most is tiszta ideg vagyok, 2-3 naponta elszívok egy doboz cigit, pedig az egyetem előtt bulikban szívtam pár szálat és ennyi volt, nem is vettem magamnak cigit soha.

Nem is alszok igazán, nagyon maximum 5 órát szoktam, de a 3-4 jellemzőbb.

Ráadásul rengeteget tanulok, de az eddigi zh-m nagy része így sem sikerült, vagyis a legfontosabbak nem. Pedig tanulok, nem járok sehova, ingázok a lakásom és az egyetem között.

De a barátomnak ebből már elege van, hogy nem ér annyit egy diploma sem, hogy tönkretegyem magam. Ő már elvégezte ugyanezt az egyetemet és mondta, hogy ennél csak durvább lesz, az első év "bemelegítés" és szerinte jobb lenne szakot váltanom, mert az egyetemi éveimnek nem arról kell szólnia, hogy élőhalottként várom a nyarat minden évben... Mondtam neki, hogy akkor mostantól jobban figyelek, meg többet alszok és rendesen fogok enni, de aztán megtudtam, hogy 1-es lett egy zh-m, amire éjjel-nappal tanultam és ettől kiborultam, konkrétan másfél órán át zokogtam. Igazából nem is az 1-es miatt, hanem hogy alig aludtam, az iskola miatt megszakad kb. mindenkivel a kapcsolatom, mert nem jut időm senkire. A barátom pedig mondta, hogy ő ezt nem akarja nézni még 4 és fél éven át, ezzel csak magamat teszem tönkre és beszélni akar apáékkal...

De nem akarom, hogy csalódjanak bennem.

18L

2016. dec. 11. 21:52
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
0%
452 ponttal önköltséges? Miért?
2016. dec. 11. 22:22
 12/25 A kérdező kommentje:

Igazából az is rossz, hogy anya férje folyamatosan ijesztget.

Az egyetem kezdete előtt azzal, hogy milyen nehéz lesz, utána mikor nem sikerült az első zh-m, akkor jött azzal, hogy neki az átlaga végig 4.00 felett volt, meg hogyha a római jogot nem bírom megtanulni legalább egy négyesre, akkor a polgári joghoz hozzá se kezdjek majd.

Elhiszem, hogy tudja, mi hogy megy, de semmi értelme ijesztgetni. Mikor írtam római jogból is a zh-mat, előtte egész hétvégén hallgattam, hogy náluk a vizsgáztató 3 mondat után is kirúgta a vizsgáról az embereket, meg hogy alázta őket és már alapból gyomorideggel ültem neki tanulni.

Utolsó:

Mivel 465 pont kellett az államihoz.

2016. dec. 11. 22:24
 13/25 anonim ***** válasza:
34%
Szerintem csinálj egy jogaszati asszisztenst es utana jelentkezz újra. Azzal tobb pontos ia lesz,bejutaz allamira is talan es az h ingyen tanulsz azzal kevesebb lesz a stressz
2016. dec. 11. 22:29
 14/25 anonim ***** válasza:
88%
Ugyanarra gondoltam, mint 14-es jogi asszisztenst csináld meg, mellette egy felsőfokút, utána elkezded újra a jogot, lehet nem is kell felvételizned újra, csak halasztani, fiatal vagy, idődböl kitelik. Jogi asszisztens után könnyebben megy majd az egyetem is, de vannak más képzések is, amiket lehet a jogon folytatni, közigazgatás, ilyenek. Ne add fel szerintem. Az a baj, hogy nagyon könnyű téged befolyásolni és a szüleidtől kezdve, a barátodig mindenki lehúz téged lelkileg, még itt a gyk-n is amúgy. Ha ezen felül tudnál kerekedni mennének a vizsgák, ne akarj másoknak megfelelni, te akarsz jogász lenni, ne mások kedvéért csináld. Esetleg egy tanulási szakértőt felkereshetnél, sokat tud segíteni.
2016. dec. 11. 22:45
 15/25 anonim ***** válasza:
93%

Jogos, a római jog még semmi :D Azt mindenki szereti is... Nemzetközi magánjog, anyám azt emlegette... De az orvos nagynéném is mesélt dolgokat, tyű, én őket tisztelem, de a jogászokat is. Én kibuktam volna, én lusta programozó vagyok, akinek van intelligenciája, logikája és kész :D Bár tőlünk is buktak rendesen...

Nos, nekem is úgy tűnik, hogy ez nem neked való. Persze ez a te döntésed, de nagyon durva tüneteid vannak. Amikor napi 24 órában írtam szakdolit vagy 3 hétig tanultam statisztikára (szerencsém volt, hármas lett) vagy mindent tudtam és a bónusz, jegyzetben nem szereplő kérdések felét is és nem mentem át, akkor sem készültem ki. Az egyetemista létnek megvannak a maga kihívásai, de nyugi, sokszor az élet is ilyen :D.

El kéne gondolkodnod valami alternatíván. Vagy elmenni pszichológushoz, hátha. Vagy tudom is én, nem tudom, neked magadnak mennyire fontos ez. OK, hogy ezt tervezted, de most szembesültél dolgokkal már a legelején... Nem látok rá az életedre, nem tudom, mi lenne jó, de nagyon rossz jelek ezek.

2016. dec. 11. 22:56
 16/25 anonim ***** válasza:
97%
A szorgalmad megvan, sokat és kitartóan tanulsz. Két dolog lehet, vagy nem elég jók a képességeid vagy a tanulási módszered nem jó. Esetleg mindkettő. Szerintem, mielőtt feladod ezt a szakot, keressetek meg egy tanulási szakembert.
2016. dec. 11. 23:24
 17/25 anonim ***** válasza:
87%

"Igazából az is rossz, hogy anya férje folyamatosan ijesztget. "

És te ettől nem tudsz zh-n, ahol nem zavar senki, időd is van, teljesíteni? Szorgalommal, s..ggeléssel össze lehet kotorni viszonylag magas pontszámot a gimiben, de ez egy egyetemen kevés, ha pszichésen ennyire nem bírod a nyomást.

2016. dec. 12. 00:17
 18/25 anonim ***** válasza:
96%

Ha ennyi pontod volt, akkor nincsenek rossz képességeid, egyszerűen nem neked való ez a szak, vagy azért nem megy, mert bepánikoltál és túlpörgöd.

Annyi irányba lehet menni bölcsészként is, kb egy különlegesebb nyelvtudással egész jó állásokat meg lehet csípni, dolgozik így pár barátnőm. Persze, saját ügyvédi irodával jobban dőlne a pénz, de szerintem a pénz nem ér annyit, hogy kikészülj érte. Ha így végeznéd el, akkor a végére már jó eséllyel gyűlölnéd, vagy úgysem vinnéd magasra, mert ami ennyire nem megy, azt lehet, hogy nem kéne erőltetni.

Amúgy meg ismerek olyat is, aki szakot váltott, vegyészről nyelvre, mert rájött, hogy még a humán/reál vonalat is elrontotta. A szülei elsőre nem örültek, de amikor látták, hogy mennyivel jobban érzi magát a bőrében és mennyivel kiegyensúlyozottabb, akkor belátták, hogy ez a neki való.

Gondold végig, hogy lenne-e más, amit szívesen csinálnál. Ha úgy állsz anyádék elé, hogy a jogot nem, de semmi más terved, akkor az nem jó pozíció. Kérd meg a barátodat, hogy adjon pár napot átgondolni és ha rájössz, hogy mit akarsz, akkor elmondod nekik te.

2016. dec. 12. 00:24
 19/25 anonim ***** válasza:
96%
Nem tudom....Én is jogász vagyok, meg még van plusz két diplomám...de a jog első évével én is megszenvedtem, tele voltam 1es zh-val. Depressziós is lettem. Az 1. utáni évek pedig mind könnyen mentek. En megtanultam MÁSKÉPP tanulni, mint gimnáziumban. Es nekem a nemzetközi jog is könnyebb volt mint a római jog, a polgári jog pedig sima. Szóval, én az első évből nem vonnék le végzetes következményeket. Lazulnod kellene, mert a görcsöd átmegy a teljesítményedre. Még csak szeptember óta jársz jogra. Semmi nem dőlt el.
2016. dec. 12. 08:26
 20/25 anonim ***** válasza:
96%
Szerintem nem lehetnek rossz kepessegeid, viszont "tanulni" nem tanultal meg a gimnaziumban. Ez nem baj, mert sokan nem tanulnak meg, es utana ugyanebben a helyzetben pislognak mint hal a szatyorban egyetemen, mert egyszeruen nem mukodik a megszokott ritmus (a sok mas ujdonsaggal egyutt). Ugye a kozepiskolas anyag egy semmi, siman be lehet magolni, olvasgatni es nagyjabol meg is vagy jo eredmennyel, mig egyetemen 10x targybol kellene egyszerre atlatni szazszor annyi anyagot, es ha a megszokott modszerekkel kozelited meg, akkor ez lesz ami most tortenik veled. Rengeteg tanulasi modszertan van, keress erre ra google-ban, ki fog dobni milliot, es kikeresheted majd probalhatod a neked legszimpatikusabbakat. Mert az hogy x ora tanulas utan mindenbol egyest irsz nem azt jelenti, hogy szar vagy, hanem hogy a fejed meg a gimiben maradt:). Majd atallsz, csak ki kell alakitanod uj rutinokat es modszereket.
2016. dec. 12. 08:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!