Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Bántó lenne, ha ezt így...

Bántó lenne, ha ezt így elmondanám nekik?

Figyelt kérdés

A szüleimnek feltűnt, hogy az elmúlt pár hónapban egyre inkább elkezdtem hanyagolnima barátaimat. Ez onnan fakad, hogy az egy osztálytársam elkezdett szekálni a beszédhibám miatt, de mindegy, most nem is ez a lényeg annyira. Csak elment az önbizalmam emiatt és elhittem, hogy ez egy olyan tulajdonság, ami miatt nagyon sokan kinevetnének (de ezt tapasztaltam is) és sokszor azt hiszem, hogy a barátaim csak szánalomból vannak velem, nem pedig azért, mert kedvelnek.

Visszatérve, szüleim mindig mondogatják, hogy ezzel nincsen semmi baj, majd lesznek olyan emberek, akik így elfogadnak. Engem viszont nagyon zavar és akárhányszor megemlítem, hogy ezzel szeretnék szakemberhez fordulni, mindig elnapolják, hogy jó, majd evisznek, de sosem lesz belőle semmi.

Ezzel csak az a baj, hogy ők nem tudják pontosan, hogy ezzel milyen együttélni és milyen ha kiröhögnek miatta. Lehet aranyosnak találják, de azért szerintem egyértelműen azt a látszatot keltem, hogy nem érzem így magam jól.

Csak annyit szeretnék velük közölni, hogy ez nagyon nem aranyos, semmilyen pozitív jelzővel nem lehet ezt illetni, ezért ne játsszák meg magukat, hanem végre ők is rájöhetnének, hogy a jövőben sem fognak engem így nagyon komolyan venni.

Amúgy elég durván dadogok. Nagyon nehezen tudok elmondani egy mondatot. Bár egy kicsit javult, mert egyik ismerősöm tudott mondani egy jó dolgot, ami segített egy kicsit. Sőt vannak szavak, amiket kimondani sem tudok, meg pár betűt összekeverek (pl a p betű helyett gyakran mondok b-t vagy az r betű helyett l-t).

15/f

2016. dec. 11. 02:14
 1/4 anonim ***** válasza:
55%

Itt két nagy probléma van: Az egyik a beszédhibád, azzal is főként az a gond, hogy a szüleid nem veszik komolyan, a másik pedig az, hogy szerinted a barátaid csak szánnak téged, ezért a barátaid.

Én azt gondolom, mindkettőn te tudsz változtatni. Egyrészt, a tinédzserek kellően őszintén reagálnak, hidd el, senki nem szánna rád időt, energiát, ha nem lennél valóban fontos neki. A barátaidat hanyagolni a lehető legrosszabb döntés. Én megértem, hogy van egy enyhe paranoiád a dadogás miatt, de a beszédhiba mellett ezt is érdemes lenne kezeltetni.

Iskolai pszichológus, logopédus nincs nálatok? Olyan, akihez magadtól is elmehetsz? Illetve a háziorvostól is kérhetsz segítséget, nem feltétlenül kell várnod a szüleidre - pláne, ha ők ilyen nemtörődöm emberek.

És igen, nyugodtan mond meg, ami a lelked nyomja, de közben gondolkodj te is megoldáson. Nem neked kéne, de ha nincs más út... Kérj segítséget!

2016. dec. 11. 02:33
 2/4 Andizsuzsi ***** válasza:
87%
Megkéred az osztályfőnöködet, hogy küldjenek el a nevelési tanácsadóba . Nem is értem, eddig ez miért nem történt meg.
2016. dec. 11. 07:35
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Elöször is: ha nem tudod elmondani a problémát a szüleidnek, akkor írd le. Ez a te esetedben azért is jobb, mert ha ideges, deszült vagy, akkor - ahogy általában szokott lenni - a beszédhibád még rosszabb.

Másodszor keresd fel a háziorvosotokat és kérd töle, hogy irányítson át logopédushoz, és utána járj hozzá. (14 éves kortól nem kell a szüleidnek elmenni veled orvoshoz, mehetsz egyedül is.) És ha valamit javasol, akkor azt gyakorold, még akkor is, ha hülyeségnek tünik, mert ö tudja, mit miért mondd.

Harmadszor hidd el, senki nem barátkozik veled csak azért, mert sajnál, ez nekik lenne túl megeröltetetö, stresszes és kellemetlen - szóval bízz bennük.

A logopédushoz egy megjegyzés: egy rokonom elég erösen selypített, emellett több hangot legalább is idöként rosszul ejtett ki - hasonlóan ahhoz, ahogy te is említetted. A logopédus erre - többek közt - azt is elöírta, hogy naponta legalább egy órát cumiznia kell (rendes babacumival), hogy a szájüreg tartása meg a nyelvállása megváltozzon. Kb. egy év alatt eljutott oda, hogy kicsit odafigyelve lassabb beszédre jóforan hibák nélkül tud beszélni.

Szóval akármilyen, látszólag hülye ötlete van, fogadj szót, mert oka van a javaslatának.

2016. dec. 11. 08:13
 4/4 anonim ***** válasza:
2016. dec. 11. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!