Jogos anyámék követelése?
Sajnálom, hogy ilyen szüleid vannak, nem lehet könnyű... :(
Én bizony közölném velük, hogy az, hogy gyereket vállaltak, az ő döntésük volt, nem én kértem, hogy megszülessek és neveljenek fel, ők akarták. Felnőttként már képes és hajlandó vagyok felelősséget vállalni magamért - de CSAK magamért.
Jogilag egyetlen dologra lennél kötelezhető: ha ők történetesen idősek otthonába költöznének, és nem tudnák fizetni a költségeit, akkor az ellátásuk költségeit követelhetnék rajtad.
Nem volt otthon rémes élni csak nem tetszettek a szabályok amiket felállítottak erre apám dühkitörést kapott hogy el lehet költözni és meg lehet mutatni hogy hogyan kell élni. Ennek hatására én elköltöztem.
Nem igazán éhezhet* Bocsi, de telefonról írtam és az automatikus szótár kijavította és nem tudtam minden szóra figyelni, lehet még lesznek ilyen hibák.
Emiatt nem tudnak perelni, ne félj.
Mégis milyen alapon? A gyerekem nem ad pénzt?
Ott röhögnék ki őket.
Joggyakorlat szerint az is munkaképes akinek egy ép keze van, ha még nem nagyon öreg. Jog szerint nem jár nekik Tőled semmi, mert nem szorulnak tartásra (Ptk. 4:194).
Erkölcsileg, etikailag sem várható el tőled, hogy épkézláb szülőket támogassál, főleg úgy hogy már 18 évesen elpateroltak. A normális szülői hozzáállás az, hogy amit gyerekei kapnak, beleértve a gondos taníttatást is, azt gyerekeinek a gyerekeik felé kell visszaadniuk.
Szánalmas hogy pénzt koldulnak tőled, simán mondd meg nekik, hogy nincs felesleges pénzed. Nem kell magyarázkodnod, hogy mi mindenre kell neked is.
Ha sajnáltatni akarják magukat, simán mondd meg nekik, hogy reméled hogy most tanulnak abból ha elárverezik minden ingóságukat, pár kartondobozt esetleg majd adsz nekik. Reméled ebből tanulnak, mert akkor sem tudsz nekik segíteni ha újabb adósságot csinálnak, és akkor már a lakásukat árverezik el.
Ptk. 4:194. § [A rokontartásra való jogosultság]
Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!