Hogyan kérjek apukámtól a jogosítványra pénzt?
23 éves vagyok, 18 éves korom óta nem igen kaptam tőle pénzt, ha mégis akkor azt magától adta. Tavaly a húgom jogosítványát fizette ki, idén nyáron felajánlotta, hogy az enyémet is kifizeti csak járjak utána és mondjam meg mi mennyibe kerül. Én nem szeretek kéregetni, azt hittem előre ad majd időnként adott összeget, hisz ő látja, hogy egy hónapban mennyi pénzt tud erre szánni.
Ennek ellenére ez úgy nézett ki, hogy júliusban elkezdtem a kresz tanfolyamot, először csak a tanfolyam árára majd az orvosi vizsgálatra kértem pénzt. Két hét múlva mondtam neki, hogy kell az elsősegély tanfolyamra, illetve a kreszvizsgára is pénz, az elsősegélyvizsga árát majd csekken kell befizetni. Két héttel később megkaptam a csekket, kértem tőle pénzt, hogy befizessem, mire ő azt mondta, hogy azt hitte erre a múltkor már odaadta a pénzt. Szóval rosszul is éreztem magam, hogy én próbáltam vele megosztani mit milyen részletekben fizetek, ennek ellenére ő valószínűleg nem figyelt.
A tanfolyam utolsó napjaiban kaptunk egy szerződést, melyben le volt írva melyik autón mennyibe kerül egy óra, illetve összesen a 29 kötelező óra és a vizsga mennyibe kerül. Ezt is megmutattam neki, kikértem a véleményét, hogy szerinte melyik autón tanuljak, illetve próbáltam bevonni őt is, hogy lássa mi mennyibe kerül.
Augusztusban elkezdtem a vezetést, kértem tőle 7000 forintot az első két órára, ő adott kb. 37 000 forintot, amit egy ideig be is tudtam osztani. Mikor elfogyott, akkor kértem tőle az óra előtt egy nappal ismét, mire ő azt mondta, hogy legközelebb előre szóljak, mert nem tart itthon ennyi pénzt (7000 forintot kértem).
Azóta már egyszer-kétszer kértem még tőle pénzt vezetésre, de eléggé kellemetlenül érzem magam, mert én úgy gondoltam, hogy ő is tudja mennyibe kerül,így előre fogja adni a pénzt és nem nekem kell kérni, mert nem szeretek kéregetni.
A héten is kellene vinnem még pénz, illetve a jövőhét csütörtökön valószínűleg vizsgázom, azt is be kell majd fizetni. Már mondtam neki a múlt héten, hogy még hány óra van hátra és hogy előreláthatóan mikor fogok vizsgázni, hogyha esetleg most nem tudja kifizetni, akkor hátha szól, de szerintem azt sem tudja, hogy összességében hány óra van kifizetve.
A problémám az, hogy mivel ő fizeti próbáltam bevonni őt az egészbe, hogy ne csak úgy tűnjön a pénzt húzom le róla, hanem ő is lássa mit fizet, illetve azt sem tudom, hogy hogy áll anyagilag, egy hónapban mekkora összegre van kerete.
Más családokban is így működnek a pénzügyek? Mivel én nem szoktam tőle pénzt kérni, így nem tudom, hogy ez normális-e.
Egyrészt azért, mert felajánlotta, mondhatjuk úgy is, hogy ő erőltette.
Nekem nincs annyi pénzem még, hogy ki tudjam fizetni, pár hónap múlva végzek az egyetemen, de a diákmunkából megszerzett pénzem nem erre szeretném költeni.
Mikor felajánlotta, hogy fizeti mondtam neki, hogy majd pár év múlva ha lesz rá időm és pénzem megcsinálom magam, amíg nincs autó vásárlási szándékom a közeljövőben úgyis felesleges. Erre ő azt mondta, hogy kifizeti és csináljam meg most, mert jó az, ha van és később ki tudja, hogy rendes állás mellett hogy lesz időm megcsinálni, neki is évekkel előbb volt jogsija, mint kocsija. Így belementem.
Mint írtam a megtakarított pénzemet nem erre szeretném költeni, sőt ha lenne ennyi megtakarított pénzem akkor nem is fogadnám el tőle, azonban jelenleg nem tudok erre költeni.
Leginkább az érdekelne továbbra is hogy más családoknál ez hogy működik.
Látom neked sem sikerült elolvasni az összes hozzászólásomat vagy nem megy a hosszabb szövegek értelmezése így leírom újra hogy ne haladja meg a képességeidet:
Nekem nem volt annyira fontos, mondtam neki hogy majd ha lesz jogsira meg a közeljövőben egy autóra pénzem akkor kifizetem, meg is indokoltam: Ha nem vezetek rendszeresen egy ideig akkor elfelejthetem mert az a 30 óra gyakorlat amúgy is kevés a rutin megszerzésére.
Ő erőltette a saját példáját felhozva: Neki is 10 évvel előbb megvolt, mint a kocsija és szerinte jó ha megvan (pl sok álláshoz is kérik).
Úgyhogy jó lenne ha legközelebb nem kommentelgetnél csak úgy ha lusta vagy elolvasni mindent.
Elolvastam infantilis vagy
nem mersz nyiltan beszelni apdal akit apukamnak szlitasz 23 evesen?
Masra kell a sporoltpenzed infantilis
Nem érzem úgy, hogy testileg, nemileg vagy értelmileg visszamaradt lennék, de azért köszönöm a próbálkozást, talán jobb lenne, ha nem ide járnál unalmadban kötözködni másokkal.
Igen, egyébként kell másra a "spórolt pénzem" (ami havi kb. 1000-5000) forint, amit olyan esetekben használok fel, mint pl. vizsgaidőszak, amikor a vizsgák miatt kevesebbet tudok dolgozni, mivel én nem akarom a szüleimet a saját kiadásaimmal terhelni, sőt nem is lenne képem elkérni tőlük a saját szórakozásaimra, számláimra pénzt kérni. Szerintem épp az a szellemileg gyerek, aki egyetemistaként is a szülein élősködik.
De mint olvashattad a válaszokat, nem csak én érzek így, nem csak nekem nincs bőr a képemen lehúzni őket (ha maguktól adják azt elfogadom), hanem vannak hozzám hasonló gondolkodásúak is.
Persze én is ismerek olyat, aki 23 évesen életében nem dolgozott, suliidőben a sulira hivatkozva, nyáron meg arra, hogy akkor hogy kiránduljon és hgy élvezze a meleget, nyilván neki könnyebb a szüleit lehúzni, hisz egész életében ezt csinálta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!