Gyerekként bántalmaztak. Hogyan tudok túllépni rajta?
Szerintem normális folyamat abban az értelemben, hogy igen, a természet által megalkotott emberi agy törvényszerűen reagál így a múltbeli szörnyű emlékekre. Normális válasz egy múltbeli nemnormális katasztrófára.
Viszont olyan értelemben ,,nem normális'', hogy teljesen magától nem feltétlenül múlik el, kezelés nélkül megmaradhat, és mivel nagyon leronthatja az életminőséget, ezért érdemes is kezelni. Magától az agy sajnos nem mindig tud túllenni rajta, még idővel sem. Persze vannak könnyebb esetek, de alapból nem lehet erre feltétlenül számítani.
Viszont jó ht hogy manapság már egyre inkább tudják kezelni, viszonylag erősen kutatott terület, vannak külön erre specializálódott szakemberek. Főleg Amerikában a rengeteg háborús veterán, megerőszakolásos eset stb. miatt már régóta halad a kutatása, külön erre specializálódott szakemberek tanulmányok.
Ezek a visszatérő emlékek, amiket leírtál, meg gondolom valamiféle flashback-ek lehetnek. Az angol wikiben meg általában angol keresőkifejezésekkel keresve több leírást találhatsz (post-traumatic stress disorder).
Sok minden miatt kialakulhat, ilyen alakulhat ki veterán katonáknál, megerőszakolt nőknél, bántalmazott gyerekeknél, természeti katasztrófák túlélőinél. Amerikában ez külön szakma, de egyre inkább nálunk is. Ha olyan pszichológust keresel meg, aki külön ehhez ért, akkor szerintem jó eredményekre számíthatsz.
Ami a szülőtartást illeti, úgy emlékszem, a törvényben az van, hogy akkor nehéz megtagadni, ha a szülő a törvényes kötelességeit teljesítette. Persze ez is igazságtalan, hiszen formálisan törvényes kötelességeit teljesítő szülő is lehet bántalmazó, de a Te esetedben remélem elég lesz csak annyit bizonyítani, hogy 15 évesen kitett otthonról, és máris nem kötelez Téged a törvény, nem fogják megítélni anyukédnak a szülőtartást. Ehhez nem értek, de szerintem jogász tud majd Neked segíteni, sőt ilyen gyakoribb fajta kérdésre talán önkormányzat családsegítő ingyenes jogásza, szakembere is tud valamiféle kiindulást adni. válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!