Mennyire sérül lelkileg egy 4-5 éves gyerek ha haláleset történik a családban és ha?
1.Például meghal a bátyja és utána látja az édesanyja szomorúságát, próbál megfelelni neki, a kedvében lenni.
2. A szülők folyamatosan veszekednek, az édesapa nincs otthon gyakran, ha igen akkor is részegeskedik, a gyerek fél tőle.
biztos, hogy nem tesz jot a gyerek lelki vilaganak a halal eset, de szerintem napjainkra kicsit tul van ez dramatizalva, regen sokkal termeszetesebben vettek a halalt. persze akkor is fajt a csaladnak a veszteseg, de nem igy alltak hozza, es a gyerekeknek sem ennyire tavolinak alitottak be a halalt.
az 1. esetben ha a testvere hal meg, es latja az anyja szomorusagat, akkor szerintem vigasztalni probalja majd az anyukat, es kerdezni fogja, hova tunt a testvere. az o nyelven el kell neki magyarazni, de nem olyan mesevel, amiben a halott majd visszater...
2. ez sokkal rosszabb eset, de szerintem ezt magadtol is tudod. ilyenkor jobb ha anyuka elval a reszeges apukatol.
Igazából ők még nem ismerik ezt a kifejezést, érzést, jelentést, az a rossz nekik, hogyha el van magyarázva, hogy többet nem jön vissza.
Tehát ők magát a fogalmat és a miértjét nem értik, csak a vele járó következményeket.
"A gyermekkönny hamar kicsordul és gyorsan felszárad"
-Móra Ferenc, Kincskereső kisködmön
Ez így is van.
Egy barátnőmnek a bátyja és a húga is autóbalesetben halt meg, kevés híján ő is ott maradt.
Mesélte hogy először szörnyű volt egykének lenni, de a kórházból kijövet már félig-meddig feldolgozta, hogy nincsenek.
Én a szüleit csodálom, mert nem zuhantak össze, hanem kitartottak.
Most már két gyermekes édesanya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!