Ha az apa nem teljesíti a megítélt módon a gyerekekkel való kapcsolattartást. Mi a teendő?
Négy évvel ezelőtti válásunk során a bíróság nálam, az anyánál helyezte el a két kiskorú gyermekünket.
A kapcsolattartás a normál módon alakult, minden második hétvége szombat-vasárnap, nyári szünetben 4 hét az apának.
Az elmúlt négy év alatt ezeket sosem sikerült teljesíteni.Ezt úgy kell érteni, hogy sosem jön értük és hozza vissza őket rendes időben, állandóan variál. A nyárból örülhetek, hogy ha egy hetet megold. Én nagyon szívesen vagyok a gyerekeimmel, eddig a négy év alatt nem is csináltam ezekből soha problémát, mindig rugalmas voltam. De most már sajnos olyan anyagi körülményeim adódtak, hogy jó lenne, ha az apa teljesítené a kötelességeit. Azokban az időkben is nekem kell anyagilag is teljesítenem, amikor az ő kapcsolattartási ideje van. Ez azért elég megterhelő, főleg két kiskamasz gyermek esetében. Vannak igények, van étvágy...de azt hiszem ezt mindenki tudja akinek gyereke van, mibe kerül egy-egy hétvége.
Tudja-e valaki, mi a teendő ilyen esetben, milyen jogi lépések vannak amivel felszólítható lehet az apa a kapcsolattartás teljesítésére? Vagy ha ezt nem tudja megoldani, akkor valamilyen anyagi felelősséggel tartozik-e ezekre az időszakokra?
Mint elvált, két gyerekes anya, nem értem a kérdést...
Tehát azért akarod, hogy elvigye a gyereket az apjuk, mert akkor nem neked kell őket etetni?! :O
Mert ha azon akadsz ki, hogy a komplett nyári szünetben neked kell a felügyeletüket megoldani, még megértem.
Ne is haragudj, de erre kapod a gyerektartást, és ahogy írják mások is, ha ez nem elég a saját jövedelmeddel együtt, akkor kérd hogy emeljék, két évente lehet felülvizsgáltatni.
Másrészt nekem hasonló helyzetben elsőre az a megoldás jutott elsőre, hogy én kerestem jobban fizető munkahelyet, mivel a kedves exférjemre semmiben sem lehet számítani, szintén nem szakad meg hogy látogassa a gyerekeit, és nyáron is csak összesen négy napot voltak nála.
Szép és jó az az elképzelés, hogy továbbra is ketten, közösen vagytok felelősek a gyerekekért, de az a rögvalóság, hogy válás után mindenért te felelsz, és az apa minden kötelezettsége le van tudva azzal, hogy gyerektartást fizet. Még akkor is, ha ez a gyerekkel kapcsolatos kiadásoknak a felét sem fedezi...
Négy év eltelt, változtak a körülmények, két kamasz többe kerül, mint két kisgyerek, és nőttek az árak is. Erre hivatkozva nyugodtan add be a kérelmet, és jó esetben meg is ítélik a két gyerekre a magasabb gyerektartást. Legfeljebb akkor bukott ügy, ha az exed jelenleg is a (bejelentett) fizetése 40%-át utalja, ennél többet nem fognak megítélni.
Is, utolsó. A gyerekek joga IS. De amíg a gyerek köteles a lathatasra menni, addig a lathatasra jogosult élhet vele, de nem kötelezhető. Komolyan, van olyan szülő, aki annak ellenére, hogy a másik szülőt nem érdekli a gyerek, arra kötelezne, hogy vele legyen? Mindegy hogy a gyerek élvezi a vele töltött időt, vagy csak berakással a sarokba és 5 percenként elmondja neki, hogy elbaxta a napját, mert ahelyett, hogy itthon lenne vele, mehetett volna horgászni? Milyen szülő az, aki ezt akarja a gyerekének?
Igen, idealis helyzetben apuka is részt akár venni a gyerek életében, amikor csak lehetősége van rá, de a valóságban bizony soknal a valoper azt jelenti, hogy asszonnyal együtt a gyerektől is megszabadul.
De igen, van, pont ezt írom :-) De lehet csak én fogtam ki értelmes bírót.
Ha az apa nem él a láthatási jogával és ez az anyukának pluszköltséget jelent, azt kompenzálni kell a tartásdíjon felül. A nyár tökéletes példa: nincs ovi-suli, de nyilván egy szülőnek sincs min. 5, de inkább több hét szabadsága. Az apának is KELL segítenie. Vagy úgy, hogy ő van a gyerekekkel, vagy egyéb módon.
Te mit nem értesz azon, hogy a BÍRÓSÁG döntött így? Nem ő vállalta önkéntesen. Ha nem teljesíti, ugyanazokat van jogom meglépni, mintha nem fizetne gyt-t.
De mindegy, nem magyarázom tovább.
Kerdezo a szeretet apasagi erzest (anyait se) nem lehet kieroszakolni.
60 eves vagyok, anyam elvalt amikor en meg csecsemo voltam az apamtol. anyam nem nevelt fel a nagyimnal eltem o nevelt. az apamat en kerestem meg egyszer amikor 14 eves voltam, soha tobbet nem lattam kozolte hogy nem kivancsi ram. gyerektartast nem fizetett soha. ami nem megy nem kell eroltetni. elhiszem hogy nem konnyu de az apanak ezek szerint nem kellenek a gyerekei jobban jarnak ha nincs kapcsolat koztuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!