Szerintetek mennyire normális, hogy a 19 éves lányom napi 10 órákat alszik?
Teljesen rendben van. Én is simán alszok napi 10 órát, ha megtehetem. Egyetemistaként sajnos sokszor csak 6 órákat alszom, mivel a kollégiumi szobatársaim későn fekszenek (hajnali 1-2), zajban meg nem tudok aludni.
DE nyáron van, amikor 11-12 órát is alszom és még utána is tudnék aludni. Hozzáteszem hogy nyáron szedem az allergia gyógyszerem minden este, ami szerintem nagyfokban rásegít.
Attól, hogy vannak, akik ilyen sokat alszanak, még nem normális. Egy csomó statisztikailag igazolt összefüggés van (értelemszerűen felnőttek körében) a 9 óránál rendszeresen hosszabb alvás és különféle krónikus betegségek, vagy azok kialakulásának kockázata között. Többek között ilyen az angina, cukorbetegség, depresszió, vagy egy keringési rendszert érintő enyhe gyulladásos állapot. Ezek a legfontosabbak, de a lista ennél hosszabb.
Az ok-okozati összefüggéseket többnyire nem ismerjük, tehát nem tudjuk, hogy a hosszú alvás okozza-e az egyes betegségeket, vagy fordítva, csak azt, hogy a sok alvás általában nem jó jel. Kivételek vannak, lehet, hogy a lányod csak szokatlanul nagy alvásigényű, és makkegészséges marad egész életében, de azért nem árt tudni.
Még egy valami: nincs apneája a lányodnak? Ha nem horkol, akkor nem valószínű, de ha igen, akkor nőként 10-20% esélye van rá (férfiaknál kevesebb). Az apnea egy légzéskimaradással járó alvászavar. Kevésbé pihentető alvást okoz, amiből emiatt több kell az embernek, és még így se regenerálódik a szervezete úgy, mint normálisan, ami hosszú távon szintén csomó apró, aljas komplikációt okoz. Szóval ha horkol a lányod, én biztos ami biztos alapon alvásdiagnosztikára küldeném, mert a horkolás és sok alvás együtt elég gyanús páros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!