Mennyi zsebpénz ideális egy kamasz gyereknek ilyen feltételek mellett?
A zsebpénz értelme pont az, hogy a gyerek maga tanulja meg beosztani a pénzt.
Ha nem adsz neki, hanem helyette te osztod be, és te mondod meg mire, azzal a fejlődését is korlátozod.
Pontosan az a lényege, hogy ezáltal megtanulja értékelni és eldöntheti magának, hogy az 500 ft-os szendvics-e a fontosabb, vagy nem vesz hanem készít és helyette mondjuk moziba megy x szendvics helyett.
Aki megteheti, az pedig miért ne adna a gyermekének akár 30.000 ft-ot is? Nem kell, nem kötelező, de ne ítélkezzünk már afelett, aki tud ennyit adni.
Az eredeti kérdésre válaszolva: ha megengedhetitek magatoknak, akkor 20 ezer körül (legalább.) Mozijegy nálunk közel egy ezres (diákjegy), színházbérlete van a gyereknek, a bérleten kívüli előadásokra 2000 körüli a diákjegy. Ha beül valahová haverokkal, osztálytársakkal egy üdíítőre, sütire, fagyira, alsó hangon egy ezres, az esti szórakozás hétvégén (ha már akkora) minimum a triplája, és akkor még spórolt.:-) Kozmetikumok sem olcsók, az enyém hajlamos a pattanásokra, az arcbőre kezelése is elvisz havi 3-4 ezret legalább, és akkor még nem vett dezodort, tusfürdőt (külön kell neki, úszni jár), sampont, amiből szintén speciális kell neki, mert korpás, seborrhoeás a fejbőre. Könyvek, játékok még rájönnek erre, bár utóbbira nem nagyon költ, megoldják.:-)
Igazság szerint nálunk ez úgy műxik, hogy csak szórakozásra, nasira kap, arra kell beosztania, a többit én fizetem. Ettől függetlenül jól gazdálkodik, vannak egymással üzleteink (pl. kinézett egy hiperszuper speckó sportcipőt, ami a hobbisportjához kell, iszonyat áron. Megegyeztünk, mennyit adok rá, a többit összegyűjtötte ünnepre kapott pénzekből, zsebpénzből, aztán addig keresgélt, amíg talált egy 35%-os akciót, úgyhogy sokkal hamarabb meg tudta venni. Leellenőrizte az eredetiségét, hetekig molyolt vele.:-))
Én olyan 5-12ezer forintot adnék havonta, de a színházjegyét, könyveket (ha nem túl sok), állnám, mert az a gyerekem művelődését segíti.
Ennyiből már el tud menni a haverokkal 1-2x fagyizni, gyrosozni, pizzázni stb., tud menni moziba, tud magának venni egy-egy divatosabb ruhát, kozmetikumokat (itt nem full arcos sminkre gondolok, de pl. egy jobb parfümre, jó arctisztítóra), de ha akar, tud spórolni picit nagyobb dolgokra is. Persze ehhez hozzászámítom az ünnepekre kapott pénzt (nálunk távoli rokonnál ez a szokás), azokból már azért tud félretenni telefonra vagy laptopra, ha kell. Meg ugye 16 év felett diákmunkázni.
Nekem olyan volt a kamaszkorom, hogy nem kaptam zsebpénzt, a szüleim jöttek ezzel az ájtatos maszlaggal, hogy "de hát mi adunk ááááám, ha kell", aztán az esetek 90%-ába megvétózták, mert minekazneked... aztán több évbe tellett, amíg megtanultam ténylegesen kezelni a pénzt. A zsebpénzzel ezt tanulja meg a gyerek... a spórolást, a tudatos vásárlást. És nem tudom, milyen szülő lennék, lehet, én is beleesnék abba a hibába, ha én kezelném a gyerekre szánt pénzt, hogy ezt nem veszünk, mert drága, azt nem veszünk, mert kacat...
Szerintem max 10000ft. Én a szüleimtől 5000 ft-ot kapok havonta. Mivel ez nekem nem elég, ezért hétvégente diákmunkázom. A szülinapi, névnapi, karácsonyi pénzeket meg beosztom. Nyáron voltam diákmunkázni, amiből egész sok pénz befolyt, így most egész jól állok anyagilag. Szerintem 20-30ezer forint túlzás. Nekem több osztálytársam is magas összeget kap zsebpénz gyanánt, és azt látom, hogy semmit sem értékelnek (pl félig megesz egy szendvicset aztán kidobja a kukába, vagy egy olyat dob ki, amit még meg sem bontott stb). Azzal nem fogod tudni megtanítani a pénz értékére, kezelésérr, ha mindent finanszírozol neki, hisz nem kell lemondania A dologról egy nagyobb értékű B dolog miatt, hisz anyuci úgyis ad annyit.
19/L
Érdekes, engem így neveltek, és nem korlátozott a fejlődésemen semmit. Sőt még jót is tett. Nem szórom el a pénzem minden szarra, megtanultam, hogy csak azt veszem meg amire tényleg szükségem van, nem arra ami csak egy eldobható divatcikk.
Egyébként ott a diákmunka, zsebpénzszerzésre. Változatlanul fenntartom a véleményem, miszerint azért ne mindent a szülő fizessen egy 15-16 főleg ne egy 17-18 éves gyereknek. Alatta meg bőven elég havi 5000, ha már nagyon akar adni a szülő.
"A zsebpénz értelme pont az, hogy a gyerek maga tanulja meg beosztani a pénzt.[...]
Aki megteheti, az pedig miért ne adna a gyermekének akár 30.000 ft-ot is?"
Persze hogy az a zsebpénz lényege, hogy megtanuljon bánni a pénzzel, DE ha túl sokat adsz, pont az ellenkezőjét éred el. Ha minden butaságra van keret, akkor még véletlenül se tanulja meg beosztani. Ugyanez van akkor is, ha minden nyekkenésére, megkapja a szüleitől, amit akar.
Úgy kell meghatározni az összeget, hogy motiválja is az önálló munkára és/vagy takarékoskodásra (ne legyen olyan nagy, hogy minden kiteljen, de olyan kevés se hogy sehova ne jusson el belőle).
A fenti példában kb. annyit adnék, amiből havi 1 mozi vagy színház (tudni kell szelektálni is, nem kell minden szart moziban nézni), + 1 könyv (a könyvtár is érték + jobb, csak olyat venni, amit biztosan többször elolvasol, mert különben könnyen "betelik" a lakás, e-book még hasznosabb; + ha már vesz figyeljen az akciókra is), pár gömb fagyi..stb. (egészségtelen rendszeresen nassolni) jönne ki.
Ez szerintem 10-ből ki kell hogy jöjjön.
Akkor ti nem vagytok tisztában az árakkal. Ez egy egyszerű szendvics, nem 6 emeletes. Zsemle, vékony vaj és valami szalámi/sonka volt benne.
Amúgy meg imádom a gyakoris embereket, eléggé elfajzott itt mindenki. Lassan már senki nem a kérdésre válaszol.
"Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! Mások válaszáról a véleményed a lefelé és felfelé mutató nyilak segítségével (azaz a válasz értékelésével) közölheted!"
Bár ezt sajnos én is megszegtem.
"Mellesleg a világ legnagyobb bunkósága szülőként,a saját gyermekedtől elvárni, hogy diákmunkázzon."
Ezzel a logikával a gyerektől a világ legnagyobb bunkósága, hogy zsebpénzt vár el nem igaz?
Én a bérletre megkapom a pénzt illetve az évkezdésnél megkapom a füzeteket meg a könyvet, + zsömlére az a napi 100-200 forint.
A többit én állom. Nincs ruhapénz, menzapénz, szórakozásra semmire. Ha ilyenek kellenek akkor megspórolom, és dolgozok érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!