Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti adtok a 12 éves gyermeketek...

Ti adtok a 12 éves gyermeketeknek zsebpénzt?

Figyelt kérdés

Ha igen, mire és mennyit adtok neki?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2016. márc. 2. 10:26
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

igen, adtam...én erdélyi vagyok, nálunk volt olyan, hogy gyerekpénz, gondolom, nálatok az a családi pótlék...na azt megkapta...

volt időszak, hogy nehezen éltünk, de az a pénz mindig az övé volt...nem kellett elszámolnia vele, azt vett vele, amit akart

2016. márc. 2. 13:11
 12/24 anonim ***** válasza:
71%

Meg nincs gyerekem, de en 12 evesen tizoraipenzt kaptam. Napi 120 forint vart minden reggel a team mellett, abbol vettem az iskolai bufeben tizorait, ami megmaradt, azzal azt csinaltam, amit akartam. Gyakorlatilag heti 1 csokira vagy cukorkara futotta belole. Ha valami olyat akartam venni, amit nem a bufeben arultak, akkor szolni kellett anyukamnak es egyutt megvettuk.

Nekem tetszett ez a rendszer. Akkor vezettuk be, mikor mar nem feltem egyedul kerni a bufes nenitol, es egeszen addig tartott, amig kollegista nem lettem 14 evesen.

Onnantol a kozlekedesre es a kajara szant osszegen kivul hetente kaptam 4-5000-et, amit arra kolthettem, amire akartam. Ha elfogyott, nem kaptam ujat, mert akkoriban meg nem ismertuk az internetes banki atutalast. Ha valami olyanra vagytam, amire ennyibol nem telik, akkor megint csak szolni kellett anyukamnak es egyutt megvettuk, ha tellett ra. Ezzel a rendszerrel is teljesen elegedett voltam.

Sokan mondjak, hogy arra is jo a zsebpenz, hogy megtanulja a gyerek beosztani a penzt, de en ezt abbol tanultam meg, hogy anyukam bevont a csaladi koltsegvetesbe. Tudtam, mennyit keres, mibe kerul a viz, a villany, a gaz, mennyibol lehet megfozni egy ebedet, mert beszelgettunk ilyen dolgokrol, lattam a csekkeket, foztunk, vasaroltunk egyutt. Ha valami koltsegesebb dolgon gondolkodtam, mondjuk egy utazason, akkor is ezeket gondoltam vegig, es ha lattam, hogy nem fer bele, akkor javasoltam valamit, amivel sporolhatnank ra eleg penzt. Pl. megse ujitsuk fel a konyhat, akkor el tudok menni sielni (ezt anyukam respektalhato allaspontnak tartotta, es egyetertett, hogy a szep emlekek fontosabbak, mint a szep konyhak), vagy ne vegyunk uj tv-t, inkabb mosogatogepet (erre viszont azt mondta, uri huncutsag). Oszinten szolva nem tudom elkepzelni, hogy ezt a kis 5000 forintocskaimban gondolkodva meg lehetett volna tanulni.

2016. márc. 2. 13:19
 13/24 anonim ***** válasza:
86%

Nekem nagyon kovetkezetlenul adtak penzt a szuleim. Nem volt benne rendszer. Ha kertem, vagy kaptam, vagy meg volt mondva, hogy kapok, ha ezt es ezt megcsinalom (pl. elmosogatok, de altalaban amugy is en mosogattam, 12 evesen mar egyszerubb kajakat megfoztem, sutottem), vagy kozoltek, hogy nem adnak. En nem voltam napkozis, menzas, igy reggelit se kaptam. Anyukam ritkan csomagot (pedig lett volna mit), igy ha penzem se volt, elofordult, hogy nem ettem. Amikor meg volt penzem, akkor habzsi-dozsi volt, mindenfele finomsagot ettem.

Nem tudtam beosztani a penzt, nem tudtam hosszabb tavra tervezni, nem is lehetett, hisz nem tudtam, mikor mennyit kapok. Azt tudtam, hogy ehes vagyok, szeretem az edesseget, hat veszek annyit, amennyit tudok, es elpusztitom. Szoval alsos koromban jol meg is hiztam.

En nem tartom jo otletnek feltetelhez kotni a zseblenzt, valamint egy altalanos iskolasnak hetente adnek fix osszeget. Egy gimisnek meg havonta. Hogy mennyit, az a lehetosegeitektol fugg, es hogy vannak-e olyan dolgok, pl. reggeli, amit mindig o vesz maganak. De tul sokat nem erdemes adni. A minden napos kisebb osszegek szerintem nem jok, keves kisgyerek nem kolti el azonnal cukorkara. Valamint nem art beszelni a gyerekkel a takarekoskodasrol, esetleg, ha szeretne maganak venni valamit, szamoljatok ki, hogy meddig kell felretenni ra, mert magatol keves gyereknek van ehhez erzeke. Es ne biraljatok, hogy mire kolti (jo, a cigi, drog necces, de szerintem ez neveles kerdese), mert miutan odaadtatok neki, az o penze, ezt el kell fogadni. Lehet terelgetni, de ha o rozsaszin pluss cicat akar, mert az a szive vagya (tok mindegy), ne mondd neki, hogy az hulyeseg, erre nem adsz penzt, mert o azt szeretne, az motivalja, ha osszegyujti ra a penzt, akkor hadd vegye meg, amit tanul ez altal, fontosabb.

2016. márc. 2. 13:48
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Úgy mondanám, hogy próbálkozunk. :)

Ennyi idősen én zsebpénzt kaptam, abból vettem a reggelim, a maradékot szabadon felhasználhattam. Akkor még divat volt a levélpapír, meg az impuls dezodor. :)

A fiam 12, és egy pár hétig kapott reggelipénzt. Tehát 5-600 ft-ot, amiből reggelit KELL vennie. Ez az én felfogásom szerint mondjuk két péksüti, kakaó, melegszendvics, meg ilyenek. NEM nachos, csipsz, két literes márkás kóla, meg ilyenek.

A gyerek rettentő vékony, mikor a mérleg egy kilóval kevesebbet mutatott, borult a bili.

Így marad az, hogy berakom neki a reggelit, és néha kap egy kis aprót. Ha éppen van, vagy megdolgozott érte, kap 500 ft-ot, de egyelőre nem rendszeresen. Szülinapos pénzt, locsolópénzt arra költi, amire akarja (ez átváltozik nachossá, de nem érdekel).

Próbáltam bevezetni, hogy kap heti rendszerességgel pénzt, ebből a tollakat, füzetet, radírt ő veszi meg, a többit arra költi, amire akarja. De ilyen szempontból nem megbízható, úgyhogy egyelőre a rendszeres zsebpénzhez nem elég érett.

Néha kicsit csalódott vagyok, hogy ennyire nem veszi az adást, hogy spórolni kéne, mindent öt perc alatt elkölt, és nekem is kényelmesebb lenne, ha megkapná a reggelipénzt, és nem kéne kora hajnalban zsömlét vajazni.

2016. márc. 2. 14:00
 15/24 anonim ***** válasza:
Ennyi idősen kaptam kb heti 3 ezer kajapénzt (suli büfé) + havi 10 ezer zsebpénzt.
2016. márc. 2. 14:03
 16/24 anonim ***** válasza:
0%

14-es, a fiad elso nap elkoltotte chipsre meg kolara a penzet, es utana nem szolt, hogy nincs mit ennie? Megkerdezted, miert nem mert kerni meg ennivalot?

Vagy egesz heten futotta chipsre? Akkor hiznia kellett volna, nem fogyni.

2016. márc. 2. 14:12
 17/24 anonim ***** válasza:
73%
# 16 Időpont ma 14:12 - Ha nem hízékony, ezektől nem hízik, sőt, én is ilyen alkat vagyok, rám sem hatnak ezek a nasik, sose híztam tőlük, akármit mondanak a fogyireklámokban. Tápérték nincs bennük.
2016. márc. 2. 14:16
 18/24 anonim ***** válasza:
De furcsa, ilyenrol meg sosem hallottam.
2016. márc. 2. 14:17
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
# 14 Időpont ma 14:00 - Azt próbáltátok, hogy lekülditek pár dologért vásárolni? Nem a heti nagy bevásárlás, csak pár kisebb, amit ő is elbír. Nálunk úgy indult, mikor ennyi idős voltam, hogy leküldtek a boltba, és venni kellett kenyeret, tejet, valami felvágottat, meg mondjuk egy flakon hypót. Csak amennyit elbírok meg amit meg tudtam egyszerre jegyezni. Annyi pénzt adtak, amennyi kellett. Egyszer kisegített az egyik vásárló, mert kicsit kevesebbet kaptam a szüleimtől, aztán azt mondta, hogy dobjam be a perselybe a misén. :-) Akkor még volt fillér. :-)
2016. márc. 2. 14:19
 20/24 anonim ***** válasza:
42%
Ezekből a nulla tápértékű dolgokból nagyon sokat kell enni, hogy hízlaljon, vagy eleve hízékonynak kell lenni, de akkor meg a levegő is hízlal. Engem ilyenekkel próbáltak felhízlalni az egykori ismerősök, mikor sovány voltam. Nem sikerült.
2016. márc. 2. 14:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!